Ahojky chtěla bych se zeptat kdy se žádá o rodičovský přízpěvek když jsem neměla nárok na mateřskou dovolenou tudíž ani mi nebyla vyplácena pomoc v mateřství. A jakou variantu jestli si mohu vybrat když jsem vdaná a manžel je pracující děkuji za odpovědi 😉
když nemáš nárok na mateřskou, tak to nemůžeš čerpat jakkoliv, jak saminomimino píše výše.... ale díky tomu, že manžel pracuje, tak se vezme jeho denní vyměřovací základ a pokud dost vydělává, tak si můžeš zvolit částku jakou budeš chtít..
Přesně tak, budeš muset doložit vyměřovací základ manžela, aby sis mohla volit (jinak bys dostala automaticky 4 letý) a žádá se hned jak budeš mít po porodu RL dítka a vyřízený tenhle manželův papír z OSSZ... a budeš se cítit na obíhání úřadů. Jinak žádat lze až 3 měsíce zpětně.
varinaty nejsou,od státu máš balíček 220 tisíc a čerpat ho můžeš prakticky jakkoliv a různě to mněnit,já si to dala na 3 roky
žádáš o něj jakmile ti poštou příjde rodný list prcka,pak ti ho vyplácejí zpětně,podle data narození miminka 🙂