Lze zůstat doma s dítětem déle, než je RD? A jak na to?

ladik1
18. srp 2015

Můžu se zeptat jestli nevíte jak to jde udělat?: Malou mi nevzali do státní školky, takže budu muset zůstat doma déle než byla RD. Vzhledem k tomu, že práci, do které se mám vracet mám na druhém konci republiky, ráda bych nastoupila do nové práce blízko nynějšího bydliště, ale ta je zatím na DPP a za 2 roky normálně na plný úvazek... Chtěla bych aby dcerka příští rok chodila do školky cca 2 dni v týdnu, abych si mohla alespoň něco přivydělat. Jde zůstat doma, aby za mě stát platil alespoň odvody a mohla si při tom na částečný úvazek nebo DPP přivydělávat? Kolik hodin týdně (nebo kde je ta mez) smí dítě navštěvovat školku - a je rozdíl jestli státní nebo soukromou placenou? A je třeba něco dokládat, případně, jak jste to řešily vy? Děkuji! 🙂

lv
18. srp 2015

Myslím, že můžeš doma být s dítětem do 4let, stát zá tebe bude platit odvody, a na dpp do 10tis se nedání, neodvadi nic (zá měsíc? To nevím, bude vědět studnice dobrých vědomostí @xpila ) Částečný úvazek už má odvody, tuším.

xpila
18. srp 2015

@ladik1 Nejdřív si musíš vyřešit stávající práci - nemůžeš jen tak do ní přestat chodit. Takže buďto dát včas výpověď nebo požádat o neplacené volno (s tím ale taky nemusí souhlasit).
Přivydělat si samozřejmě můžeš, pokud na DPP, tak do 10 tisíc měsíčně budeš platit jen daň, pojištění se nestrhává (samozřejmě ho ale musíš mít vyřešené jinak - např. být na pojišťovně nahlášená jako osoba pečující o dítě). Pokud bys pracovala na částečný úvazek, tak z toho by se ti už strhávalo i pojištění, takže na pojišťovně bys byla jako normálně pracující.
A co se týče školky - záleží na tom, jak by to bylo s tím pojištěním. Pokud by ho za tebe hradil stát (tzn. na pojišťovně bys byla hlášena jako osoba pečující o dítě do 7 let), dítě by mohlo do školky max. na 4 hodiny denně. Pokud by tam bylo víc, už bys nesplnila podmínky celodenní péče, takže by nebyl důvod, aby za tebe stát platit pojištění.
Pokud bys pracovala na částečný úvazek, takže bys pojištění odváděla z práce, tak by dítě mohlo být ve školce neomezeně. A je jedno, jestli to je soukromá nebo státní.

@lv Studnice dobrých vědomostí mě fakt pobavila, dík 😉

ladik1
autor
18. srp 2015

@xpila : Děkuju moc!

vilibalda
18. srp 2015

@ladik1 Ještě si můžeš protáhnout RP do 4 let (dát si třeba minimální částku 50 Kč) a dítě může do školky neomezeně a ty, pokud bys měla částečný úvazek menší než minimální mzda, nemusíš doplácet do minimálního zdravotního pojištění.

ladik1
autor
24. srp 2015

@vilibalda Chápu to tedy dobře tak, že když máš RP do 4 let věku, tak do těch 4 let můžu mít dítě ve školce fakt celý den a chodit do práce? Žádný limit na 4 hodiny denně? To by bylo supr🙂

xpila
24. srp 2015

@ladik1 Ano, chápeš to dobře 😉