Ahoj maminky, prosim o radu: v březnu 2019 mi konci RP, v praci mam smlouvu na neurčito. Termin druhého porodu asi v červenci 2019. Co mam delat mezi tim duben-cervenec,na neschopenku nechci kvuli male,mam jit pak na pracak nebo se vratit do prace? Budu.mit narok mateřskou ve vysi te predchozi prace? Dekuji 🙂
Proč bys chodila na pracák, když máš smlouvu na neurčito? To chceš kvůli pár měsícům dávat výpověď? Normálně požádej o volno v období xy.březen (den po 3.narozeninách tvého prvorozeného) - 8týdnů před TP porodu (tzn. x.y. květen), když zaměstnavatel uvidí, že by ses vracela jen na dva měsíce, dost možná Ti sám neplacené volno nabídne. Vyhodit Tě těhotnou stejně nesmí. Pokud bude požadovat nástup do zaměstnání, požádej aspoň o zkrácený úvazek (abys mohla malou třeba na 4hod dát do jeslí). Nepřeju nic zlého, ale taky se může cokoliv v těhotenství přihodit a doktor Tě v tom období může poslat na neschopenku (moc jsem nepochopila, proč kvůli malé nechceš).
Zpět do práce nebo volno.
A co neschopenka ?
@enesis píše že tu nechce a nevím proč by měla jít na pn když k tomu není zdravotní duvod
@uzjetotak nejsou na neschopence jen nejake vychazky? jakoze muzes opustit domov pouze v nejakem casovem rozmezi? do toho chapu, ze se ji nechce, to je docela omezujici.
vycházky jsou na neschopence dohromady 6hodin a lze je rozdělit na dvakrát. Příklad 1hodinu ráno a 5hodin odpoledne. Také bych to ale spíš řešila se zaměstnavatelem volnem - vždyť jde jen o měsíc, nebo si prodloužit rodičák na první dítě do nástupu na mateřskou s druhým.
Nechodí se náhodou na neschopenku kvůli zdravotnímu stavu? To jsou zajímavé rady, posílat někoho na neschopenku, když k tomu není důvod. Správně radí holky nahoře neplacené volno nebo návrat do práce.
@ssedrumm no tak prodloužit rp, ale píšeš že porod asi v červenci. To znamená že si na samém začátku?
@lachtanice86 ano jsem úplně na začátku
Nebo mám možnost ještě tuto: jit pracovat jako OSVČ, nevite jak by to potom bylo ? Dekuji.moc ua rady a tipy
@ssedrumm požadej zaměstnavatele o neplacene volno (péče o dítě). To by ti mohl vyhovět. A když bys nastoupila na PPM do 4 let věku dítěte, budeš mít mateřskou ve stejné výši.