Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda lze být na rodičovské dovolené i po vyčerpání rodičovského příspěvku. RP mám do 2 let dítěte, stejně tak jsem nahlásila RD v práci. Nyní bych potřebovala prodloužit RD do 3 let dítěte, ale už budu mít vyčerpaný RP. Příjem a tudíž zaplacené sociální a zdravotní mít budu, v tom problém není.
Myslela jsem, že v to jde, ale teď jsem našla na netu článek, který mě znejistil...
Díky za informace, ale prosím jen lidi, co se v tématu opravdu orientují 🙂
@marketaryzi ted jsem resila to same. Doporucuji zavolat na ZP. U nektere ZP staci, kdyz Te zamestnavatel vede na rd, ale treba ta moje pozadovala, abych mzdovce nahlasila, ze uz nepobiram davky a aby posilala vykaz na ZP, ze nemam prijem a jsem vedena na RD (nektere mzdovky to delaji automaticky). Takze kontaktovat mzdovku, ze rp konci a ze potrebujes kazdy mesic rd potvrdit, ze jsi stale na rd (pro mzdovku to neni nijak pracne, jen to zavede a uz to je a jde to s ostatnimi vykazy zamestnancu na ZP). I kdyz mas RP na 2 roky, RD muzes u zamestnavatele prodluzovat dle libosti do 3 let ditete bez ohledu na RP 😊
@j.a.n.i no... tak moje pojistovna je asi vadna, uz jsem nekolikrat kvuli jejich pozadavkum uvazovala o vymene zp. Ptala jsem se prvne na pobocce, tak mi odpovedeli, to co jsem psala, ale trochu mene podrobne, me se to nezdalo, u zamestnavatele jsem vedena pod M, mzdovka vykazuje, ze jsem na rd. Tak pro jistotu jsem psala mail na info ZP, od tama mi volali a vysvetlili mi to tak, jak jsem psala. Proto si myslim,.ze jina ZP, by jen mavla rukou a dobre. Ale ta moje ZP furt problemy. Kdyz jsem jim rikala,.ze to je snad automaticke, ze kdyz mam rd a jsem u zamestnavatele na rd, tak snad ok. Ne, protoze musim mit jiny kod a mzdovka mi to muso potvrdit... Nevim o co jim slo... nechapu, jen oplatacky kolem toho. Kdyz jsem studovala, tak mezi bakalarskym studiem a navazujicim studiem mi taky delali problemy, taky jsem musela dokladat vse mozne... uz mi s tim lezou na nervy...
Sociální platí stát, zdravotní pokud jste zaměstnaná na dobu neurčitou zaměstnavatel, pokud na dobu určitou nebo nezaměstnaná nahlasíte na pohišťovně péči o dítě. Mám to taky tak - RP 2 roky, RD 3roky.
@alubif tak to je jasný 😀. Pojišťovně by to mělo být jedno, jestli příspěvek bereš nebo ne, když jsi na rd, ovšem všichni víme, jaký bor*** tam kolikrát mají, že. Takže někdy může být lepší nahlásit i to co není třeba. Pokud si ta moje jednou usmyslí, že někde něco nemám zaplaceno, tak rd holt doložím dodatečně.
@marketaryzi dobrý den, řeším to samé,co jste řešila i vy. Také mě znejistel jeden článek, kde se píše, že po vyčerpání rodičovského příspěvku se nemůže prodlužovat rodičovská dovolená. Mohu se prosím zeptat,jak to u vás dopadlo? Díky 🙂
@hradecacka Dobrý den, vyčerpala jsem rodičovský příspěvek a u zaměstnavatele mi ještě rok běžela rodičovská dovolená 😉
Ano, jde to, vyčerpala jsem ve 2 letech a pak byla doma “zadarmo”. Ani nemusíš mít práci a příjem, zdravotní je placeno státem, protože jsi na rd. A můj oblíbený odkaz na toto téma: https://www.vzp.cz/tiskove-centrum/otazky-tydne... .