Zdravím, mám dotaz ohledně mateřské dovolené. V únoru mi končí mateřská, kterou jsem měla stanovenou na 3 roky, zároveň bych měla nastoupit do práce. Bohužel u nás, kde bydlíme, mi dceru nevzali do školky ( až od září, pokud se poštěstí ), protože mají všude plno. V okolních městech a vesnicích nás také odmítli s tím, že mají plno. Lze MD prodloužit na další půl rok nebo musím na pojišťovnu nahlásit, že budu pečovat o dítě a v práci se domluvit na neplaceném volnu ? Předem díky za informace ;) Ptala jsem se přímo na úřadě, ale paní vypadala spíš, že ji dotazama obtěžuji, takže než aby poradila, odpálkovala mě :(
@daisyveronica Souhlasím s @katjja123 V tomto případě se jedná už o rodičovskou dovolenou. Prodloužit to jde, ale vzhledem k tomu, že bys žádala poměrně na poslední chvíli, musela by sis vypočítat kolik peněz ti zbývá. což už asi moc nebude, nevím zda by to vyšlo rozpočítat na půl roku.
@katjja123 Ano, pardon, rodičák 🙂 Díky za info, zajedu tam znovu.
Rodičovská dovolená ze zákona trvá maximálně 3 roky, tedy prodloužit nelze, ale pobírání rodičovského příspěvku se považuje za něco jiné, to lze až 4 roky. V Tvé situaci bys musela požádat zaměstnavatele o neplacené volno (z důvodu péče o dítě) a pokud Ti to umožní (nemusí), můžeš být doma, a pokud budeš pečovat o dítě, což budeš, tak zdravotní pojištění Ti bude platit stát (nahlásíš to na pojišťovnu). Pokud Ti ještě zbývá nějaká část rodičovského příspěvku, můžeš ji dobrat. Pokud ne, můžeš takto pečovat o dítě i zadarmo.
Jak píšou holky... Pokud jsi ještě nedobrala celý rodičovský příspěvek, můžeš si tu poslední částku rozpočítat až do září, případně ještě déle až do 4 let věku. Pak budeš z hlediska zdravotní pojišťovny stále osobou pobírající rodičovský příspěvek a nemusíš tam chodit nic hlásit. Pozor, teď nově je pravidlo, že pokud poslední částka RP vychází nižší než předposlední, vyplácí se zároveň s tou předposlední. Takže na to musíš myslet, aby Ti najednou neposlali veškeré zbylé peníze a už nebylo co rozpočítávat. Pokud bys už RP měla vybraný, musela by ses nahlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě a být doma zadarmo.
To ale neřeší situaci v zaměstnání. Zaměstnavatel je povinen držet Ti místo jen do tří let věku, dále už je na jeho vůli, zda Ti poskytne neplacené volno. V případě, že byste se domluvili, pak není co řešit, prostě bys byla stále doma a pobírala rodičovský příspěvek, jen menší. K tomu by sis mohla i přivydělávat. Pokud by Ti ale neplacené volno odmítl poskytnout, asi by Ti nezbylo nic jiného, než dát výpověď, nebo do práce fyzicky nastoupit a zajistit si hlídání. U výpovědi je dvouměsíční výpovědní lhůta, takže pokud máš nastoupit v únoru, už to teď v lednu nestihneš. Samozřejmě se lze se zaměstnavatelem dohodnout (skončení pracovního pomeru dohodou), ale předpokládám, že pokud by nebyl ochotný poskytnout neplacené volno, je přinejmenším možné, že by nebyl ochotný vyjít Ti vstříc ani takto. Další možností je zažádat o zkrácený úvazek, tam má povinnost Ti vyhovět, pokud tomu nebrání závažné provozní důvody. A ten úvazek pak může být i velmi malý. Každopádně je nejvyšší čas řešit to se zaměstnavatelem.
@jimichanga pokud mas rodicovsky prispevek vybrany a mela by jsi nastoupit do prace ve veku 3let ditete.tak muzes v praci zazadat zda muzes mit jeste doma.Narok mas do 4let ditete.ale budes doma zadarmo.Loni to tak slo.
Materska dovolená trvá ale jen 28 týdnu. Asi myslíš rodičovský příspěvek. Musíš si vypočítat kolik ti zůstává peněz a vydělat počtem měsíců kolik chceš být doma. Toto vyplnit do formuláře volba výše rodičovského příspěvku a co nejdříve podat na úřadu práce.