Kolik času od porodu mám na podání žádosti o rodičák a porodné?

lucaa96
7. zář 2017

Dobrý den,chci se zeptat kolik času mám od narození dítěte na podání žádosti o řidičák a porodné? Na mateřskou nemám nárok tak jdu rovnou na rodičovský příspěvek. Děkuji.

kaca_27
7. zář 2017

U porodného jde myslím zažádat max. rok zpětně, o rodičovský příspěvek je nejlepší požádat co nejdříve po porodu, ale nevím o tom, že by byla nějaká přesná lhůta do kdy..

jaja01k
7. zář 2017

@lucaa96 Rodicak se vyplaci max. tri mesice zpetne, takze bys to mela stihnout do tri mesicu od narozeni miminka, pozdeji bys asi o nejake penize prisla.

kaca_27
7. zář 2017

Jen ti pak samozřejmě propadnou peníze pokud o něj nezažádáš v rozumné době. Vzhledem k tomu, že budeš čerpat rovnou rodičovský příspěvek nemáš nárok zvolit si výši a dobu vyplácení, máš automaticky 4letou variantu. Rodičák musí být vyplacen do 4 let věku dítěte. Takže pokud zažádáš pozdě (jde k tomu požádat o zpětné vyplacení 3 měsíců), přijdeš o peníze z případných propadlých měsíců.

lucaa96
autor
7. zář 2017

Děkuji moc za odpověď, zkomplikovalo se mi to kvůli trvalému pobytu který mám jinde a měním si ho.

bbubble
7. zář 2017

@kaca_27 ja len dodam ze to neni zas tak automaticke, mam tiez rovno RP a volim si dobu.. moze to tak byt v pripade, ked pracovala, ale nie dost dlhu dobu na matersku, alebo si voli dobu cez partnera..
inak ja som si o oboje ziadala asi 2 mesiace po porode a pohoda