Konec smlouvy během MD, dokdy zaměstnavatel hradí PPM?

adelka110
4. led 2016

Ahoj holky, jsem poprvé těhotná a ze všeho jsem taková vykulená 😀, tak doufám, že poradíte 🙂. Mám smlouvu na dobu určitou sjednanou k 31.8.2016. Termín porodu mám už 14.6.2016. A tak jsem se chtěla zeptat, zda mi zaměstnavatel bude hradit mateřskou po celou tu dobu půl roku, nebo pouze do toho konce srpna a pak šmitec? Prosím poraďte 🙂

xpila
4. led 2016

@adelka110 Jelikož zaměstnavatel mateřskou nehradí, tak ji budeš mít normálně celou, tzn. i po skončení smlouvy.

adelka110
autor
4. led 2016

aha, tak já žila v přesvědčení, že mateřskou hradí zaměstnavatel, a rodičovskou stát. Díky, říkám..jsem vykulená 😀

xpila
4. led 2016

@adelka110 Ne, obojí hradí stát 🙂

michell28
13. led 2016

@adelka110 toho bych se nebála, logicky když něco splňuješ a započneš /pobírání PPM/, tak to dokončíš. 🙂 Ale já mám horší problém.....
@xpila nyní jsem na rodičovské dovolené. S mužem, ale plánujeme 2.miminko. S prvním synem jsem normálně pobírala mateřskou (28 týdnů). Ale pracovní smlouvu mám na dobu určitou /od 15.4.2014 do 1.3.2017/ tak jak to udělat, abych měla nárok i podruhé na "pěknou" mateřskou? Kdy pořádně začít, aby se i druhé mimi "vyplatilo" 😉 prý je tam nějaká ochranná lhůta a když na mateřskou nastoupím do půl roku od skončení pracovní smlouvy, tak pořád mám nárok na PPM. Je to opravdu tak? Děkuji moc za téma

blahova_andrea
13. led 2016

@michell28 ochranná lhůta činí 180 dní 😉 když budeš mít za sebou +- 1.trimestr než ti smlouva skončí, tak na mateřskou mít nárok zřejmě budeš

michell28
13. led 2016

@blahova_andrea trochu se bojím toho, že prý ta ochranná lhůta je pouze pro pracovní smlouvy uzavřené na 3 roky a déle. Já ji mám na necelé 3 roky, tak aby třeba v tomhle nebyl problém kvůli 14 dním. Jestli mi teda rozumíš. Jinak prosím klidně mi sem hoď odkaz na nějaký aktuální zákon, kde bych to pořádně vyčetla. Čert aby se v tom vyznal ☹

xpila
13. led 2016

@michell28 A to jsi slyšela kde, takovou blbost?

michell28
13. led 2016

@xpila od celkem nezkušené mladé paní. Nedávala jsem tomu žádnou důležitost. 😉 zřejmě si to spletla s neschopenkou....tam jsou také nějaké lhůty ne?

xpila
13. led 2016

@michell28 Ano, ale tam je ochranná lhůta 7 dní.

michell28
13. led 2016

@xpila ještě by mě zajímalo jak se těch ochranných 180 dní počítá. Přesně včetně víkendů? Takže pokud mi smlouva skončí 1.3.2017, tak na mateřskou mám nastoupit nejpozději 1.9.2017???

xpila
13. led 2016

@michell28 Je to včetně víkendů a musíš to spočítat opravdu přesně na dny.

michell28
13. led 2016

@xpila díky moc. Tak to máme na druhé zadělání každopádně dost času 😉 🙂 pokud budu brát v potaz to, že nám to zase půjde docela dobře.....