Kratší rodičovská - nový zákon. Jaký na to máte názor?

carmilla
8. čer 2016

Ahoj holky, dneska mi padl do oka článek, kde se řeší potencionální budoucí možnost čerpání rodičovské během jednoho roku s tím, že by objem peněz zůstal stejný - čili měsíčně by rodič pobíral větší částku. Má to prý motivovat rodiče, aby se vraceli co nejdříve do práce. Odkaz zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1810057... Viz citace z článku: "Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš podotkl, že navrhované opatření motivuje příjemce, aby „peníze rychle vyčerpali a rychle se vrátili do práce“."
Jaký máte na tohle názor? Využily byste takovou možnost? Máte pocit, že má stát ošetřené, jak bude o tyhle dětičky postaráno? Nemám pocit, že by v ČR fungovala nějaká stabilní síť jesliček, roční dítě přece do klasické školky nepatří...ani je tam nepřijmou.
Já sama mám trochu obavy vypadnout na tři roky z pracovního rytmu...takže bych tuto možnost v podstatě uvítala (na plný úvazek bych asi pracovat nešla, ale alespoň částečný bych uvítala už kvůli možnosti zůstat v kontaktu s profesí). Žádnou velkou kariéru nebuduji - jsem učitelka, ale mám přirozeně strach, že ztratím pracovní návyk, přehled...že budu po pár letech prostě "out".
Zajímal by mě hlavně názor maminek, co třeba před touhle volbou stály...je podle vás lépe být co nejdéle doma s dítětem, nebo vidíte větší přínos v brzkém nástupu do práce?
Díky za všechny názory a zkušenosti.

asa2
8. čer 2016

Já osobně preferuju být co nejdéle (alespoň ty 3 roky) doma s dítětem. Maminčinou lásku a péči nenahradí žádná babička ani jesle!!! 1 rok mi přijde směšný a určitě bych toho nevyužila. Nechtěla bych se vracet domů s pocitem, že dítě tráví více času s "cizí" osobou. Toť můj názor. Už jenom to, který politik za tím stojí mluví za vše!!!!! 🙂

carmilla
autor
8. čer 2016

@asa2 Osobu politika bych absolutně neřešila, on totiž není jediný, kdo má v kompetenci něco navrhnout, natožpak schválit, takže bych nedělala z Andreje víc, než ve skutečnosti je. :D Nechci vzdychat, ale v dnešní společnosti to mají ženský docela těžký. Jsou pod strašným tlakem, že přece "musí" dělat kariéru, musí pracovat, musí něco dokázat, na druhou stranu pořád je zažitý vzorec, že žena je především matka, a tak zároveň "musí" pečovat o domácnost, o dítě, o teplo rodinného krbu. Na ženy jsou zkrátka kladeny obrovské nároky, které každá nemusí unést, se mi zdá...Doufám, že pak nezačne ve společnosti převládat názor, že matky, co zůstávají na RD dva roky a déle jsou "ta nemakačenka", když přece můžou jít do práce mnohem dřív...

littleluu9
8. čer 2016

Ahoj, já to zrovna teď řeším 🙂 Chci nastoupit na RD na dva roky, hlavně kvůli financím. Ale probírala jsem to s kamarádkou co má teď dvouletou holčičku a má obrovský problém ji umístit teď od září někam do školky. A to kamarádka bydlí ve městě. My stavíme dům na vesnici kde v okolí nic není, jen dvě státní školky a ty dvouleté nejspíš vůbec neberou. Takže vůbec nevím kam to dítko ve dvou letech dám, protože nepředpokládám, že bych měla peníze na chůvu nebo soukromou školku. Podle mě stát počítá s tím, že to roční dítě bude mít chůvu nebo půjde do soukromých jesliček. Ale spíš ta chůva. Já jsem určitě pro, aby si rodiče mohli vybrat i kratší RD, ale je hrozně potřeba, aby se rozšířily možnosti, kam dát tak malé dítko.

jipe
8. čer 2016

Mně osobně stačí dvouletá verze, kratší rodičovské dovolené bych asi nevyužila, roční dítě mi připadá příliš malé na to, aby většinu dne strávilo v jeslích. Navíc stejně nemám pocit, že by byla v čr dostupná stabilní sít jeslí, vždyt i se školkami jsou problémy. A než platit soukromé zařízení, to raději zůstanu doma ty tři roky. My chceme po dvou letech druhé dítko a teda představa, že budu 5 let mimo pacovní proces mě dost děsí, ale asi stejně nevymyslím nic smysluplného, co s mladším dvouletákem

littleluu9
8. čer 2016

Případně by bylo fajn, kdyby se víc nabízely poloviční úvazky, firemní školky apod 🙂

jipe
8. čer 2016

@littleluu9 tak chůvu může člověk pořídit dítěti i ted a vrátit se do práce a o RP nepřijde..jen tedy zpočátku by měl podle návrhu více peněz, ale pak zase už jen příjem ze zaměstnání. Pokud nebudou "levné" možnosti, kam dítko umístit, málokdo asi co nejkratší RD využije

blanka.k
8. čer 2016

@carmilla Hrozně jsem se těšila na "mateřskou", dala jsem si 3letou RD.... 4 měs.po porodu, ještě před nástupem z MD a RD jsem si rozjela novou práci, neb mi doma "hrabalo".... ale výhoda byla, že 80-90% času mi stačilo sedět u PC, takže občas syna někdo pohlídal během dne za úplatu vedle v místnosti a večer/v noci jsem pracovala dál. Nakonec jsem si pobírání RP protáhla na 4 roky, ale jen kvůli tomu, abych nemusela platit odvody, pracovala jsem pořád, někdy 1hod.denně, někdy 16hod. 😀
Kolem sebe mám spoustu kamárádek, které už během 1.roku dítěte pracují, a některé mají nadprůměrné příjmy , tak by jistě tuto možnost uvítaly. Proč to nenabídnout, pokud chce být někdo 4 roky doma, tak ať je, ale proč nepodpořit návrat mamin do práce (jen ty jesle a školky by to také chtělo vyřešit)

carmilla
autor
8. čer 2016

Představa firemních školek se mi docela líbí. 😉

somalicats
8. čer 2016

@carmilla Za mě - proč ne, je to každého věc, kdy se chce vrátit do práce. Stejně bude ta výše RP, kterou člověk měsíčně dostane, limitovaná předchozím příjmem v zaměstnání, jako je to teď, takže na RP ve výši víc jak 11500 Kč (což je nyní ta maximální možná výše) stejně dosáhnou jen ti, kdo měli v zaměstnání příjem vyšší než těch cca 16tis. Kdo chce zůstat s dětmi doma, zůstane, kdo se bude chtít vrátit do práce dřív, vrátí se - tyhle možnosti jsou už teď, to pobírání RP bude jen upraveno co se délky týče. Jinak žádná změna. Už teď se může pracovat a současně pobírat RP, takže ani tady nevidím problém.

carmilla
autor
8. čer 2016

@blanka.k No já se právě taky bojím, že by mi na mateřské "hráblo" - tím ale rozhodně nechci tvrdit, že péče o dítě není práce na plný úvazek, nebo že žena, která je doma s dítětem je nějak "méněcenná" - aby bylo jasno. 😉 Spíš mě zajímaly konkrétní zkušenosti, klady a zápory toho či onoho...

zuzineckah
8. čer 2016

myslím, že celý tenhle návrh je směrován zejména pro ty maminky, které mají slibnou kariéru ve větších firmách za slušné peníze a právě to je limituje ve věci mateřství (prostě upřednostní kariéru). Pro ně by to podle mého názoru bylo výborné řešení, protože by dítě zbytečně neodkládaly na později a zároveň by z pracovního rytmu nevypadly. Rok je doba, v průběhu které se může jejich názor změnit, nicméně dalo by jim to možnost rozhodnout se, zda se do práce vrátí nebo nikoliv. Pokud ano, tak s finančním ohodnocením na vyšším postu nemusí řešit cenu za chůvu, či soukromou školku.
Co si kdo o tom myslí je úplně jedno (ve smyslu odsuzování kdo se kdy vrací do práce a proč), mě se líbí, že by maminky měly na výběr. To je podle mě to důležité.
Jediné negativum, nebo spíš riziko vidím v tom, že do toho s vidinou velkých peněz vlítnou právě ti, kterým to určené není, rok bude hojno a pak houno... a hurá na dávky

somalicats
8. čer 2016

@zuzineckah Jenže to právě nepůjde, ti, co nepracovali nebo nevydělávali moc, tak na víc než dnes nedosáhnou, takže navyšovat RP stejně nebudou moci. Prakticky je to určeno opravdu pro ty vysokopříjmové, protože tam je ten propad financí nejvyšší. Pokud bereš třeba 30, 40 tisíc v čistém a pak po PPM spadneš na 11 500 Kč, tak to je sakra znát.

zuzineckah
8. čer 2016

@somalicats ano, máš pravdu vlastně. Tak to je jen dobře, protože by to byl asi velký průšvih v mnoha rodinách... Jo ten propad znám, měla jsem to u syna 😀 Ale počítali jsme s tím, takže nás to nijak nezaskočilo. Nicméně mě se ten návrh líbí.

somalicats
8. čer 2016

@zuzineckah Já taky právě takhle spadla, ale měla jsem rezervu, takže taky v poho. S tím návrhem taky nemám problém, je i možné, že bych ho využila.

martiniquest
8. čer 2016

Mně se tato navrhovaná změna líbí v jediném bodě - pakliže za současné situace otěhotní mamina pár měsíců po porodu podruhé, nemá možnost první rodičák dočerpat, přitom se pak stará o dvě děti a finančně si tak uškodí. To je ale jediný případ, kdy se mi tato možnost zamlouvá.
Jinak jsem toho názoru, že dítěti nikdo a nic nenahradí péči matky - a to ideálně do 3 let věku - a já se o toto nehodlám ochudit. K čemu mi bude, že budu mít o pár tisícovek měsíčně víc (nebavím se teď o případech, kdy matka nastoupit do práce musí, protože se jedná o existenci a příjem je tak nízký, že nepokryje základní životní náklady), když neuvidím vyrůstat své dítě a budu akorát uhnaná z práce, z péče o dítě a udržování chodu domácnosti? Proč se ochuzovat o tuto jedinečnou možnost pobýt doma pár let s dítětem, které mi za chvíli odroste, bude mít své zájmy a já budu do konce života chodit do práce?
Mám to štěstí, že si toto s manželem můžeme dovolit. Ale i kdybychom na tom byli hůře, raději bych se na těch pár let trochu uskromnila a užila si dětí, než bych se pro ne-nezbytně nutné peníze hnala do práce. Uvědomuju si, že návrat do práce bude po těch letech těžší, ale už to, že máte malé dítě, je pro většinu zaměstnavatelů problém (mám smlouvu na dobu určitou a nepočítám s tím, že bych se po RD měla kam vrátit), takže fakt, že budu doma déle, už nejspíš nebude tak zásadní. Možná se pletu, co já vím. Ale věřím tomu, že si i po RD (plánuji sfouknout naráz 2 děti) najdu solidní práci. Jsem přece šikovná holka 🙂

kacca11
8. čer 2016

Za me super moznost, ktera by tu mela byt. Sama bych chtela byt na rodicovske dele, ale jako jednu z moznosti to beru vsemi deseti.

andreaandrejka
8. čer 2016

V článku je to jasně napsáno...pro lidi s vysoce nadprůměrnými příjmy 🙂
Jinak já si myslím, že by maminka měla být doma s dítětem minimálně ty 2 roky.

thalia
8. čer 2016

Dobré jen pro ty, co chtějí hned druhé, tak by aspoň vybraly víc peněz. Jinak po roce můžu do práce i teď, když budu chtít a brát plat i rp. Takže tenhle argument pro zrychlené čerpání moc nechápu. Jinak já jsem pro 3 roky doma s dítětem, to se mi u prvního podařilo, s druhým to vidím na 4 roky, neboť mi ho asi nevezmou do školky, ale nějak mi to nevadí. Mám nějaké plány, které chci začít realizovat a do práce se vrátit jen na částečný úvazek.

bustedka
8. čer 2016

Já si myslím, že ta možnost by byla super. Nemusí se to vybrat, ale mít tu možnost.... Už jen teď, jsou maminy, které chtějí jít na 2 roky a nemůžuou, protože nesplňují příjem. Samozřejmě že je super být s dítětem doma co nejdéle, na druhou stranu, ČR je v tomhle docela ojedinělá. Většinou se chodí do práce třeba po půl roce a řeší se to jeslema, případně chůvou.
Já sama o tom přemýšlím dlouho, budu na malou sama a předpokládám, že ani alimenty nedostanu, tím, že jsem měla větší příjem a měla určitou kariéru, zastavila jsem se. A ačkoliv bych i s malou ty tři roky byla, nemůžu, protože bych to sama s příspěvkem, který bych dostala 7333 neutáhla - platím nájem 6500. Paradoxně se pak ale řeší ta situace, že ano, chci to mít na 2 roky, ale vím, že budu mít sakra velký problém, kam pak dám malou. Babičky jsou na druhém konci republiky. Ale zas vím, že na tom budu pořád lépe, když budu vydělávat a platit 5-6 tisíc za školku, než žít jen z rodičáku.
Na 1 rok bych nešla, ale už jen mít tu možnost by bylo super.

svobodpetika
8. čer 2016

Já mám na dva roky protože jsem chtěla a taky kvůli penězům a myslím že je to dobrý nápad, já bych možná využila protože ten propad je veliký jenže je pravda že sehnat jesle není jednoduché to je druhá věc ☹ i tak se bojím kam malého dám až se budu vracet do práce

frndafrrr
8. čer 2016

Možnost to není špatná, ale musela by být i dobře ošetřená, například, zaměstnané, nebo ty, které opravdu nastupují do práce s platnou smlouvou, ženy které mají odpracováno tolik a tolik... Aby se nezvedl standart a porodnost právě u těch, co se výrobou dětí živí. Samozřejmě dobrovolná. možná by to i donutilo více zaměstnavatelů udělat MŠ a jesle při zaměstnání. 🙂

myjusiatko
8. čer 2016

@thalia Tak argument je, že sa ti počas rodicaku nemusi o tolko znizit tvoj "prijem".

xpila
8. čer 2016

@frndafrrr Tak to právě ošetřené je, ten systém je pořád stejný jako teď. I teď si nejvyšší RP můžeš zvolit jen pokud jsi měla minimálně cca 16,5 tisíce.

frndafrrr
8. čer 2016

@xpila Aha díky za osvětu, musím přiznat, že jsme odkaz ani neotevřela. 😅 To je fajn. 🙂

konekokira
10. čer 2016

já teda nevím, roční dítko je přeci jenom maličké... Já osobně bych této možnosti nevyužila, práce počká, zážitky s dítětem ne 🙂

radka8888
10. čer 2016

Ja myslim, ze by ta moznost jit na kratsi rodicak mela byt. Kazdy ma jinou praci a ne kazdy chce byt doma. Ale kdyz se rekne tohle , je nutne aby se zmenily pocty jeslicek a skolek.

dendulinaaa
10. čer 2016

Mám 14m vymodleného chlapečka a přesto bych neváhala, kdyby přišla zajímavá nabídka, vrátit se do práce. Je to částečně i z existenčních důvodů, protože jsem před porodem žila a pracovala v zahraničí a tady neměla na vybranou a nastoupila rovnou na 4 letý rodičák, takže peněz minimum a manžel má kvůli zdravotním problémům velmi nestabilní příjem. Svého syna miluju nade vše, ale nemyslím, že bych byla horší matka, když bych ho teď někam umístila. Podle mě je nejdůležitější ten první půl rok, možná rok. V zahraničí nad naším systémem nevěřícně kroutí hlavou. Stejně tak já se směju tomu, jak češi pořád očekávají, že by mělo být všechno nejlépe zadarmo. Kdybych byla bývala zůstala v NL, vracela bych se do práce už cca 12 týdnů po porodu. Lze to prodloužit až o půl roku, ale jste pak doma zadarmo. Jesle/školky stojí v průměru 800 EUR a víc. Nikoho tam moc nezajímá, jestli máte nebo nemáte na školku. Ano, většinou si maminky nebo oba rodiče zkracují úvazek na 4 dny v týdnu, aby ušetřili za školkovné a mohli strávit čas navíc s dětmi. Pro spoustu z nich to ale také znamená, že většina příjmu jde právě na tu školku/jesle. To je teprve masakr a né brečet, že roční dítě je malé na to, aby bylo bez maminky.

bustedka
10. čer 2016

@dendulinaaa uplne s tebou souhlasim ☺

pincola
10. čer 2016

Nevyužila bych. jednakmimi je malé a nedala bych ho. le ani bych nevděla kam ho jako dát? Školky jsou od tří let a na soukromou by padl můj plat.

blahova_andrea
10. čer 2016

@zuzineckah amen. přesně jsi to vystihla. jak tu kladnou stránku pro maminky na velkých postech, tak tu stinnou, kterou by to mohlo přinést. ale tak počítám, že té skupině, které se pracovat nechce by to stejně neprošlo, nemohli by si vybírat délku rp nebo by nedosáhli na tu roční. tedy snad 😅