Když ukončím dřív rodičák, bude mi rozdíl vyplacen?

carisima
29. čer 2015

ahojte, poradíte některá.....na úřad se dostanu až příští týden. Od září tohoto roku bych mohla pracovat jako učitelka v mš, rodičák mám pobírat až do února 2016 (na tři roky) Když ukončím dřív rodičík, bude mi rozdíl vyplacen, když jsem předtím řádně pracovala než jsem nnastoupila na MD? Nebo je možnost jen si ho na dva měsíce zvýšit na maximum?

Nastoupila bych na plný úvazek a prcka bych si brávala s sebou do školky.

Mohu si při mateřské vydělávat na plný pracovní poměr? A zároven brát rodičák?

děkuji za info

patrusa
29. čer 2015

Rodicak vam nevyplati, pouze si ho muzete navysit na maximalna castku. Vydelat si muzete kolik chcete, jen si myslim, ze to na plny uvazek nejde. Ale tim si nejsem jista.

apacheee
AMBASADORKA
29. čer 2015

@carisima můžeš pracovat na HPP a pobírat rodičák 🙂

carisima
autor
29. čer 2015

@apacheee asi blba otazka co je HPP - poloviční uvazek? a může přitom malý chodit do školky?

apacheee
AMBASADORKA
29. čer 2015

@carisima hlavní pracovní poměr🙂 Kolik malému bude? Myslím, že od 2 let může navštěvovat mš, do dvou let ho musí někdo hlídat, abys mohla právě být v práci na plný úvazek - aspn tak mi to říkali na úřadě

carisima
autor
29. čer 2015

@apacheee malému je dva roky a 5 měsíců. Ty jo, takže mohu pobírat rodičák a pracovat, s tím že bude malý ve školce, to by bylo super

carisima
autor
29. čer 2015

@apacheee a musím to hlásit na sociálce, že jdu pracovat?

apacheee
AMBASADORKA
29. čer 2015

@carisima o hlášení nic nevím, třeba poradí ještě někdo jiný

halina0101
29. čer 2015

@carisima Nemusis a na ZP te nahlasi zamestnavatel.

carisima
autor
29. čer 2015

ty jo díky holky, snad to tak bude...

xpila
29. čer 2015

@carisima Nikde nic nehlásíš a vydělat si můžeš neomezeně.

patrusa
29. čer 2015

Ditr muze byt ve statni skolce jen po omezenou dobu, pokud chcete pobirar rodicak

xpila
29. čer 2015

@patrusa Nad 2 roky může být neomezeně. Navíc se to netýká jen státních školek, ale i soukromých.

apacheee
AMBASADORKA
29. čer 2015

@patrusa To už není pravda, pokud je dítě starší 2 let, může být v MŠ klidně od rána do večera a maminka rodičák pobírá i nadále.

patrusa
29. čer 2015

Tak ja se docetla na netu, ze dite smi navstevovat predskolni zarizeni v rozsahu maximalne 4 hodin denne. Z logiky veci b bylo divne, abych mohla mit dite ve skolce, chodila na HPP a jeste brala rodicak

xpila
29. čer 2015

@patrusa Ano, ale to platí v případě, kdy už nepobíráš RP, ale jsi hlášena na zdravotní pojištěna jako osoba pečující o dítě do 7 let. Takže je potřeba číst pořádně.

patrusa
29. čer 2015

@xpila pak mi to prijde divne, jestlize tohle zakon povoluje. Prijde mi normalni bud chodit do prace nebo brat rodicak. Ale asi jsem divna

patrusa
29. čer 2015

Tak na mpsv pisou neco jineho, cetla jsem to znovu a v pripade, z pobiram rodicak, tak smibyt dite ve skolce jen4 hodiny. http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky...

xpila
29. čer 2015

@patrusa Jo a kde přesně to píšou?

patrusa
29. čer 2015

@xpila tak si to prrctete cele, od toho tu opravdu nejsem. Je tam napsano, ze rodicovsky prispevek je priznan a pod tim nekolik bodu, za jakych podminek

xpila
29. čer 2015

@patrusa Jenže nic takového tam není. Jen tady šíříš bludy, aniž bys tomu rozuměla. Tak raději neraď.

roniie
29. čer 2015

Ahoj holky ,potřebuju urgentně poradit !!

Mám takový problém...Mám s přítelem sex tak 2 a 3 tydne a pokazde se udela do me.Snazíme se totiz o díte..ale problem je v tom,ze jsem drív mela menzes vzdy 5tého v mesíci.Pak se mi to spozdilo na 20tého v mesici.Minulý mesíc jsem to dostala 25tého,mela jsem mensí stres v práci,takze jsem zpozdeni chapala,ale dneska je 29 a ja jsem to stale nedostala..mam vytok a obcas se mi stane,ze me poboliva bricho,jako bych to mela dostat,bolest hlavy..ale prsa me neboli a taky mam hemeroidy .v sobotu 27 jsem si delala jeden test a vysla mi jedna carka..myslíte ze muzu byt tehotna a ze jsem si test udelala moc brzo ? Díky za radu Verča

patrusa
29. čer 2015

@xpila nasla jsem si jiny clanek a mate pravdu, nicmene je to takto peknej nesmysl. Prijde velkej blud, abych se vratila do prace, dala dite do skolky a jeste brala rodicak. Holt nektery veci smysl davat nemusi.

xpila
29. čer 2015

@patrusa Proč by to ale byl nesmysl. Každý má stejný balík peněz, tak proč by měl o něj přijít tím, že potřebuje jít do práce.

patrusa
29. čer 2015

@xpila prijde mi to divny, protoze kdyz porodite druhe dite driv nez za dva roky, tak o penize prijdete a nastupem do zamestnani ne neprijdete. Co to je za logiku, v prvnim pripade potrebuje clovek vic penez, nez kdyz se vrati na HPP. Tak proto je to cele nesmyslne. Pak bych mela mit narokna zbytek rodicaku i pri PPM

carisima
autor
30. čer 2015

@patrusa no, příští týden zajdu nan úřad děvčata a dám Vám vědět.....jinak vás PATRUSA nechápu, proč se tu čertíte a nechápete, jako byste záviděla, že někdo jde do práce a ještě pobírá rodičák a má dítě ve školce...nechápu fakt...pokud to zákon dovoluje...nikdy jsem nebyla na vedena na úřadu práce, mám vysokou školou, vždy jsem řádně pracovala, na porodné jsem neměla nárok, mateřskou mám sedm tisíc třis sta....takže pokud to jde, půjdu pracovat, budu brát rodičák a dám svě dítě do školky!!!!!!!! A pokud někdo nechápe, tak se může jít .....

patrusa
1. črc 2015

@carisima ja do prace chodim, takze o to nejde, me to jen prijde divny, kdyz u nastupu na dalsi materskou o rodicak clovek prijde. Tak se do me prosim nenavazejte, pouze jsem vyjadrila svuj nazor, ze to je divny. Taky pracuju cely zivot, mam vysokou skolu a nikdyjsem nebyla na pracaku, takze opravdu nikomu nic nezavidim, jen mi prijdou ty zakony divny, to snad napsat muzu. Nebylo to nic proti vam, ale proti zvlastnimu systemu. Preju vam uspech na pracaku a at vam penize vyplati.

carisima
autor
1. črc 2015

@patrusa v pohodě, jen mi to tak přišlo....je to na houby mít druhé dítě během jedné mateřské a přijít o peníze, ale tady v našem českém státě je celá sociální politika uplně na nic!!! Tady se opravdu vyplatí jen krást. Čím víc se člověk snaží, tím víc je to horší. Když jsem přišla žádat po mateřské rodičák, tak mi řekli, že přítel pracuje v Rakousku, nemám v čr na nic nárok, nikdo se semnou nebavil. V tu chvíli jsem byla mimo, tak já tu pracuji a nemám nárok na nic? No hnus. Takže bych byla velmi ráda, kdyby mi platili rodičák a mohla u toho pracovat, protože bych jim ty peníze nerada nechala.

shine2015
1. črc 2015

@patrusa vím jak to myslíš...na druhou stranu je náš system pořád jeden z nejlepších, v jiných státech takhle dlouhou rodičovskou nemají a nekde ani nejsou tak štědří..... 😉 a nemá smysl se tím nějak extra zabývat. My máme holky po roce a ted čekáme další mimi, ani v jednom případe jsem nestihla vybrat celý rodičák a některe peníze mi propadnou, přestože jsme měli nejvyšší možnou částku.....ale co se dá delat, deti si nepořizujeme kvuli penezům ze státního, ale rozumím Ti, jak to myslíš..... 😉 a neco na tom je 🙂

misaz1
1. črc 2015

Ano je to tak, až malá bude mít 2 roky chci si taky najít práci a malá půjde do školky. Budu pobírat i rodičák i plat z práce. Kamarádka to má taky tak. Nikam ani nemusela chodit, vše ji zařídili účetní z práce

patrusa
1. črc 2015

@carisima tak to je taky mazec. At vam to vyjde. Ja se taky poucila a o penize se nenecham pripravit. Hezky den