Dobrý den, kdy se mám hlásit na pracák po skončení rodičovského příspěvku? Ptám se jen proto, že mě zaskočil dopis z úřadu práce, dnes jsem se byla hlásit na úřad práce, brala jsem to tak, že mi rodičák končí v den 3.narozenin mé dcery, tj. včera 11.4.2019, ale než jsem se vrátila z pracáku, měla jsem ve schránce dopis z úřadu práce, že mi zaniká nárok na rodičovský příspěvek k 31.3.2019. To mě zarazilo. Dopis mi přišel až po 12ti dnech po skončení, jinak bych se šla nahlásit dříve. Znamená to, že jsem šla pozdě nebo to stačilo až po těch 3 narozeninách dcery?
Děkuji za každou radu
@pribylovapetra No, jelikož je nezaměstnaná, tak na RD není už dlouho.
@j.a.n.i divala jsem se prave i na prvni papir, kde mam napsano od kdy budu pobirat rodicak, ale nikde uz nepisou kdy mi ma koncit a dneska mi prisel dopis, ze mi skoncil na konci brezna. Jako fakt nevim co si o tom myslet. Logicky by mel byt do 3 narozenin. Za brezen mi prisla vetsi castka, je v tom i tech par dni za duben, tak ja nevim..
@pribylovapetra na pracaku prave nic nerikali, ten dopis jsem mela ve schrance az jsem se z pracaku vratila, jinak bych se na to zeptala...a ted mi to vrta hlavou .
@kikus16 no a co je v tom dopise napsane?? Jestli je to rozhodnutí o ukonceni vyplácení rod.prispevku,tak je to tak,jak jsem psala. Jinak bude asi nejlepsi zavolat na pracak.
@pribylovapetra ano presne tento papir. Na pracaku mam termin za 3 tydny, ale musela jsem se zeptat..vsichni mi vzdycky tvrdili, ze rodicak konci v den 3 narozenin ditete a ted toto..kazdopadne dekuji za rady
@kikus16 rod.dovolena je max.do 3.roku ditete,ale rod.prispevek je neco jineho.
@pribylovapetra Ano, ale ty pises blbosti, protoze RD je omluvene volno z prace, tudiz nekdo, kdo nema praci, neni a nemůže byt na RD.
@kikus16 Nikoliv, rodicak konci vycerpanim castky 220000,- a to vzdy ke konci kalendářního měsíce, za ktery je posledni cela davka. Ale ono je to jedno, hlasit se na up neni povinnost, takze se tam muzes nahlasit celkem kdykoliv a platit si sama zdravotni bys musela az kdybys byla cely mesic bezprizorni.
Nemusis si delat starosti nikdy, pokud s urady hned vsechno resis.. mne kolikrat z ruznych psali nebo volali, ze mam neco vyplnene jinak, nedodane apod(protoze jsem v tehle vecech trochu mimo 🙂 ) a vzdycky jsme to spolecne poladili tak, aby to nakonec bylo ok. Takze hlavne bud v klidu a normalne tam klidne zavolej a zeptej se, jestli mas vsechno v poradku, ze necemu jen nerozumis a chces si to radsi overit. Kdyz vidi spolupraci a ochotu, tak nemaji duvod delat problemy. Moje zkusenost uz nekolikera.
@pribylovapetra @j.a.n.i dekuji za reakci, nikdy jsem na up nebyla, a behem rodicaku mi skoncila pracovni smlouva, kterou mi neprodlouzili, proto v tom neumim chodit, jelikoz jsem od stredni pracovala. Na up se ted hlasim, protoze nemuzu sehnat praci, jakmile zminim, ze mam trilete dite, ktere jde do skolky az v zari, tak uz o me zajem nemaji. Jen chci aby za me platil zdravotni pojisteni stat, necele 2000 navic na zdravotni ted opravdu nemam abych si to platila sama.
@kuliseks take moc dekuji, uz jsem klidnejsi. Snad se nic tak hrozneho nestalo, v pondeli si tam radsi zavolam a poptam se. 🙂
@j.a.n.i Můžu se vetřít s dotazem? K tomu jak píšeš, že by si musela platit zdravotní, až kdyby byla celý měsíc bezprizorní. V březnu mi skončil rodičák, půjdu se registrovat na pracák, ale kvůli nemoci jsem se k tomu ještě nedostala. Když tam půjdu teď v půlce dubna, budou mi na zdravotním ty dva týdny chybět nebo tedy za mě stát zaplatí celý měsíc?
@j.a.n.i jo tak to mi nevadi. Hlavne to zdravotni, ze za me odvedou 🙂 Jinak teda jsem behem rodicaku delala na DPP a tim, ze jsem nevedela, ze mi rodicovsky prispevek konci k 31.3. jsem tu dohodu zrusila az k 11.4., oddelala jsem za duben jen dve smeny, ale z toho mi nic neodvadi, to by nemel byt problem ne?
Na UP to myslim delaji tak,ze kdyz je v tom dubnu mensi castka prispevku,tak to automaticky slouci s davkou za brezen a tim padem mas rozhodnuti ze skoncili vyplaceni ke konci brezna. Za duben uz nedostanes nic, ale to neznamena ze na rodicovske dovolene nejsi do 3.narozenin ditete. Myslim ze kdyby byl problem ze by ti na pracaku rekli.