Ahojte, potřebovala bych poradit. Za měsíc květen mi mají v červnu poslat rodičák a doplatek co tam zbyde. 5.10.2022 mám termín porodu s druhým miminkem,takže pokud jsem dobře počítala 10.8.2022 bych mohla nastoupit na mateřskou(8 týdnu ,mám na ní nárok). Tak se ptám, zda je lepší si nechat doplatit zbytek mateřské a pak co? Úřad práce? Nemocenská? Nebo pokud do konce května dojdu na úřad, tak mi to ještě rozpočítají tak aby mi to vyšlo než nastoupím na mateřskou? Nevím si vůbec rady :( Poradíte prosím?
@roxanalit jen teda nechapu moc ten pracak. Abys mela narok na matetskou jeste pred terminem porodu, tak prece musis ted aktivne pracovat, ne? Jinak se pocita az od data porodu. Nebo se pletu?
Pokud prvnímu dítěti nebyly ještě 4 roky, tak bych si prodloužila rodčák až do nástupu na MD. Dělala jsem to tak taky.
@jana_zofie Tak já odpracovala před první mateřskou tři roky a smlouvu mám na dobu neurčitou a sestra to má stejně a u druhého dítěte měla nárok taky mateřskou kterou měla stejnou jak u toho prvního.
https://www.aperio.cz/clanky/cekate-li-druhe-tr... už jsem to našla, tady mám tři možnosti :D
Bylo by bývalo nejlepší si rozložit rodičák do nástupu na mateřskou. Ale to už nestihneš, nejspíš
ÚP nemůžeš, když ti trvá pracovní poměr. To bys musela dát výpověď. Takže zůstaneš na rodičku, ať už s rozloženými penězi nebo bez nich. Pokud se nepletu, na nemocenskou nemůžeš, protože už doma si kvůli rodičáku, takže pokud bys jí chtěla čerpat, musíš nastoupit oficiálně do práce
@roxanalit kdyby ti to rozpocitali bylo by to asi nejlepsi, ale nevim. Zkus jim zavolat a domluvit se. U nas jsou ty zenske co vyrizuji rodicaky strasne ochotne.