Zdravím, můžete mi prosím Vás někdo dám radu jak je to v mém připadě? Když navýšili rodičák, natáhla jsem si ho až do synovo 4let. Tomu budou 4roky 22.1.2021.
Můj dotaz zpočívá v tom, zda když si ten zbytek peněz ted rozložím i na leden, zda to lze??
Že bych měla leden ještě krytý co se týče zdravotního a sociálního?? ( i když syn je 22. co tich 9 dní po zbytek měsíce)
A nebo mi bude rodičák ukončet ke konci roku a od ledna musím již mít někde smlouvu, či se hlásit na pracák. Ted to mám vše jen brigádně, tak abych věděla jak se zařídit po novém roce
Děkuji za rady🙂
@kkikkina Zdravotní ti platí stát až do 7 let dítěte, pokud se o něj plnohodnotně staráš. A to ostatní nevím...
Když si rozložíš rodičák do ledna, budeš mít zaplacené zdravotní pojištění za celý měsíc. Takže to budeš řešit od února. Možnosti jsou následující: 1. nastoupíš do zaměstnání, 2. přihlásíš se na úřad práce, 3. přihlásíš se na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let, v tom případě může dítě chodit do školky max 4 hodiny denně, 4. budeš si zdravotní pojištění platit sama. Sociální neřešíš, když nemáš příjem. Jak je to v případě brigády, nevím.
Normálně to jde, já si rozkládala dokonce až poslední platbu (měla mi totiž přijít sloučená, protože když je zbytek menší, než nastavená částka, zkrátí se vyplácení o měsíc a přijde to dohromady. U mě byl rozdíl jen 500, takže stačilo tu měsíční částku nastavit o 500 míň a ten poslední měsíc vyplatí zbytek)..To, kolikátého je dítě v měsíci narozené je úplně jedno, RP náleží vždy na celý měsíc, takže i když je 1., tak jseš na rodičáku celý ten měsíc narození a na ÚP, či třeba na pojišťovnu se hlásíš až následující měsíc (jinak je to s případnou dovolenou od zaměstnavatele, tam opravdu platí konkrétní datum, dále podle domluvy)
Super, takže si poslední dvě dávky rozdělím, aby ta poslední byla stejná jako ta předstím a tudíž můžu poslední čerpat ještě za leden ( dorazí v lednu) a jsem tím krytá . Takže mi stačí pracovní smlouva od února ? Pokud to chápu takto dobře, tak tím to je vše lepší. Až tam pujdu vyřešit tu poslední cástku, tak se pozeptám.
Ale děkuji všem za rady, moc jste mi pomohly. A když jsem v minulé práci ukončila poměr dohodou ke konci minulého roku, měla bych eventuálně nárok na podporu na ÚP, kdyby mi práce co se chystá nevyšla? Nebo dostanu jen almužnu a né častku vypočítanou z minulého zaměstnání
A po rodičáku by měl být nárok na nějakou minimalni podporu na pracáku
@kkikkina socialni nemas kryte tak jak tak,a co se tyce zdravotniho tam to staci nahlasit na pojistovni ze pecujes o dite do 6 let a plati ti ho stat.Idealni se samozrejme co nejdriv nastoupit do nove prace.