Lze podle nového zákoníku zkrátit délku rodičovské o 2 měsíce? Nyní mi končí v dubnu, ale ráda bych ji ukončila v únoru, tak abych vyčerpala celou dávku, na kterou má nárok a od puli března pak nastupuji na mateřskou. Pokud to tak lze jaké formuláře k tomu potřebuji?
jako ze vám vyplatí zbytek z tech 220 000, na které máte nárok? já myslela, ze to nejde, ze jakmile se prechazi na materskou / rodicovskou s novym ditetem, nevycerpana castka proste propada...
@gwennie podle nového systému to lze. prostě si spočítáš kolik ti zbývá vybrat a to si rozložíš na měsíce, po které chceš být ještě na rodičovské než nastoupíš na mateřskou. mě třeba část propadla, ale to proto, že jsem to měla nastavené na malou částku (druhé dítko bylo neplánované), takže i když jsem si to hned po // dala na maximum, tak jsem nestihla do nástupu na mateřskou vybrat celých 220 000,- teď je to tak, že když si chceš rodičák zkrátit, zvedneš si pobíranou sumu a naopak...pokud si ho chceš prodloužit, tak částku snížíš. samozřejmě tě vždy limitu předchozí příjem a hranice 220 000,- 😉
určitě to jde, může se to měnit co 3měsíce, takže stačí zajít na ÚP a tam to vypnit tak aby ti to vyšlo do konce února.
Jde to, mně to paní vysvětlovala, když jsem o RP žádala, říkala, že když bych to z nějakého důvodu chtěla změnit, není problém, akorát jen jednou za 3 měsíce, né častěji. Dokonce byla velmi ochotná, vypočítala mi sama nejlepší možnost a částku.
Ne ve všech případech to jde udělat. Maximální výše RP záleží také na výši mzdy a absolutní maximum je 11500. Já si třeba rodičák dovybrat nestačím...
Taky vím,že to lze a že nemělo by se to měnit častěji,než 3 měsíce
@blahova_andrea Jo aha, ale pořád se tady bavíme o max částce 11500 měsíčně, co? Já myslela, že něco už je jinak. Mi to bohužel nevyšlo, ani když jsem měla od začátku 11500, protože prostě druhé dítě bylo brzo po prvním. Takže 80 000 propadne státu, resp. daruju cigošům na jejich pátého potomka v řadě.
@kresi ano, je to limitované, takže ne každá ho dobere celý, i když si to zkrátí, jsem taky ten případ, ale zkrátit si to může každá, která volila délku rodičáku.
@gwennie ano, to maximum závislé na výdělku stále platí. víc ti nedají. díky tomu mi taky něco propadlo ☹ prostě šibovat s tím jde a to je fajn, ale vše má své meze, no.
lze. zajdi si úp odbor ssp a tam ti vše dají. já si to zkrátila cca o půl roku 😉