Ahoj holky, jsem poprvé těhotná a ze všeho jsem taková vykulená 😀, tak doufám, že poradíte 🙂. Mám smlouvu na dobu určitou sjednanou k 31.8.2016. Termín porodu mám už 14.6.2016. A tak jsem se chtěla zeptat, zda mi zaměstnavatel bude hradit mateřskou po celou tu dobu půl roku, nebo pouze do toho konce srpna a pak šmitec? Prosím poraďte 🙂
aha, tak já žila v přesvědčení, že mateřskou hradí zaměstnavatel, a rodičovskou stát. Díky, říkám..jsem vykulená 😀
@adelka110 toho bych se nebála, logicky když něco splňuješ a započneš /pobírání PPM/, tak to dokončíš. 🙂 Ale já mám horší problém.....
@xpila nyní jsem na rodičovské dovolené. S mužem, ale plánujeme 2.miminko. S prvním synem jsem normálně pobírala mateřskou (28 týdnů). Ale pracovní smlouvu mám na dobu určitou /od 15.4.2014 do 1.3.2017/ tak jak to udělat, abych měla nárok i podruhé na "pěknou" mateřskou? Kdy pořádně začít, aby se i druhé mimi "vyplatilo" 😉 prý je tam nějaká ochranná lhůta a když na mateřskou nastoupím do půl roku od skončení pracovní smlouvy, tak pořád mám nárok na PPM. Je to opravdu tak? Děkuji moc za téma
@michell28 ochranná lhůta činí 180 dní 😉 když budeš mít za sebou +- 1.trimestr než ti smlouva skončí, tak na mateřskou mít nárok zřejmě budeš
@blahova_andrea trochu se bojím toho, že prý ta ochranná lhůta je pouze pro pracovní smlouvy uzavřené na 3 roky a déle. Já ji mám na necelé 3 roky, tak aby třeba v tomhle nebyl problém kvůli 14 dním. Jestli mi teda rozumíš. Jinak prosím klidně mi sem hoď odkaz na nějaký aktuální zákon, kde bych to pořádně vyčetla. Čert aby se v tom vyznal ☹
@adelka110 Jelikož zaměstnavatel mateřskou nehradí, tak ji budeš mít normálně celou, tzn. i po skončení smlouvy.