Konec rodičáku a druhé dítě bez nároku na PPM. Jak to řešit?

katevi
18. bře 2025

Ahoj. Prosím o zkušenosti nebo o rady, jak postupovat. K poslednímu dobnu mi končí rodičák na syna (2,5 roku) - budume mit vyčerpané peníze, a 17.6. mám TP druhého dítěte. Nemám nárok na PPM (materskou), chceme od 7.tydne po narození dítěte, aby PPM čerpal manžel, a až potom já rodičovský příspěvek. A teď co se mnou po dobu cca 6 týdnů před porodem, 6 týdnů po porodu a těch 22.tydnů, co bude manžel pobírat PPM, zároveň mu v práci umožní na jiné pozici a s jinou smlouvou pracovat, takžesi stejně na OSSZ děti "papírově" předáme. Přihlásit se na ÚP nemá smysl, stejně nic nedostanu. Napadá mě se přihlásit po vyčerpání rodičovského přispevku jako osoba pečující o dítě do 4 let = syn po dobu 6t před porodem + 6t po porodu + 22t manželovo PPM a pak se přihlásím na rodičák já. Můžu být já osoba pečující o dítě do 4 let dítěte na syna a zároveň manžel pobírat PPM na novorozeně? Nebo jak jste to řešili? Děkuji za zkušenosti

j.a.n.i
19. bře 2025

@katevi Ano, můžeš. A ne, neřešila jsem to, neb pokud on nebude o dite pecovat, tak to neni nic jineho, nez obchazeni zakona.

konidana
19. bře 2025

@j.a.n.i osoba, která o dítě pečuje pouze musí zajistit péči jiné osoby pokud sama nemůže (nonstop nemůže asi nikdo😉 )
@katevi my to řešili už dávno, to ještě nebyla možnost, aby na mateřskou šel muž, měl rovnou rodičák.

normalnimatka
19. bře 2025

Tak si to prodluž, to ještě stíháš.

katevi
autor
20. bře 2025

@normalnimatka to ano, ale porodem druhého dítěte RD na první končí, takže se pak musím nahlásit jako osoba pečující o dítě na zdravotní pojišťovně. Nevíš, hlásí se to třeba i na OSSZ nebo UP? Děkuji

normalnimatka
20. bře 2025

@katevi stačí to nahlásit zdravotní pojišťovně, pokud vim. Ale na sociálku klidně zavolej.