Kdy se dovím výši mateřské a datum, kdy ji pošlou?

lusidka
11. led 2015

Ahoj maminky na MT.Řeším teď dilema ohledně toho,že doposud nevím ke kterému dni bych měla dostávat na účet mateřskou a ani nevím v jaké výši mi to vypočetli.
Nastupovala jsem na MT od 1.prosince a dodnes vlastně vůbec nic nevím,žádný dopis nepřišel s nějakým vyrozuměním,nic.Můžete mi prosím někdo z vlastní zkušenosti říct jak to teda probíhá nebo jestli vůbec ty šmejdi z OSSZ nějaký dopis posílají?Nebo jak se výši mateřské dovím?To by přece měli poslat dopisem a ne sdělovat po telefonu ne?

karrison
11. led 2015

Materska se vyplaci zpetne, tzn. ze za prosinec prijde ted v lednu...vyplatni termin je do konce mesice, ale obvykle chodi kolem 10. dne v mesici...mne prisel z ossz dopis s vysi materske , ale ne vsem ho posilaji...jinak se vysi materske dozvite, az Vam prijde na ucet, bude tam uvedena i vyse materske na den..

Nejlespi je si na prislusnou ossz zavolat a na vse se poptat.

alboo
11. led 2015

vyplácí se zpětně, mě chodí kolem 8.-13. denní výši píšou do zprávy pro příjemce v účtu, dopis mi žádný nepřišel... když sem ted byla vyřizovat RP, tak paní na OSSZ mi říkala, že dopis přijde až pak po skončení 🙂

sedmiteckas
11. led 2015

Tak pise karrison. Telefonicky sdělují, nebo aspoň meli by sdělovat, jen obecnější informace, ne konkrétní částku. Mám pocit, že posílají dopis. Jinak, částka je každý měsíc jiná. Až pak rodicak má pevne danou částku, kterou si zvolite. A proč šmejdi? Měla byste si asi zkusitt žít v USA, kde je sociální systém minimální.

pejtho
11. led 2015

Zavolejte si na příslušnou OSSZ a zeptejte se. My vám jinak moc neporadíme! Ale raději bych je neoslovovala "šmejdi", protože by vám pak říct nic nemuseli 😉

http://www.cssz.cz/cz/kontakty/krajska-a-okresn...

evulina77
11. led 2015

o mateřské nedostaneš žádný papír, ale to že jsi v systému se dozvíš právě až výplatou dávky (pokud je to na účet, máš tam všechny informace - do kdy ti to vyplácí, denní vyměřovací základ). Je to jako nemocenská, o té taky nedostáváš papír. Mě vyplácí mateřskou na začátku měsíce, nevím kolik mají výplatvích termínů, ale mají na to celý měsíc. Podle mě to budeš mít na účtu nejpozději 15. Až si budeš vyřizovat rodičák, dostaneš na pracáku papír, se kterým půjdeš na OSSZ a tam ti ho vypíšou a potvrdí. Pokud se ti něco nezdá, zajdi si v rámci prochajdy na OSSZ a zeptej se přímo tam. Je to nejrychlejší. Jo a částka je každý měsíc jiná, podle počtu dní v měsíci...

zarucha
11. led 2015

Byla bych opravdu opatrná s oslovením šmejdi. Mateřská (tj peněžitá pomoc v mateřství) se vypočítává z platu ve vašem posledním zaměstnání, pokud jste byla OSVČ, pak se počítá z výše dobrovolného nemocenského pojištění, které si OSVČ platí (pokud si toto neplatí, nemají na PPM nárok a po porodu začne chodit hned rodičák, ovšem v té nejnižší úrovni). Obvodní správa sociálního zabezpečení vyplácí mateřskou mezi 10. a 15. dnem v měsíci (obvykle). Každý měsíc vypadá částka maličko jinak, v měsíci, který má 30 dnů, je o něco nižší, v měsíci, který má 31 dní, je trochu vyšší. Vyplácí se zpětně. V pondělí či úterý pravděpodobně budete mít peníze za prosinec na účtě, bude tam uveden i tzv. denní vyměřovací základ a počet dní, kdy vám PPM náležela. Zatím bych nehovořila o šmejdech, nic zlého vám přeci dosud neudělali. Mně žádný dopis o rozhodnutí nepřišel, až když jsem z mateřské přecházela na rodičák, přišel dopisu shrnující, tj kdy jsem pobírala PPM a kolik. Na každé sociálce toto mají trochu jinak.

pouzarovaj
11. led 2015

Mně žádný dopis nedorazil. Na email s dotazem mi bylo sděleno, že na vyřízení žádosti a odeslání peněz mají čas až do konce následujícího měsíce. Takže první PPM mi přišla až někdy 25. a pak hned 6. další. Jinak pak už chodila PPM pravidelně, kolem toho 6.-8. v měsíci (PPM mi končila teď v říjnu).

marlasnehovavlocka
4. únor 2015

A můžu se jen tak přiživit na dotazu a zeptat zda máte zkušennosti ke kolikátému chodí mateřská pokud mám nastavenou výplatu složenkou? Děkuji

dadusa88
7. říj 2016

Ahoj Mamky!!!!chcem sa Vás spýtať ako je to zo slovenkami v cechach, načo majú nárok, rodila som na Slovensku, od štátu som dostala pôrodné.S ciech mi chodí mateřská na slovenský účet, na úrade práce na Sk som chcela požiadať o príspevok na dieťa ale že nemám nárok na nič, keď mi chodí mateřská s Ciech a som zamestnaná v cechach,, Tak teraz neviem či po materskej ktorú mi vypláca zamestnavatel a platí zdravotní, či ísť tu v cechach na Úrad práce a žiadať si o príspevok ako slobodná mamička

veronikahojkova
4. srp 2023

A co když na mateřskou jsem nastoupila v půlce měsíce? Tak budu mít tedy první PPM v srpnu ta červenec za polovinu měsíce? Chápu to správně