Ahoj, poradite mi, kdy se nastupuje na materskou dovolenou?
Je to 6 tydnu pred terminem porodu ci jindy? Nebo si muzu sama rict od kdy? Je to nejak dany zakonem?
Diky moc
🙂
přesně tak, můžeš nastoupit nejdřív 8 týdnů a musíš nejpozději 6 před termínem. Já jsem to chtěla posunout od doktorky o 2 dny (takže bych nastupovala 5 týdnů a 5 dnů) a řekla, že nepřipadá v úvahu 😖
Aha, takze kdyz budu mit termin dejme tomu, 30.rijna, tak na materskou nastoupim treba uz 30. srpna...
A pak trva pul roku?
Dik 🙂
A jeste prosim, jaka je nejvyssi mozna materska? Vim, ze je tam nejakej strop, ale nevim jakej..
materska trva do 22.tydnu veku ditete a maximalni denni zaklad na materskou je 479,- Kc takze max materska je necelych 15.000,-
julie: Ono na mateřskou můžeš nastoupit i klidně těsně před porodem, ale není to moc výhodný, protože těch 22 týdnů se ti počítá od 6 týdnů před termínem. Takže kdybys nastoupila řekněmě týden před termínem, tak vlastně přijdeš o 5 týdnů mateřský. Záleží samozřejmě, co se ti víc finančně vyplatí, ale i když ta nejvyšší mateřská není moc, tak má člověk alespoň takový klídek před porodem si všechno připravit a tak. Jinak když ti zkončí mateřská, teprve pak si vybíráš zbytek dovolený, tj. přijde ti ještě třeba něco z klasického platu. Po mateřský dostáváš rodičák. Dostaneš ho i za ten měsíc, ve kterém jsi sice ještě pobírala mateřskou, ale ne po celou dobu, tj. třeba nárok na mateřskou ti zanikne 15. října, tak i za říjen dostaneš rodičák. Teda nevím, jestli to platí stále, ale 2007 tohle platilo 🙂
aha, teď si čtu příspěvěk Noangel a koukám, že teď už je to asi jinak, že se to nepočítá, podle toho, jak dlouho jsi na mateřský, ale podle věku dítěte. Tak to jsem byla trošku mimo 😀 tož muj příspěvěk ignoruj 😀 😀
A to se vzalo kde, ze se to najednou pocita od veku ditete? 🙂
Jinak treba mne by se urcite bylo vyplatilo nastoupit na materskou pozdeji (stejne jsem do porodu pracovala...), ale kdyz se tvarili, ze tech 6 tydnu pred terminem urcite musim, tak se mi to nechtelo nejak komplikovane resit a nastoupila jsem.
15 litru strop, to je dobry, ja mela asi 11?
jojo, 6 týdnů je minimimum, kdy se nastoupit musí 🙂
je to podle te nove reformy co plati od letosniho roku
Já myslím, že nějaké pravidlo na to bylo vždycky, že bylo nutné min. 6 týdnů před, jinak člověk přišel o peníze
Já na mateřskou nastoupila v den porodu 😀
Já nastupovala 6 týdnů před s dvojčaty,my ale měli mateřskou 7,5 měsíce,u dvojčat je to teda trochu jiné 😅
Nástup na mateřskou je nyní 8 nebo 6 týdnů před termínem porodu,který vypisuje lékař.... 🙂
ahoj, ano je to 6-8 týdnů před termínem porodu, ale o tom si rozhoduješ ty, ne gynekolog. já si řekla co nejpozději, protože jsem dostala víc peněz z práce. takže jsem důkaz toho, že to opravdu jde.
Pokud nejsi na nemocenské před porodem. Pak je to striktně 6 týdnů a nemůžeš do toho mluvit. A mateřská trvá 28 týdnů-takže když nastoupíš 6 týdnů před porodem, trvá pak do 22.týdne věku miminka...Pak žádáš o rodičovskou dovolenou a zároveň si můžeš zažádat u zaměstnavatele o vyčerpání dovolené-pobíráš tak plat za dovolenou a rodičák...(pokud máš nárok na dovolenou- a pokud jsi v kalendářním roce byla pracující nebo na mateřské 3plné měsíce) .Pokud by jsi měla mít mateřskou nižší než 7600 Kč měsíčně, můžeš rovnou nastoupit na rodičovskou a pobírat oněch 7600Kč.
6-8 týdnů před termínem. Potvrzení ti dá gyndař. 🙂