Konec RP a HPP skončil už při mateřské

verunka95
12. lis 2017

Sice to ještě není aktuální ( a snad ani nebude) ale nikde jsem tenhle případ nenašla a zajímá mě to ... Takže v září 16 jsem nastoupila na mateřskou a brala jsem ppm do dubna 17 od te doby pobiram rp ted nejvyssi částku protože se snažíme o druhé, a k 31.10. My skončil poměr na dobu urcitou. A me zajímá kdybych neotehotnela a malému nebudou ještě ani 3 roky az doberu rp co dal ? Když nebudu chtit do prace na hpp kam to hlásit a jake mam možnosti? Musim na up? Nebo se nahlásit na pojišťovnu uz rovnou jako osoba pečující o dítě do 7 let nebo to do synovych 4 nemusim resit vůbec? Snad jsem to napsala trochu srozumitelně

penelope87
12. lis 2017

@verunka95 pokud pobíráš nejvyšší částku, tj. 11500, příspěvek máš do dvou let věku dítěte. To, že ti skončil pracovní poměr, musíš nahlásit na pojišťovně. A doložit potvrzení o přiznání RP z dubna. Plátcem pojistného bude stát.

verunka95
autor
12. lis 2017

@penelope87 takže musim na pojišťovnu uz teď? :0 a odkládat ze od dubna pobiram rp? A do toho dubna nic resit nemusim kdyz jsem pobirala ppm tak za mě platil zdravotní kdo ?

penelope87
12. lis 2017

@verunka95 zaměstnavatel. To jsi měla hpp.

penelope87
12. lis 2017

@verunka95 pokud to chápu dobře, skončila jsi k 31.10. 2017?

verunka95
autor
12. lis 2017

@penelope87 ne ne hop mi ukončil 31.10.2016

blahova_andrea
12. lis 2017

po celou dobu pobírání rp je plátce zdravotního za tebe stát, takže je jedno, že ti mezitím skončil hpp. zaměstnavatel za tebe po dobu rodičovské dovolené nic neodvádí. byla jsi na pojišťovně hlásit, že pobíráš rp a do kdy cca to máš v plánu? já to hlásila jen takto vlastně už v době, kdy jsem tam šla nahlásit miminko a stačilo jim to. pokud pak byla nějaká změna, tak se to samozřejmě hlásí taky. dokud pobíráš rp, tak vlastně nic nikde řešit nemusíš. pokud ale rp dobereš a nemáš práci, tak tedy pak musíš na úp, nebo si platit zdravotní pojištění sama a nebo se nahlásit na pojišťovnu jako matka pečující o dítě. pokud ti děti naváží, tak prostě z jednoho rp přejdeš plynule na druhý rp

penelope87
12. lis 2017

@verunka95 aha. No je povinnost to nahlásit do 8 dnů od skončení pracovního poměru. Asi záleží, jakou máš pojišťovnu, ale většinou to není automatické, protože pokud jsi nenahlásila, že jsi na mateřské/rodičovské, nevědí, že za tebe platí stát. Ale pokud ti nepřišla žádná výzva z pojišťovny, tak bych si raději ověřila, že to vědí a že ti naskakuje dluh...

penelope87
12. lis 2017

@verunka95 nenaskakuje.

verunka95
autor
12. lis 2017

@penelope87 aha takže jsem to vlastně měla hlásit uz loni no ale za cely rok mi nic nepřišlo ani kdyz jsem byla žádat o rp po md tak mi nikdo neřekl ze musim na pojišťovnu a to jsem se ptala ... No radsi tam v pondeli dojdu i kdyz je mi divný ze za cely rok od pojišťovny nic nepřišlo ani kdyz jsem nahlasovala syna u stejne pojišťovny jako mam ja nikdo nic nerekl

penelope87
12. lis 2017

@verunka95 ale třeba jsi to hlásila, když jsi nahlásila dítě?

verunka95
autor
12. lis 2017

@penelope87 to asi ne jen sem dodala jeden papír s údaji o synovi

penelope87
12. lis 2017

@verunka95 no řešila jsem teď totiž něco podobného. V červenci mi skončil hpp, v srpnu jsem z prvního rodičáku přešla na druhou mateřskou. A až na začátku šestinedělí mi přišel dopis z pojišťovny, že 3 měsíce mám neznámého plátce a že pokud nedoložím, že pobírám rp, respektive ppm, že to budu muset zaplatit sama.

verunka95
autor
12. lis 2017

@penelope87 no to je slušný ale alespon se ozvali jestli ja tam zitra zjistím že za mě rok nikdo neplati zdravotní tak mě snad omejou...myslíte že by to za me zaplatili zpětně?

penelope87
12. lis 2017

@verunka95 to vážně netuším, ale v tom mém dopisu byla výzva, že to mám uvést na pravou míru do 15 dní, že pokud to neudělám, tak to budou brát, že za mě neplatí stát. Mám vzp.

verunka95
autor
12. lis 2017

No tak to je super teda ted budu mit do zitra nervy jak prase... Mam ozp

penelope87
12. lis 2017

@verunka95 tam jde o to, že bohužel v našem státě to ještě není propojené, takže se nemají v pojišťovně jak dovědět, že bereme rp nebo ppm.

penelope87
12. lis 2017

@verunka95 držím palce, aby to dobře dopadlo. Přece jen já mám zkušenost, že i pojišťovna i sociálka se po určité době (tak cca 3 měsíce) ozvou, když není něco ok. Jsem i OSVČ na vedlejší činnost a i když jsem z nevědomosti měla nějaké resty, vždycky mi dali vědět minimálně zasláním výpisu.

verunka95
autor
12. lis 2017

No tak snad jo díky za info

blahova_andrea
12. lis 2017

@verunka95 normálně si tam zavolej, řekni, jak to je, oni si doplní a nic se neděje 😉 plátcem je stát z titulu pobírání rp

verunka95
autor
12. lis 2017

Tak dle vitakarty online u nich dluh nemam ale stejne se tam radši stavím at vím co a jak ...jinak děkuji za reakce krom toho vyděšení jsem teda pochopila ze kdybych nestihla otěhotnět dokud pobiram prvni rp tak se musim nahlásit bud jako osoba pečující o dítě nebo na up že?

j.a.n.i
12. lis 2017

@verunka95 Tak v tom případě si měla v listopadu 2016 nahlásit na pojišťovnu, že pobíráš RP a až ti skončí, tak tam nahlásit jeho konec a buď to, že jsi na UP nebo se nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let.

verunka95
autor
12. lis 2017

@j.a.n.i ja ale od října brala ppm ne rovnou rp ten az od dubna

j.a.n.i
12. lis 2017

@verunka95 Tak si měla hlásit nejdřív tu PPM a pak i RP... ale to je jedno, ono to jde dohlásit i zpětně, jen se tam prostě stav a zkontroluj to.