Zdravím,
setkaly jste se někdy s tím, že přišla do firmy kontrola z ČSSZ kvůli podezření na účelné přihlášení zaměstnance? Tj. konkrétně kvůli tomu, že firma umožnila zaměstnanci nechat se zaměstnat na pár dní za vysokou mzdu, ze které se mu počítala PPM? Co kontrola vlastně může, když jsou zaplaceny odvody a vše je v pořádku? Může dát pokutu či pozastavit živnost?
Pěkný den
@kukokuko tak ono neni trestne zamestnat tehotnou, ono je trestne nekoho fiktivne zamestnat z duvodu, aby dotcny dostal vyssi PPM. v takovem pripade jde o podvod a pak zalezi na tom jak se to podari soudu prokazat. ale pokud si dobre pamatuju tak za to padaly pokuty, vraceni neopravneneho obohaceni a podminky.
No on se stim člověk reálně Kč nesetká. Protože ty postihy jsou dost velký na to aby si to obě strany dobře rozmyslely.
Jeden případ byl cca 2 roky zpět. Žena se nechala zaměstnat na vysoké pozici zcela účelově. Otěhotněla a hned šla na PN. Úřad začal prošetřovat a musela vracet veškeré vyplacené peníze na PN,PPM. Co přesně dostal zaměstnavatel nebylo uvedeno.
Nicméně ČSSZ není úplně blbá a pokud se žena najednou takto nechá zaměstnat,a hned otěhotní,případně už těhotná je tak po to jdou dost tvrdě.
@terry1512
Aha, s tímto případem jste se tedy setkala u Vás ve firmě, je to tak?
Ovšem tohle se mi právě absolutně nezdá. Nevěřím, že s tímto případem mohla ČSSZ cokoliv dělat. Vše je podle pravidel a pokud ji lékař poslal na PN, tak v tom nevidím problém...Firma si může zaměstnat koho chce a za kolik chce, s tím ČSSZ nic neudělá😎
Tak se mi zdá, že chcete slyšet, že to v pohodě projde 🙂
@kukokuko ne u nás ve firmě se podvody tohoto typu nekonají.
Jinak to pokračuje šetřením na policii,dále kontrola u doktora který vystavyl PN a tak dál. A věřte že pokud je to účelově,přijdou na to.
Ano firma si může zaměstnat koho chce a pokud k ,,o plánu" ženy obrat stát neví tak dostane možná simbolickou pokutu.
Žena která toto udělala vědomě může jít i hačat. Je to prostě podvod.
@kukokuko příklad.
Pracuji normálně za 10 000,- ale přece jen před otěhotněním by se hodilo víc. Tak přemluvit zaměstnavatele ať my dá 30 000,- a hned jak otěhotním půjdu na PN. Kterou doktor vystaví jen pro moje hezký oči. A najednou se dávka PN počítá z 30 000,- a PPM taky. Je to účelové nedovolené obohacení. Podvod jak Brno.
Toto je třeba přesně tak účelné aby to bylo okamžitě prošetřeno. A po zásluze potrestáno.
😀
S tim pripadem, co pises (z uklizecky na manazerku prehnane receno) jsem se nesetkala, ale uz vickrat jsem se setkala s tim, ze si nekdo nechal v tehotenstvi zvysit uvazek z castecneho na plny, aby bylo vic penez na PPM. A co vim, tak to nikdo nijak neresil.
@kukokuko No, taky moc nechápu Tvůj dotaz - když jsi evidentně přesvědčená o tom, že to není problém, tak proč se vůbec ptáš? 😉
Osobně jsem to nezažila, ale stejně jako holky si dobře pamatuji případ cca ty 2-3 roky zpátky, kdy se to řešilo i v médiích. proběhl soud a slečna i ta firma byla potrestaná (pokud si pamatuji dobře, šlo o studentku, která se domluvila se známým na zaměstnání v době těhotenství).
Navíc teda pro výpočet PPM se počítá plat 12 měsíců před nástupem na MD.
@terry1512 ale pokud dělá v jedné firmě 11 měsíců za minimum, tak 12. měsíc mu 30.000,- terno neudělá. Rozmělní se jen příjem.
Ale stejne je to zajimavy problem, protoze podvod je to podle me jenom, kdyz je to fiktivni zmena role/uvazku, ale pokud opravdu vykonava najednou 100% za vyssi mzdu a odvody, tak proti tomu nemuze nikdo nic rict.
@lenoulinkaa To ano to nijak nepomůže.
@kukokuko Dala jsem si tu práci a ten případ Vám našla. Je tam celkem pěkně popsáno že je to podvod i když hlásit těhotenství není povinnost.
Jenom podotknu, holky, co Vám tu odpovídají se s tím nemusely setkat osobně, buď se vyznají v trestním právu nebo jsou to třeba personalistky a ty se musí vyznat v pracovním právu minimálně. 😉 Nejlepší řešení je samozřejmě dotaz na advokáta přímo.
Asi takhle, pokud by se jednalo o smlouvu na dobu neurčitou, bez zkušební doby a za neobvykle vysokou mzdu tak bych to viděla jako účelové. A jsem si skoro jistá, že soc.správa po něm půjde. A pokud se ještě ukáže,že se jedná třeba o rodinu nebo kamarády tak je to úplně jasné. Většinou nadávám na prebujelou státní správu ale doufám,že když už je jich tolik tak si na takové obcuravani doslapnou.
Ještě jen dodám,že záleží o jakou mzdu se má jednat. Pokud opravdu vysokou tak to bude opravdu nápadné.
Nějak jsem nepochopila, na co se ptáte...když vám tu holky píšou, že je to podvod (a očividně tomu rozumějí), a vy si stejně vedete svou. Trochu zbytečný dotaz, nebo tomu nerozumím...
@oveckaluky tak ona chce slyšet,že takhle se provádí běžně a ossz to nezjistí😀
@editah222 Taky mi to tak přijde, že se potřebuje jen ujistit, že jí to projde 😀
Na první pohled to vždycky vypadá, že důkaz se nenajde, ale ze zkušenosti vím, že se podvod vždy někde vysype. Nevím jakou pracovní pozici máte na mysli, ale máte schované pracovní maily, sedí vám docházka, pokud je to např. asistentka byl někde na ni zveřejněn telefon? těch věcí, které pak jednoznačně ukážou na podvodné jednání je mnoho. To že si myslíte, že jednatel neporušuje zákon a přitom si je vědom podvodného jednání je hloupost, jednatel nese trestněprávní odpovědnost za tento čin stejně tak jako druhá strana. Nicméně vám přeji, pokud se vás to týká, aby se v tom zbytečně nikdo nešťoural. To ale záleží hodně i na tom, jaké bude vaše jednání u místního šetření, pokud budete vystupovat tak, jako zde a tvrdit, že zákon to dovoluje a nic jste neporušili, když jste zaplatili odvody, tak myslím, že moc neuspějete.
Mám info z ČSSZ kde matka takto zaměstnala dceru za velkou mzdu. Proběhl soud, bylo to vyhodnoceno jako účelové zaměstnání a dcera musela vracet peníze.
Je to trestný čin, protože se dotyčná osoba obohatila... pokud to soud uzná, tak by měly být peníze vráceny + jsou tresty pro danou matku a obvykle i osobu, které je prokázána spoluúčast (zaměstnanec se sám nezaměstná/nepřihlásí k pojištění).