Lze dát výpověď během rodičovské dovolené?

ivanadvorstakova
16. čer 2015

holky, potrebuji radu. 27.9.2015 mi konci RD s druhym detem (bude mit 3 roky), mam praci na dobu neurcitou, ted vypomaham obcas na dohodu o provedeni prace. Do prace se ovsem vratit nemuzu, nezaopatrim deti, mela jsem ji casove narocnou. Muzu behem RD dat vypoved? Pokud nebude zamestnavatel souhlasit na dohodu a muze byt vypoved z me strany s dvoumesicni vypovedni lhutou, ktera mi vlastne vyprsi behem RD a ja ani nenastoupim? je to mozne? a kdyz dam vypoved behem RD ja, dostanu potom podporu na UP? netusim, co delat, kdyz dam vypoved az po ukonceni RD, vim, ze 2 mesicni vypovedni lhuta me nemine a budu mit v praci peklo☹ poradite mi, co udelat, abych i presto dostala po skonceni RD aspon neco na UP? dekuji moc

xpila
16. čer 2015

@ivanadvorstakova Je možné oboje, jak výpověď z tvé strany, tak i dohoda. Podporu na ÚP dostaneš, ale bude jen minimální vzhledem k tomu, že se ti nebude počítat z reálného příjmu, ale jen z národní mzdy (něco přes 3 tisíce a postupně se to snižuje). Do té výpovědi nebo dohody napiš, že to je z důvodu péče o dítě.

mayyas
16. čer 2015

Ahoj, ano, Ty jako zaměstnanec můžeš dát výpověď kdykoliv, tedy i během RD. Pokud se registruješ na ÚP, podporu budeš mít krácenou (tuším 45%, ale radši mrkni přímo na jejich stránky, mají tam vše popsané). Jinak - nechceš zkusit se do práce vrátit, ale zažádat o úpravu pracovní doby/pozice? Zaměstnavatel je Ti povinen vyhovět, pokud mu v tom nebrání vážné provozní důvody (což je ovšem vždy sporné a pokud očekáváš, že Ti to dají sežrat, záleží jestli se chceš do sporů pouštět, nebo Ti to za to nestojí...).

xpila
16. čer 2015

@mayyas Krácenou by ji neměla, když je to z důvodu péče o dítě. Ale je potřeba to tam uvést jako důvodu výpovědi.

@ivanadvorstakova Jinak z hlediska podpory by bylo nejlepší, kdybys do práce nastoupila alespoň na jeden den, pak by se ti totiž podpora počítala z příjmu, a to už je rozdíl.

ivanadvorstakova
autor
16. čer 2015

holky, moc vam dekuji za radu. ona sefova je docela bezohledna, nebere v potaz, ze mam deti, takze uz ted kdyz chce neco, musim jit o vikendu nebo po vecerech aby se mel kdo posarat o kluky. zkraceny uvazek mi neda, spise naopak vyzaduje prezcasy. a kdyz mam ted krava podepsanou dohodu o provedeni prace, musim pracovat kdyoliv si ona rekne? prvne mi rekla, ze par dni v dubnu, tak sem ji to podepsala a ted me nuti porad ☹ a ze nemam kam dat deti ji nezajma vubec.
ale super, takze ikdyz ja dam vypoved, dostanu podporu. vim ze je to 65,55 a 45% po dobu 5 mesic, jen sem nevedela, kdyz dam vypoved ja, zda na to budu mit narok, myslela sem, ze podporu pak dostanu jen kdyz ja dostanu vypoved

ivanadvorstakova
autor
16. čer 2015

me dnes na UP kam sem volala rikala, ze podpora se pocita z poslednch 2 let, takze z RD ☹ a do vypovedi lze jen uvest jako duvod vypovedi pece o dite?

xpila
16. čer 2015

@ivanadvorstakova Na podporu máš nárok i tak, ale uveď tam, že ji dáváš z důvodu péče o dítě. A z rodičovské se podpora nikdy nepočítá, ta není započitatelným příjmem, ale počítá se z národní mzdy. Teď v roce 2015 to je 3777 Kč (první 2 měs.), 3022 Kč (další 2 měs.), 2770 Kč (posl. měs.).

mayyas
16. čer 2015

@xpila OK, díky za dovysvětlení 🙂

ivanadvorstakova
autor
16. čer 2015

moc dekuji za vysvetleni a rady 🙂

j.a.n.i
16. čer 2015

@xpila Pokud podá zakladatelka výpověď tak, že doběhne před koncem RD, tak je úplně fuk, zda tam péči o dítě uvede nebo ne, protože ta minimální podpora je daná pevně, nijak se nekrátí s ohledem na důvody ukončení PP.

@ivanadvorstakova Ale napadá mi jiná věc 🙂 když ti končí RD 27.9., tak podej výpověď v průběhu července, pak ti výpovědní doba poběží srpen a září a tedy budeš muset jít do práce na 2 dny, ale díky těm 2 dnům budeš mít podporu počítanou z platu. A ano tady je důležité do té výpovědi uvést péči o dítě, abys měla podporu zpočátku těch 65%

A ad dohoda, tak ji ji prostě vypověz, tam žádná pevně daná pravidla nejsou, hodila bych ji písemně, že ji ukončuješ třeba je konci června a ať si škubne.

xpila
17. čer 2015

@j.a.n.i Jasně, ale kdyby ji dala později, tak to roli právě hraje. To jsem jí taky psala, aby se vrátila alespoň na jeden den do práce, aby se jí počítala z toho.

breberka
17. čer 2015

to je parádní téma,.....zatim to u mě neni úplně aktuální, ale taky to za 2 roky budu řešit......u mě je to složitější, že místo výkonu práce, které mam ve smlouvě už neexistuje (provoz již nemá zaměstnavatel v pronájmu), ale svou práci v podstatě mohu vykonávat kdekoliv. Zaměstnavatel je ale odstěhovaný 100 km ode mě, takže to neni reálné se 3 dětmi.......a ještě asi nebudeme mít školku, jak se to pak řeší?

simonceli
17. čer 2015

Diky za tema, tohle budu tez za dva roky resit.

ivanadvorstakova
autor
17. čer 2015

jani, hrozne moc dekuji za vysvetleni. prave me napadlo dat v prubehu cervence vypoved, zkusim se ji naposledy zeptat, zda mi da zkraceny uvazek, staci mi jen hodina a kdyz tak dam vypoved. jen at me nenapali, ze mi to odsouhlasi a pak me tam bude dusit ☹ nechci byt bez prace, ale nechci pracovat u ni ☹
co se tyce odpracovanych 2 dni, rikala mi na UP vcera pani, ze se to pocita z poslednich 2 let a nasla jsem to i tady http://www.penize.cz/rodicovska-dovolena/293921...
tak sem pochopila, ze stejne i kdyz budu pracovat 2 dny, ze mi podporu na UP spocitaji z rodicaku ne?

ivanadvorstakova
autor
17. čer 2015

jani, nedalo mi to, tak jsem ted jeste mluvila s pravnikem z UP a opravdu mi potvrdila, ze staci pracovat par dni a bude mi podpora pocitana z platu! ze zalezi at se aspon jeden den plati duchodove pojisteni, ale ze si neni jista, jak dlouho musim pracovat. nevis nahodou, jak to je nebo jak to zjistim? poradila mi ale to co ty, zkraceny uvazek, ze na to mam narok. jenze opravdu sefova mi to neumozni ☹ ja netusim, co mam delat ☹

xpila
17. čer 2015

@ivanadvorstakova Opravdu stačí jen jeden odpracovaný den a podpora se ti počítá z příjmu.
Na zkrácený úvazek sice je nárok, ale pořád tam je ten dovětek, že pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Hezky to je popsané tady: http://www.aperio.cz/339/pecujete-o-dite-mladsi....

ivanadvorstakova
autor
17. čer 2015

dekuji moc 🙂 je to tam opravdu pekne popsane, problem je jen ten, ze ted vyslovene ceka na me, protoze jsem jedina v kancelari, druha odesla na materskou, takze veskera prace bude lezet na me, tudiz mi je uplne jasne, ze mi zkraceny uvazek nepovoli a ikdyby, da mi stejne tolik prace, ze by se to nedalo na zkraceny uvazek zvladnout ☹ opravdu ma sefova je v tomhle bezohledna. jeste nevis nahodou, kdyz mam uzavrenou ted tu dohodu o provedeni prace a mam tam jen zacatek duben a konec srpen a max.rozsah hodin 300 ale neni uvedeno kdy a jak casto, ze me muze nutit prez leto pracovat, jak si urci ona? krava sem ji to podepsala, protoze potrebovala jen neco v dubnu, tudiz si clenove rodiny braly dovolenou na hlidani, ale ted uz fakt nemuzu ☹ proste deti neprodam a to ona nechape, jen se na me urve ze to sama delat nebude a ze ji musim pomoci, ale ve smlouve nemam kdy a jak dlouho ☹ mc ti dekuji uprimne 🙂

xpila
17. čer 2015

@ivanadvorstakova Tak dej z té dohody výpověď, je tam 15denní výpovědní lhůta a je to i bez udání důvodu, ona proti tomu nebude moct říct ani slovo. Pokud tam nemáš uvedeno kdy a jak často budeš pracovat (povětšinou to tam ani nebývá), tak byste se na tom samozřejmě měli dohodnout.

ivanadvorstakova
autor
17. čer 2015

super, moc dekuji, pojedu za ni v pondeli a domluvim se. uz ted mam z ni zaludecni nervozu a to bych se k ni mela vratit ☹ jeste jednou dekuji 🙂 ses zlaticko 😵

leikkka
9. pro 2015

@xpila dobrý den, mohla bych vás poprosit o radu? U současného zaměstnavatele jsme na rodičovské dovolené do 7.2.2016, z důvodu stěhování 25km vzdáleného od zaměstnání s z důvdodu péče o dvě nezletilé děti musím podat výpověď - domluvili jsme se na ukončení pracovního poměru dohodou k datumu, který mi bude vyhovovat. Stále do 7.2.2016 pobírám rodičovský příspěvek. Mohu podat výpověď již k 31.12.2015? jak pak mám postupovat? nahlásilt se na úřad práce, nebo stačí jen nahlásit, že jsem ukončila pracovní poměr a být nadále doma. Našla jsem si novou práci v místě nového bydliště, kde mám nastoupit 1.2.2016, ale dle potřeby i možná dříve a listopad a prosinec 2015 pracuji na zkrácený úvazek na jiné pracovní pozici. děkuji mockrát za radu jak postupovat.

j.a.n.i
9. pro 2015

@leikkka Za těhle okolností je fuk k jakému datu to ukončíš...

leikkka
9. pro 2015

@j.a.n.i děkuji za odpověď a musím se někde hlásit?

leikkka
9. pro 2015

@j.a.n.i když dám k 31.12.2015, je nutné někde se nahlásit než nastoupím do další práce během měsíce ledna či 1.2.2006- kvůli zdravotnímu a sociálnímu pojištění, když do 7.2.2016 pobírám rodičovský příspěvek?

xpila
9. pro 2015

@leikkka Nikde se hlásit nemusíš. Sociální za tebe tak jako tak nikdo neplatí, zdravotní za tebe platí stát z titulu pobírání RP.

leikkka
9. pro 2015

@xpila děkuji moc, jste hodná 🙂 a jak je to s prohlášením poplatníka. Mám ho podepsaného u současného zaměstnavatele, kde jsem na rodičovské dovolené a kde pracuji na zkrácený úvazek na jiné ale pozici po mně chtějí, abych prohlášení poplatníka podepsala i u nich - s tím,že u nich budu ho uplatňovat a co u zaměstnavatele kde mám 100% úvazek - uvedu - že neuplatňuji? co jsem loni zaškrtávala si už neuvědomuji - každopádně se mi 2070 nestrhává neboť nemá z čeho, když jsem na RD a zde na zkrácený úvazek mají těch 2070 strhávat? nechci mít pak při vyúčtování daní v tom nepořádek

rybkina
4. bře 2016

Zdravím všechny přítomné emoticon i já bych potřebovala radu. V říjnu 2016 mi končí rodičák ( po 3 letech). Měla bych se vrátit do práce - jako zdr. sestra, ale už se tam vrace nechci. Chtěla bych rozjet podnik sama na sebe. Kdy nejlépe dát výpověď ? A jakou formou?
Věřím, že mi tu určitě někdo poradí.... díky předem všem co písnou

xpila
4. bře 2016

@rybkina Samozřejmě písemnou formou 😉 Buďto můžeš dát výpověď, tam ale musíš počítat s dvouměsíční výpovědní lhůtou. A nebo můžete uzavřít dohodu o rozvázání pracovního poměru, ale tam už je potřeba souhlas zaměstnavatele. U výpovědi ne.

mayyas
4. bře 2016

@rybkina Nebo si počkej, jestli Tě vůbec budou chtít vzít zpátky. Pokud pracuješ jako zdravotní sestra a mají jich málo, tak to možná bude jiné, ale dost často zaměstnavatel místo obsadí někým na dobu neurčitou a už pro maminku po RD původní práci nemá...

rybkina
4. bře 2016

Děkuji za info. místo 100% je,sester je málo. já byla zaměstnána,jako staniční sestra a říkali, že bych se měla vrátit zpět na funkci ... ale, jak to tak poslouchám, co se tam děje a jaké mají se mnou úmysli,tak se mi tam vůbec nechce. Proto přemýšlí o podnikání 😉

petrucianita
28. bře 2016

Když máš dobrej nápad na podnikání a finance do začátku, není co řešit 😉 Držím palce`

zelena_ponozka
2. pro 2021

ahoj, tak to úplně chápu, řešila jsem něco podobného s tím rozdílem že jsme se odstěhovali 200km od místa kde jsme před dětmi pracovali a vrátit se do práce bych ani nemohla, jezdit tak daleko denně 🙂 tak nás bude asi víc takových :D díky za tohle téma