Dobrý den, mohl by mi někdo poradit...malé ted 5.12.2013 byli 3 roky, do práce se nemám kam vrátit a nevím zda-li se mám zaregistrovat na úřad práce teď v prosinci nebo až od ledna?Platí za mě ještě v prosinci zdravotní?A dostanu za prosinec ještě rodičovskou či nikoliv?Děkuji za odpovědi. 😉
ano, na úp do tří dnů, na pojišťovnu do 8mi, za tu část prosince, co budeš registrovaná ti vyplatí i nějaké ty peníze a v lednu také dostaneš rodičák za prosinec.
@blahova_andrea s těma dalšíma penězma jsi nejsem tak jistá, část těhotenství jsem už byla na úřadě práce a pobírala podporu, takže si myslím, že teď už nic nedostanu...
@houbicka86 aha, tak to záleží jestli jsi si už vybrala všechno, no.
@houbicka86 Na UP se nemusíš hlásit hned, s ohledem na zdravotní stačí kdykoliv v průběhu ledna. S ohledem na podporu, čím dříve se přihlásíš, tím dříve budeš pobírat podporu, ale zas tím dříve ji budeš mít vyčerpanou.
no a jak je to-vyplaci podporu i zpetne nebo ne
@kvetinysluneckova Ne, podpora se vyplácí od data registrace, ono je to i logické, nemohou ti platit podporu za dobu, kdy nejsi na UP zaregistrovaná.
chci se zeptat, rodičovská mi skončila v prosinci, na ÚP jsem registrovaná, to musím ještě hlásit na zdravotní pojišťovně? já myslela, že to spadá pod ÚP
@laurital no tak teď jsem koukala na papíry z ÚP a žádné potvrzení pro ZP jsem nedostala 😖 dnes tam jdu tak se optám jak to vlastně je
no a jak je to s rodičovskou podporou a pak podporou z ÚP? 3800,- rodičovskou už jsem dostala dostanu teď v lednu ještě těch 3441 nebo kolik to je?
@kapulet Na zdravotní pojišťovně si pouze ofotí kartičku- průkaz nezaměstnaného.
@zamilovanadonej oni jsou dneska nějaký průkazy nezaměstnaného? ty jo...to je zase vývoj 😀
@blahova_andrea mo snad průkazka, ne? 😲 😀 jak se tam píšou návštěvy
@zamilovanadonej já už teda pár let na úp nebyla, ale tehdy ani nebyly žádné průkazky. nikam mi to nepsali. podepsala jsem ve složce, že jsem s dalším termínem byla srozuměná a pak byla moje věc, jestli mám svůj diář, dobrou paměť nebo si to napíšu třeba na ruku. neměla jsem fakt nic. jen doma papír, že jsem byla zavedena do evidence, ale ten jsem sebou nikam nenosila. na pojišťovnu mi fakt vystavili zvlášť potvrzení, jak už tu někdo výš psal.
@blahova_andrea No jo no, takhle je to teď
no ja jsem teda take zadnou karticku nezamestane nedostala, jen papir, ze jsme zaevidovana, ten jsem ukazala na pojistovne. Na pojistovnu jsem se sla nahlasit sama.
holky díky, na ÚP mi dali pro pojišťovnu papír, tak tam s ním skočím 😉
prosím jdu pro radu.... v květnu 2012 se mi narodila dcera, vybrala jsem si rodičovskou na 3roky (tedy květen 2015) před tím jsem byla zaměstnána na dobu neurčitou, ovšem na podzim 2013 mi dorazila výpověď pro organizační důvody s platností od 1.1.2014. Žiju dobře v představě, že se půjdu registrovat na ÚP až po uplynutí rodičáku - tedy až v květnu 2015???
@blahova_andrea . Když se malý narodil začátkem dubna ,tak dostanu rod.příspěvek ještě za celý měsíc i když se budu hlásit na UP hned po 3.narozeninách ? Nebudou mi počítat místo RD jen soc .podporu ,která u mě činí jen cca 3500 Kč . Děkuji za radu 🙂
@janysek3001 Pokud máš ještě starou variantu rodičáku, tak ti přijde rodičák za celý duben a podpora za tu část měsíce od registrace na UP.
Děkuji za info 🙂
Holky, tu podporu dostává každý, kdo se po rodičáku zaregistruje na úřad práce, nebo proto musím něco splnit? Není to jen pro matky samoživitelky?
Za prosinec ještě dostanete celou rodičovskou a na úřad práce běžte hned. Mělo by se tam hlásit snad do tří dnů.Mě to čeká po 26.12 😖