Ahoj, můžete mi někdo říct, kdy teď končí rodičovská dovolená. V práci mám nahlášeno volno do tří let dítěte. Jenže jsem si peníze na rodičaku zvedla a vyčerpala je dřív. Tento měsíc mi má přijít poslední částka, která dorovná těch 220 tisic. Když jsem to zjistila, volala jsem na socialku a tam říkají, že mi RD zkončil k poslednímu říjnu. Ale když pečuju o ditě do 4 let, mám vše placené a nemám nic řešit...
Ale účetní v práci zase říká, že jsem měla od 1.11. nastoupit do prace. Jelikoz se mnou ale nepocitali, tak pry mám jít na pracák a že mi napíšou výpověď... A že už jsem na tom pracaku měla být dávno na začátku měsíce... Tak co platí? Už fakt nevím... Dekuji
Ja si myslim, ze na rodicaku muzete byt dal do tech trech let, co jste nahlasila v praci, jen uz nebudete dostavat rodicovsky prispevek. Co vam rika ucetni mi prijde blbost. V praci jim do toho nic neni, ze jste si penize vycerpala driv.
@zuzanka.k Přesně jak říká @somalicats . Pokud jsi nahlásila v práci dovolenou do tří let, tak do tří let ti musí držet místo a pokud ne, tak ti pak aspoň dát odstupný. Takhle to vypadá, že by se tě nejraději zbavili zadarmo ☹ Rodičovský příspěvek už máš vybraný, takže budeš doma zadarmo, ale stát za tebe dál bude platit pojištění. Já to takhle mám taky nastavený....v práci do tří leti, ale RP pobírám ten nejvyšší co to jde, takže do dvou let dítěte.
tak ono hlavne zalezi, jak jste to mela domluvene v praci.. a dokud nemate vypoved v ruce, tak nemate duvod chodit na pracak
rodicovska dovolena nemusi nutne kopirovat rodicovsky prispevek. Takze jestli jsi nahlasila, ze jses na RD 3 roky, tak plati 3 roky (i kdyz vycerpas prispevek driv)
Po dohode se zamestnavatelem muzes RD zkratit.
Takze ani socialka, ani ucetni nemaji pravdu
Jinak - jestli by si chtela zmenit delku RD, musis do dopredu v praci ohlasit. Asi zadna firma by nebyla nadsena, kdyby se jim tam maminka vratila o rok driv.
Co se tyka pracaku/vypovedi. Opet nesmysl, co ti ucetni rika. Vypoved ti muzou dat jen z organizacnich duvodu => tvoje pozice (nebo jakakoli jina podobna ve firme, klidne v jinem oddeleni) musi byt zrusena. Casto firmy rusi pozici fiktivne, to je pak vypoved neplatna. Samozrejme existuje vypovedni lhuta a mas narok na odstupne. Na pracak jdes, az kdyz pracovni pomer skonci (tedy urcite ne v dobe, kdy jeste ani nemas vypoved na stole).
Kazdopadne je nutna dobra komunikace se zamestnavatelem .. objevit se ve dverich jako velky prekvapko - to by me kleplo. Nejlepsi je mit porad jakys takys kontakt a par tydnu pred navratem se sejit s vedoucim a promluvit si o aktualni situaci.
@somalicats
@bartovka83
Taky bych si to tak myslela... Ale fakt nevim... Pry nově už to tak není. Někde jsem někdy už dřív četla, že holky si nechavaly vyplacet třeba 50kc měsíčně, aby jim to jakože neukončili... Tak fakt nevím
@j.a.n.i
to je sice pravda, ale tak jsem to nemyslela. je v zajmu zamestnance byt v kontaktu s kolegy/nadrizenym. Uz jen vedet co se v praci deje, jaka pozice (a jestli vubec) je pro me pripravena az se vratim .... pak je navrat jednodussi.
a vratit se do prace driv, neni bez souhlasu zamestnavatele povoleno
Tak diky všem... Trochu jsem si oddechla... Jeste si zajedu osobne na socialku a dopodrobna se poptam a pak poresim s ucetni...
@j.a.n.i A můžu se taky zeptat. Já rodičovský příspěvek vyberu poslední za prosinec a paní na sociálce mi říkala, že se musím nahlásit na zdravotní pojišťovně, protože oni za mě nebudou už v lednu platit pojištění. Malé budou 3 roky v polovině ledna a já můžu opět od nějakého 14. ledna jít na MD (8 týdnů před porodem). Tak já taky teď nevím, jestli něco obíhat nebo ne. Děkuji
A nešlo by ještě stihnout si tu zbývající davku nechat rozhodit na zbývající mesice.
Mně skončila RD v únoru a ja šla do práce až druhý den po jejích 3. narozeninách, 25.8. Sociálku jsem řešit nemusela a na zdravotní pojišťovně mi poradili, že mám napsat čestné prohlášení, že jsem se do toho 25.8. starala o dítě doma, než šlo do školky, to jsem dala svému zaměstnavateli+ potvrzení, že RD mi skončila v únoru. Na zdravotní pojišťovnu jsem donesla potvrzení, kdy mi rodičák skončil, pracovní smlouvu a to čestné prohlášení.Díky tomu nemusel za mě zaměstnavatel doplácet to zdravotní.
@zuzanka.k Máš pracovní smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou? Pokud neurčitou, tak 11.6. normálně nastoupíš do práce, pokud budeš v té době už těhotná, a vykonávala bys práci nevhodnou pro těhotné, tak pouze požádáš zaměstnavatele o převedení na práci pro těhotné vhodnou, a pokud takovou práci mít pro Tebe nebude, tak budeš doma za plný plat. A pak nastoupíš na další MD. Není přece důvod nenastoupit do práce, pokud budeš těhotná.
@ratatooy Píšeš blbost. Respektive si pleteš RD a RP. Na RD má nárok do 3 let věku dítěte vždycky, a to i v případě, kdyby předem nahlásila, že hodlá nastoupit dřív a z nějakého důvodu nemohla nebo si to rozmyslela. O neplacené volno se dá žádat až po třetích narozeninách dítěte.
@jika10 no pokud jsi zaměstnana je to blbost,protože tim že ti skončí rodičák máš nastoupit znovu do práce nebo na tech 14dní na neschopenku.takže za tebe zdravotni bude platit zaměstnavatel nebo stát.pani asi myslela že jsi nezaměstnana.Mě to vycházelo taky od sebe pár dní tak mi doktor posunul na oko termín porodu a 15.10 mi končil RD a od 16.10 jsem byla na MD
@somalicats no tak jsem to myslela
@zuzanka.k RD a RP jsou dvě naprosto odlišné věci. Pokud máš v práci nahlášenou RD do tří let věku dítěte, tak budeš doma do tří let věku dítěte, akorát už nebudeš pobírat RP, jestliže Ti ten skončí dřív.