Dobrý den, chtěla bych se jen ujistit, zda tomu správně rozumím a zda správně počítám. Termín porodu mám 9.9.2016 a s lékařem jsem se domluvila, že na mateřskou budu nastupovat 8 týdnů před porodem. Předtím budu čerpat ještě 24 dnů dovolené, tzn. že do práce půjdu naposledy 8.6.2016? Děkuji 🙂
Ne souběžně, ale před rodičovskou dovolenou (ale klidně souběžně s rodičovským příspěvkem). Já osobně bych na mateřskou nastoupila 6 týdnů před tp a dovolenou čerpala po skončení md (pokud zaměstnavatel nebude trvat na vybrání před mateřskou). Vyjde to finančně nejlépe.
Zaměstnavatel s čerpání dovolené před mateřskou dovolenou souhlasí? je to totiž na něm, zda ti ji umožní nebo ne. Každopádně nejvýhodnější je jít na MD 6 týdnů před TP a řádnou dovolenou čerpat mezi MD a RD. MD se totiž navíc považuje za výkon práce, takže i za ní vzniká dovolená.
Rodičovský příspěvek pak můžeš čerpat už zároveň s řádnou dovolenou. A v tomto případě ti ji zaměstnavatel musí umožnit (jeden z mála případů, kdy o čerpání dovolené nerozhoduje on).
Nojo, jenže zakladatelce jde nejspíš o to, aby si už oddychla - peníze nepeníze. Také plánuji čerpat dovolenou před MD - zaměstnavatel neprotestuje. Pak ale předpokládám je skoro jedno, jestli nastoupíme na MD 6 nebo 8 týdnů, ne?
Sla jsem 8 tydnu pred porodem a zbylou dovolenou mi proplatili po skoncení materske nez jsem nastoupila na rodicak
Dovolenou můžeš vyčerpat po mateřské dovolené, souběžně s rodičovskou dovolenou.