Ahoj holky, možná to řeším předčasně, ale potřebuju si všechno spočítat. Jsem zaměstnaná na neurčito a termín má v polovině května. Práci mám celkem v pohodě a flexibilní pracovní dobu, jen mi jde o to, jak dlouho zůstat v práci a jak se mi to hlavně vyplatí finančně. Klidně můžu odejít z práce rovnou na sál, ale přece jenom bych si to chtěla ještě trochu užít a před porodem odpočívat doma. Moje sestřenice dokonce odešla z práce už ve třetím měsíci, ale zase se bojím, že bych pak měla hodně malé peníze na neschopence, popř. na mateřské. Jsem v tomhle úplně nepolíbená, díky za rady.
Já šla 8 týdnů před TP. Tak mi to vyhovuje. Do té doby jsem chodila do práce a teď si říkám, že je na čase si odpočinout. Taky nemám náročnou práci, ale už cítím, že mi ten odpočinek prospěje. 🙂
@pap8 na PPM se může nastupovat 6-8 týdnů před očekávaným termínem porodu. Já šla 8, protože mi končila pracovní smlouva, tak aby mi to vyšlo. Neschopenka není vhodné řešení ani finančně se nevyplatí a navíc není určená jako prodloužená dovolená, ale pro ženské, co mají zdravotní problémy. Já bych se doma ukousala od 3. měsíce nudou. Každopádně uvidíš, jak ti bude, mě bylo i líto jít už na mateřskou, ale najednou jsem začala být hodně unavená a nakonec jsem byla ráda za ten odchod 8 týdnů před. 😉
@pap8 Ahoj, pokud to v práci zvládáš, nechoď na neschopenku, je to zbytečné a finančně horší, nakoupíš si ve volnu nebo pohledáš po netu, pročteš recenze co by se ti líbilo a nakupovat můžeš až od 7.měsíce, vůbec nic ti neuteče 🙂 Pokud máš dost dovolené, můžeš si ještě vybrat před mateřskou dovolenou a tím si prodloužíš klídek doma, jinak na mateřskou se nastupuje 6-8 týdnu před TP, jak psala slečna výše, to se domluvíte s gynekologem ten ti napíše papír a odneseš ho na mzdovku do práce. Vychází to, že by jsi šla na mateřskou cca začátkem dubna, pokud tam vybereš něco z dovolený můžeš si udělat ,,volno,, už třeba v půlce března a pěkně si to všechno naplánuješ 🙂
finančně je to nejlepší 6 týdnů před TP, já šla 8 týdnů, hrozně mě už bolely záda při sedavém zaměstnání a začínaly horka a vlakové výluky, tak už jsem se na to vykašlala
Moc Vám děkuju, s tou dovolenou to je super, mám pět týdnů, takže si to určo vyberu. Díky moc!
Takže těch 6-8 se započítává do těch 28 týdnů?
@j.a.n.i ahoj, muzu poprosit o radu? Pobiram rodicovsky prispevek s dcerou a k tomu jako osvc pracuju a platim si dobrovolne nemocenske. Jsem tehotna a budu nastupovat na rizikove (kvuli predchozim potratum a komplikacim v tehotenstvi). Mela bych pobirat tedy soucasne RP a neschopenku, kvuli tomu by se mi asi nejvic vyplatilo nastoupit na materskou az dnem porodu. Je to mozne, nebo se musi (kdyz jsem na neschopence) nastoupit tech 6-8tydnu pred terminem porodu?
@78marcela No, teoreticky na mateřskou můžeš nastoupit dnem porodu, ale neschopenka musí být ukončena nejpozději 6 týdnů před termínem porodu, takže reálně musíš na mateřskou nastoupit těch 6 týdnů před porodem. Ne druhou stranu, ono je to celkem jedno, neb si můžeš z toho starého rodičáku nechat doplácet do výše rodičáku k PPM.
@j.a.n.i aha. Diky moc zaodpoved. A jeste jeden dotaz, jak vlada schvalila moznost rychlejsiho cerpani RP, ze se posune hranice az do vyse PPM, tak neni nejake info o tom, od kdy to ma platit? Nekde pisou od noveho roku, nekde pisou v pristim roce (tudiz to chapu zeto muze byt az v jeho prubehu)..nevis o tom nic blizsiho?
@78marcela No, jde o to, že to, že to schválila vláda ještě tak moc neznamená, musí to ještě schválit obě komory parlamentu a podepsat prezident. Tedy očekává se, že to projde, ale nedá se říct kdy, takže ani není jisté od kdy to bude platit. I když zas v tvém případě je to fuk, ne?
ahoj, já jsem odešla přesně měsíc před termínem porodu 🙂 a to jsem měla fyzicky náročnou práci, ale pro mě to bylo lepší než být jen tak doma.