Ahoj, zajímalo by mě, kdy se nastupuje na rodičovskou dovolenou, zda hned po skončení mateřské nebo až poté, co si vyčerpám zbytek letošní dovolené i dovolenou za příští rok? Jsem z toho zmatená. Díky za zkušenosti.
klouzavka, díky. Ještě nevím, určitě ne 4 roky, nejspíš 3, ale možná i ty 2, chtěla bych co nejdřív další mimi, ale je mi jasné, že to nemusí vyjít. Co jsi zvolila ty?
já brala dovolenou i rodičák v jednu dobu..protstě po skončení mateřské jsem zažádala o rodičák a dovolená my šla taky.. 🙂
fakt? To tak to je finančně zajímavé 🙂 ne?
Už jsem se lekla, dneska si jdu totiž žádat o rodičák a zároveň mám v práci zažádáno o řádnou dovolenou, tak doufám, že nebude problém 🙂 😉
Holky, od tý doby - co si při rodičáku můžete neomezeně vydělávat - je jedno kdy čerpáte dovolenou - ale musíte si jí vyčerpat ten rok, co na ní máte nárok - jinak vám ji zaměstnavatel už nemusí proplatit. Takže klidně dovolená od zaměstanavatele a rodičák současně. 🙂
super, díky 🙂)
holky, já mám úplně čerstvé informace - včera jsem to řešila v práci. 31/7 mi skončila mateřská. Teď mi zaměstnavatel vyplácí dovolenou a už od 1/8 (můžu i zpětně) můžu kdykoliv požádat o rodičovský příspěvek. Taky mi paní vysvětlila, že rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek je úplně něco jiného - tzn. v práci hned nemusím hlásit, že si beru rodičovskou dovolenou na 3 roky. Teď ohlásím, že si ji beru do konce prosince, v půli prosince oznámím, že jsem si to rozmyslela a prodlužuji si ji do 30.6.09 pak si to prodloužím zase o půl roku atd. - to můžu dělat až do 3 let věku dítěte. Smysl to má ten, že ve chvíli, kdy otěhotním znovu, pošlu do práce neschopenku, která mi bude placena vedle rodičovského příspěvku. A pak mi normálně poběží mateřská dovolená - zase z práce a z celého platu. Po skončení té nové mateřské, znovu požádám o rodičovský příspěvek na to nové mimi... atd. No a když druhé dítě do těch 3 let nebude, tak hold mě to bude stát jen to, že budu každý půlrok posílat zaměstnavateli doporučené dopisy o tom, jak si zase na půl roku prodlužuju rodičovskou dovolenou. Milá vychytávka... 🙂
teda, to jsou vychytávky 🙂, ale mně se zdá, že jsem četla, že si délku rodičovské musíš určit hned při nástupu - tady teda jde jen o to oznamování zaměstnavateli?
dovolená se čerpá zároveň s rodičovskou. Jinak dovolená, kterou jste nevybrali před porodem se automaticky vybírá hned po skončení mateřské.
holly. délku rodičovské si musíš vybrat na začátku právě kvůli tomu výši rodičovského příspěvku, ale s délkou, kterou nahlásíš u zaměstnavatele to nesouvisí.
a je to tak, že i když si vyberu třeba tu 3letou variantu, můžu nastoupit do práce třeba po 2 letech nebo dřív? Myslím do své původní práce a přitom mi rodič.příspěvek zůstane zachován?
můžeš, ale nesmíš dát dítě do školky, musíš si vzít chůvu nebo musí hlídat někdo z rodiny, jinak ztratíš nárok na rodičovský příspěvek
díky, a jak dlouhou rodičovskou plánuješ? Já bych chtěla co nejdřív druhé mimi, ale nevím, jestli si vzít jen dva roky, když se pak dařit nebude. Prostě nevím, jak to vymyslet, i když mám teda ještě čas 🙂
holly1: já budu doma do třílet. Druhé mimčo, nevím, kdy? Až přijde, tak bude. Bojím se, že by do 2 let nepřišlo. Po dvou letech jít do práce, tak tady v Mladé Boleslavi jsou jesle, ale za 6 000,-měsíčně, hrůza a chůvu nechci, to bych raději dala dítě do kolektivu.
já plánuju 2 roky.
klouzavko: 6000,- je ještě pohoda. Tady okolo je všechno tak okolo 12-13 tisíc + strava.
a chceš mít brzo druhé mimi? A když se ti nepodaří, tak zůstaneš 3. rok doma nebo půjdeš do práce?
půjdu do práce, druhý chci tak za 4 roky a nechci jít z rodičovské hned na mateřskou, chtěla bych mezi dětma tak 2 roky pracovat
no, to asi není špatné, ale já už bych kvůli věku nechtěla čekat a pokud vše půjde jak má a budeme ok, tak bych strašně ráda ještě 3. dítě.
ale to je trošku sen 🙂
já taky nejsem nejmladší 😉
V Mladé Boleslavi, jesle stojí 6000 + strava.
Říkáte, že už nejste nejmladší, jste před, nebo po 30 - cítce 🙂
já mám letos 30
v únoru 32, cítím se v poho, ale po 35 hodně klesá plodnost, takže do té doby aspoň 2 děti bych brala 😉
no já bych brala další v 34 a jestli bude 3. tak bych to viděla tak na 37 😉
no, tak takový mám taky přibližně plán, akorát ho musím o dva roky uspíšit 😀 jenže skutečnost může být úplně jiná, že jo? 😎 😎
ale mít tři děti, teda plhý barák /v našem případě byt 😀 / dětí, to musí být úžasný. Jsem jedináček a byla to tragédie.
No, aspoň někdo blízko mě, já jsem tu většinou na MK narazila na holky 26 a i míň. Mě bude v prosinci 29.
Když si zvolím 3letou variantu rodičovského příspěvku a budu chtít jít do práce po 2 letech, tak nesmím dát dítě do školky - to chápu. Ale tou školkou se rozumí co? Třeba i soukromá školka nebo jesle, kde platím za pobyt dítěte 10 - 12 měsíčně. To si musím vzít skutečně chůvu, aby to nevadilo?
klouzavka, tak to máš času!! 😀
marci dítě můžeš dát do školky od dvou let na 5 dní v měsíci když ti ho vemou..nebo ho samozřejmně můžeš dát do školky na celý den..zas pokud ti ho vemou..ae řpijdeš od rodičák za ten třetí rok..takže si opravdu musíš zajistit hlkídání 🙂
Ahoj 🙂 , po skončení mateřské čerpáš dovolenou na zotaveno a v souladu s ustanovením paragrafu 158 zákoníku práce žádáš po skončení dovolené na zotavenou o rodičovskou dovolenou do 2, 3, nebo 4 let dítěte.
Jakou variantu rodičovské dovolené si vybereš? 🙂