Ahoj,prosila by som o radu.som slovenka vydata v čechách.som vydata za cecha,dcéra má 5 mesiacov.nemám tu pracovnú zmluvu ani trvali pobyt.z vraj teda z toho dovodu mi nechceli priznať porodne.neviete,či sa s tým dá este nieco urobiť?nemôže si o to požiadať napríklad manzel?dakujem
@rybaandrea zo Slovenska nedostanes,od 1.1-2014 sa menili zakony,trvaly pobyt uz nestaci,musela by si na Slovensku zit,mat tam zdravotne poistenie,dieta lekarov.Predtymstacil trvaly pobyt, ale teraz to uz nejde. V CR porodne zavisi od vysky platu. Doklada sa vyskazarobku tri mesiace spatne,takz zavidsi aj od toho,kolko manzel zaraba.
Ak mate nizsi prijem (nastuduj si). tak mas narok na porodne v CR. Na SR uz zial nemas, co je skoda, pretoze sa to na prijem rodiny neviazalo, ale zial tento rok sa menil zakon..! Narok mas v Cesku na rodicovsky prispevok 😉
Dakujem za rady.mne tu v cechach porodne zamietli,lebo tu nemam pracovnu zmluvu,ani trvali pobyt.tak neviem,ci mam este podla niecoho ineho narok
to je blbost, že ti zamitlí porodné. o tom bohůžel nic nevím,ale zdá se mi,že to není fér ☹
@zuzkaaap Mě to přijde fér rozhodně. Pokud tu neodvádí daně (nepracuje) ani tu nemá trvalý pobyt, proč by měla od našeho státu dostat porodné? Kdyby to tak fungovalo že porodné dostaneš kde rodíš, rodilo by se na cestovní pojištění tam, kde je nejvyšší.
@achjonetusim ale jej manzel pracuje, teda aj dane odvadza, tak , ak nema vysoky prijem, tak by narok mali mat
@snehurka845 Já tu nikde informaci o práci manžela a kde odvádí daně nevidím, jediná spojka s ČR je že manžel je čech.
@achjonetusim takze tak.manzel je cech,samozrejme pracuje.aj ja som tu pracovala,zial chvilu pred otehotnenim bolo hromadne prepustanie.takze som prisla o pracu.
@achjonetusim a ja som sem neprisla porodit.byvam tu,som tu poistena...
@rybaandrea Já nepíšu že jsi přišla do ČR rodit, já píšu proč se porodné nedává jen na základě místa porodu. Nic víc. Situace jak jí popisuješ je jiná, měla bys mít na porodné nárok. V ČR lze o porodné žádat jeden rok zpětně od narození dítěte, takže časem se nestresuj, ale obal si řádně ty i manžel nervy.
zdravim.a po novom roku 2014 kdyz mi zamietnu v cz prispevok na dieta pri narodeni tak automaticky mam narok na sk alebo uz vobec
@rybaandrea Žiadaj si o porodné na Slovensku, dostaneš tam dvojnásobok a máš na to nárok. Ale rýchlo si zisti podrobnosti, myslím, že sa to dá do 6 mesiacov veku. Plus si pozisťuj, či nedáva tvoje rodné mesto tiež príspevok pri narodení dieťaťa. Manžel može poberať na seba rodičovský príspevok, to je niečo iné.