Maminky, kterým bude končit RD pozor, náhodou jsem se stavila na pracáku (jsem podruhé těhotná a zjišťovala jsem nějaké info), mylně jsem se domnívala, jako asi každý, že rodičák mě končí dnem 3. narozenin mé dcery,ale omyl. Od nového roku 2016 mají na ÚP nějaký nový systém, kde jako např u mě:
dcera má 3 roky 24.4.2016 - logicky jsem si myslela že do 24.4. mám rodičák,
ALE
nový systém spočítal, že poslední dubnový rodičovský příspěvek je o pár korun nižší než předchozí měsíce a tudíž jej přiřadí již do března a od 1.4.2016 jsem nepojištěná - takže buď bych musela jít do práce nebo v mém případě na ÚP.
Akorát o tom tak nějak neinformovali maminky, takže doporučuji se stavit nebo zavolat na pracák, do kdy máte rodičák, abyste se nedivili.
No i ta paní na pracáku mě řekla, že to bude ještě průser, až to ty maminy zjistí ☹
No to právě nejsem.
@dajat
@megy Ale tak je přece něco jiného rodičovská dovolená (uvolnění z práce) a výplata rodičovského příspěvku, ne?? Dovolenou čerpáš do 3 let věku (pokud se u zaměstnavatele nedohodneš jinak), ale RP ti vyplácí úřad dle tvých požadavků na výši částky a lze samozřejmě vyčepat i dříve... Jak kdo chce. Tak pozor, jestli paní nepletla dva termíny dohormady nebo jestli jste to od té úřednice nějak špatně nepochopila... Myslím, že pro návrat do zaměstnání se nic nemění. (Maximálně se sečte nějaká poslední částka RP k té předchozí a holt už to další měsíc nepřijde - tak jsem tu info pochopila já.)
@megy Protože pokud jsi zaměstnaná, tak nastupuješ do práce podle toho, do kdy máš nahlášenou RD, ne podle toho, jak se vyplácí RP. Dokud jsi na RD, hradí za Tebe zdrav. poj. stát bez ohledu na to, jestli cokoli pobíráš. Ty maminky, co jsou nezaměstnané, na žádné RD nejsou.
Tak ja si tedy nic takoveho nemyslela a ani mi to neprijde jako novinka.
@mandala já myslím, že úvodní příspěvek je celý nějaký zvláštně zmatečně napsaný a víc maminkám zamotá zbytečně hlavu než že by jim pomohl 😅
@blahova_andrea Taky si myslím, že to akorát někoho poplete a poleká :( Celé je to o tom, že úřad prostě poslední částku RP, která je již nižší než stávající vyplácená částka, pošlou již ten předchozí měsíc, připojí asi dvě výplaty k sobě a už vyplácení ukončí (dříve než v měsíci, kdy dítěti budou tři). Nic hrozného se neděje 🙂
@blahova_andrea Je to zmatečné, souhlasím.
@helen_h nemusí to připojit vždycky. Já brala 11500 Kč a teď naposled už přišlo jen těch nedovybraných 1500 Kč za leden, k prosincové výplatě mi to nepřipojili, vzhledem k tomu, že víc než těch 11500 stejně nevyplatí.
Jinak mě docela pobavili, včera přišlo lejstro s modrým pruhem, právě z pracáku, že mi dávku odnímají, neb jsem ji vyčerpala a že se můžu případně odvolat 😀. No, to , že jsem ji vyčerpala, to vím, čekala jsem to, navíc jsem tam i psala kvůli datu ukončení, abych na PPM nastoupila až po ukončení pobírání RP. Ale že to pošlou na modrej pruh, to jsem teda nečekala 😀, oznámení o přidělení dávky mi tehdá přišlo normálně.
@somalicats Jojo, tak bych to pochopila, že pokud to nedělá tu max. částku, tak to připojí, jinak to nechají jako doplatek na další měsíc. Já mluvila jen o situaci, kterou líčila zakladatelka.
Zdravím všechny přítomné 🙂 i já bych potřebovala radu. V říjnu 2016 mi končí rodičák ( po 3 letech). Měla bych se vrátit do práce - jako zdr. sestra, ale už se tam vrace nechci. Chtěla bych rozjet podnik sama na sebe. Kdy nejlépe dát výpověď ? A jakou formou?
Věřím, že mi tu určitě někdo poradí.... díky předem všem co písnou
@somalicats Je rozdil mezi oznamenim a rozhodnutim,postupuji podle spravniho radu.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat co musím splňovat abych dostala mateřskou na tři roky? Moc děkuji za rady 🙂
@suanka mateřská nikdy není na tři roky. pobírá se "pouze" 28 týdnů. tobě jde zřejmě o délku pobírání rodičovského příspěvku, ne? 😉
Já jsem stále zaměstnaná. Rodičák mám do narozenin syna, což je 2.4. a peníze mi skončily k 29.2.. Paní na pracáku mi řekla, at se jdu na ten plonkový měsíc březen nahlásit na zdravotní pojistovnu jako pečující o dítě, aby mi šlo zdravotní. někdo mi sice tvrdí, že se chodit nemusí, možná to mají jen pro sichr, ale u nás pracovnice hned věděly, o co jde. Jen jsem se zaregistrovala a bylo to 😉
@blahova_andrea jojo přesně tak, mě se to motá, to je tím že dcerce bude už devět :D
@suanka teď se nevolí 2,3 nebo 4 roky, volí se částka a počet měsíců pobírání. na to, aby jsi mohla volit musíš splňovat podmínky pro přiznání mateřské, pak záleží i výdělku, od toho se odvíjí max. částka, kterou můžeš volit. pokud ty sama nemáš nárok na mateřskou, tak můžeš volit délku rodičáku přes příjmy otce dítěte
holky dotaz a jak to teda je syn se narodil 28.6.2012 RD mám na 4 roky a jsem nezaměstnaná, kdy mi příjde poslední RD a kdy mi končí RD?? budu se hlásit na pojišťovnu, ale ať vím kdy
rodičák ti pošlou podle toho, kolik jsi měla měsíčně, může to být u každého jinak... lepší si zavolat a zeptat se (myslim ze na pracák, nejsem si uz jista - přimo na ten v tvem městě kam spadáš). No a co vím, tak holky, co byly nezaměstnané, tak se pak hned po doplacení rodičáku hlásily na pracák, i kdyz dětem byly tři roky (měly to na tři roky, ale to je asi fuk) az dýl - třeba o měsíc
@lomanta jo jo nakonec sem si tam volala a rodičák mi vyplatí v květnu ale končí mi už v dubnu.. je to docela mazec, nikdo o tom neví, měli bvy to přiložit k dopisu co posílají,.
Aha tak proto mi poslali novou žádost o potvrzení na nárok na dávky - rodičovského příspěvku.
Holky prosím vás jsem zmatená, dnes jsem zjistila, že mi k 30.4. skončil nárok na RP. Nyní bych měla nastoupit na neschopenku(jsem v polovině těhotenství. Dceři,na kterou mi skončil RP jsou 2roky. Můj dotaz je - stačí vypsanou neschopenku donést zaměstnavateli nebo musím dělat něco víc? Smlouvu mám na neurčito..
Tak to moc děkuji za info, to si půjdu ověřit, neb já hlásila do práce konec rodičáku 30.6., to by byl pěkný průser