Ahoj holky,
Potřebuju poradit. K 1. Září 2024 mi končí rodicak,.chtěla jsem se vrátit do práce, ale moje místo už je obsazené a to co mi nabízejí je tragédie. Takže uvažuju že bych odešla.
Když bych skončila tak předpokládám že bych dostala odstupné a jelikož se snažíme o druhé mimi nechce se mi začínat v nové práci zbytečně. Kdyby se zadařilo a já otěhotněla během výpovědní doby mám nárok na materskou? Nebo kdybych už pak musela přejít na pracák a pak otěhotněla tak taky mám nárok na mateřskou nebo ne ?
Je to komplikované a já tomu fakt nerozumím.
Díky za rady
@j.a.n.i oni by mi výpověď asi nedali, ale já chci skončit. Měla jsem vedoucí místo a teď mi nabízejí samé pro mě nevyhovující místa.
Kdybych otěhotněla během výpovědní lhůty, tak bych na mateřskou narok měla ?
@jana199118 musis nastoupit na mateřskou nejdéle 180 dni od konce pracovního poměru, tak si to spocitej 🤷♀️ asi záleží jestli bys otěhotněla hned na začátku nebo třeba během posledních dni te výpovědní lhůty.
Odstupné ale nedostaneš, oni te nevyhazuji a nabízí ti jiné místo, pokud das výpověď ty, tak jsi bez odstupného a ještě mas kracenou podporu na UP.
@jana199118 Neumím psát, měla.to být výpovědní, nikoliv zkušební doba. A jinak pokud to nabízené místo odpovídá tvé pracovní smlouvě, tak žádné odstupné nedostaneš.
@j.a.n.i moc děkuji. Včera jsem mluvila s HR. Možná by se jedná nabídka dala. Takže asi to zkusím vzít a zkoušet otěhotnět. To bych pak nárok na mateřskou měla že ? Když budu normálně zaměstnaná.
Chápu že to může vyznít jako bych byla nějaká vyžírka, ale celý život makam. Nikdy jsem nebyla nezaměstnaná a prostě mateřská jsou hezké peníze a nechci o ně přijít.
@jana199118 Jo, pak by to bylo ok. Hele, jestli je to místo rozumné, tak nebud hloupá a ber ho, smlouva na dobu neurčitou je benefit, který v případné nové práci mít hned nebudeš.
@jana199118 To, že je tvoje místo obsazené, není důvod pro výpověď...
A jinak kdybys otěhotněla ve zkušební době, tak ti nárok na mateřskou nevyjde, ochranná doba je koncipována tak, aby to chránilo ty, které těhotni v době, kdy o konci po ještě neví.