Konec rodičovské dovolené. Jak to prosím je?

mesiacik1989
30. srp 2022

Prosim o radu. Syn mal v dubnu 3 roky,rodicovsky prispevok mam vypocitani do zari 2022,kedy nastupujem do prace. Na urade prace mi bolo povedane,ze kym poberam rodicovsky prispevok, som statnym poistencom a teda odvody za mna plati stat. Neviem vsak ci som to nemala nahlasit do zdravotnej poistovne,ze syn mal v dubnu 3 roky a teda rodicovska dovolenka skoncila..ako to prosim je? Teraz som teda statnym poistencom vdaka tomu poberaniu rodicovskeho prispevku a od zari kedy nastupujem.do prace budem mat status zamestnanec? Dakujem velmi pekne za odpovede

lucii732
30. srp 2022

@mesiacik1989 Taky mám dceru v dubnu 3 roky a rodičák do konce srpna, ale když jsem se tu ptala, tak mi všechny psali, že jsem to měla nahlásit, protože prý ze zákona v práci drží místo jen do tří let věku dítěte. Ale asi to záleží na vaši práci, protože po tom co jsem sem dala tenhle dotaz a dostala jsem čoud, že jsem si to měla ohlídat a neplatí za mě nikdo zdravotní, tak jsme volala do práce a u mě to je podle rodičáku a potvrdili mi, že můžu být do konce RD v klidu 🙂

adel_si
30. srp 2022

@mesiacik1989 a teď máš tedy v práci náhradní volno?

klokanka31
30. srp 2022

Vždyť když se na zdravotní pojišťovně hlásíte že jste na rodičáku a platí pojistné stát, tak dokládáte papír do kdy ten rodičák berete. A do té doby to platí stát ne? A je jedno jestli jsou dítěti 3 nebo 4 roky...

adel_si
30. srp 2022

@klokanka31 zaměstnavatel hlásí po ukončení rodičovské dovolené, že je ukončena. Pak záleží, jestli PP dále trvá (žena pracuje, příp náhradní volno) nebo je ukoncen. Takže pojišťovna může ten statut ukončit, nezjišťují jestli pojištěnka nadále pobírá RP.

malenka3
30. srp 2022

Chápu to tak, že nastupuješ do nové práce? Pokud ano, jak si to měla předtím? Měla jsi mateřskou nebo si rovnou nastupovala na pobírání rodičovského příspěvku? Vše se odvíjí od toho, co bylo předtím.
Pokud si byla zaměstnaná a zaměstnání v průběhu pobírání rodičovského příspěvku skončilo, měla by sis na své zdravotní pojišťovně ohlídat, jak jsi tam teď hlášená, případně doložit, že pobíráš až do září rodičovský příspěvek.
Pokud si vůbec předtím zaměstnaná nebyla, pak si musela na zdravotní pojišťovnu hlásit pobírání rodičovského příspěvku.
Jinak od září budeš mít status zaměstnance, pokud budeš pobírat alespoň minimální mzdu, nemusíš se o zdrabotni už starat.
Jen si vyřeš, jak to máš hlášené doteď. Platit určitě nic nebudeš, jen ať to tam máš správně zdokladované.

j.a.n.i
30. srp 2022

@klokanka31 No, ty co jsou zamestnane celkem logicky na pojistovnu zadne pobirani rodicaku nehlasi, takže pojišťovna nemuze vedet, na jak dlouho ho maji.