Ahojky, mám takový zapeklitý dotaz a doufám, že se zde třeba najde nějaká dobrá duše, která mi poradí.
Po dvou letech prvního dítěte jsem se vrátila do púvodní práce s tím, že na poslední třetí rok dítěte šel na RD manžel. Je to oficiálně převedené na něho. Podařilo se nám znovu otěhotnět, ale bohužel jsem doma na rizikovém. Příspěvky RD má manžel nastavené na max možnou částku a měl by je dobrat za duben. Termín druhého porodu máme 14.6. a prý protože jsem na rizikovém, tak musím jít na MD s druhým už 8 týdnů před termínem porodu, tzn. od 20.4. Chci se zeptat, jestli někdo nevíte, jak to bude s původním RD za měsíc duben v případě manžela a tou následnou MD na druhé dítě (které se narodí až kolem 14.6.) a kterou mám pobírat já? Dostane normálně manžel poslední splátku RD na první dítě za měsíc duben a ja MD od to
20.4., když se druhé dítě ještě nenarodilo?
DÍKY za info
Z vlastní zkušenosti vím, že se RP vyplácí zpětně. Př. za celý měsíc únor kdy se řádně starás o dítě, dostaneš teď v březnu. Ale musíš se starat od 1. až doposledního dne v měsíci. RP nejde rozdělit na deniny, takže jestliže porodíš během června, tak by manžel měl dostat ještě za květen RP. A v červenci už na nově narozené, ale kdyby se stalo, že by jsi porodila na konci května, tak v čevnu už na to starší nic nedostaneš, protože jsi nesplnila podmínku, celého měsíce. Co se týče té mateřské, tak to budeš brát dle zákona, a pak klasicky požádáš o rodičák.
Nekomplikuj si to a nástup až 1.5. O nástupu na md rozhoduješ ty a ne doktor. Takže těch 8 týdnů není podloženo zákonem. Nenech se sebou vorat.
Tady je diskuze, kde se to řešilo, nejsem si vědoma, že by se od té doby zákony změnily. https://www.modrykonik.cz/forum/materska-dovolena/kdy-je-vyhodnejsi-nastoupit-na-md/
@etna1 ještě, co mi řekli na pracáku,tak pokud je poslední částka z rp menší než ty předešlé (i třeba jen o korunu), tak ji posílají spolu s předposlední částkou. To znamená, že pokud by manžel za duben měl mít menší částku, tak mu přijde s breznovou a tu dubnouvou by tedy nemusel vracet.
Říkala mi to paní na pracáku, když jsem si taky kvůli druhé md zvyšovala rp.
jak bylo receno, nemusis jit 8 tydnu, muzes klidne tech 6..nebo 7.. je to ciste jen na tobe
Jste úplně skvělý, moc vám děkuju za rady! 🙂
podle me nedostanete oba prispevky v jeden mesic, byt je pobiraji dva ruzni lide... mame neco obdobneho doma, ale treba ti to nekdo potvrdi s jistotou🙂 drzim palce at je vse ok!