Ahoj maminy, než se vydám vyptávat do front na naše ochotné úřady, tak to zkusím tady .. 🙂)
Na DPČ jsem pracovala téměř 5 let při studiu vysoké školy. Od srpna 2015 mám klasickou smlouvu... 28. března 2016 jsem nastoupila na neschopenku z důvodu rizikového těhotenství. Moje smlouva však končí k poslednímu červenci 2016... TP mám 20. září... Moje otázka zní: kdy nastoupit na mateřskou ( jestli 6 nebo 8 týdnů před porodem.?) Podle mě 8, abych byla ještě stále zaměstnaná, 6 týdnů před porodem už zamstnanec nebudu... A další otázkou je, jestli mám nárok na MD, když jsem od března na neschopence... ?? Moc díky za odpovědi..!
Vyplati se jit na Md 6tydnu pred TP, do te doby ti chodi nemocenska, tak proc si ji zbytecne o 2tydny zkracovat. Pak plynule prejdes na Md. Po rozvazani prac.pomeru jsi 6mesicu v ochranne lhute, takze MD se ti bude vypocitavat z tveho platu standarne , jako kdyby jsi byla zamestnana..
Jinak samozrejme si muzes vybrat sama, jestli 6 nebo 8 tydnu, to je tva volba.
a myslíte, že budu mít nárok na MD...? Měla bych mít, nee..?
@9561verunka Jo, budeš.
@9561verunka mozna to budete mit jen tak tak. Me radili, ze musim mit odpracovano 270 dni. ( odvadet pojisteni - firma za vas) neschopenka by se do toho pocitat nemela, protoze pojisteni za vas odvadi stat ( aspon me to tak bylo receno) Tak si to zkuste spocitat, zda se do toho vejdete.
@dadaamstaff Neschopenka po dobu trvání pracovního poměru se do toho samozřejmě počítá, takže zakladatelku neplaš.
Prosím o informaci - jako učitelka nastupují na mateřskou o prázdninách, kdy cerpam dovolenou. Počítám, že půjdu 8 týdnu před porodem, s tím, že vlastně usetrim 2 týdny dovolené. Bude to tak ok? Nebude mě to stát někde jinde něco jiného?
@j.a.n.i me bylo receno, ze pracovni neschopnost se do toho nepocita, protoze pojisteni za vas plati stat. Ja jsem resila podobnou situaci, kdy jsem dodelala skolu v cervnu v zari sla pracovat na smlouvu k prosinci me vyhodili a jeste v prosinci jsem nastoupila do fabriky na dohodu, kdy mi v lednu dali pracovni smlouvu na dobu urcitou do cervna r.2016. Ted jsem od brezna byla na neschopence a pracovni pomer mi k cervnu ukoncuji. Protoze mi neschopnost trva. Pak je tam pry ta 180 denni ochranna lhuta. Na materskou nastupuji 7.10. A take jsem se ptala zda mi ji daj. Prisla mi rada, ze skrz tu neschopenku nee, ze se tam nepocita :/ Tak nevim. Rozhodne tu nikoho nechci plasit apod. Tak jen na vysvetlenou nez byste byla treba neprijemna
@dadaamstaff Tak ti to prostě bylo řečeno blbě.
@j.a.n.i Ani jedna nemáte úplně pravdu, ale dadaamstaff je blíže. V pracovní neschopnosti nejste účastnice sociálního pojištění. Sociální pojištění za Vás neodvádí stát ani firma, v tu chvíli jste v tzv. ,,vyloučené době" Ve vyloučené době se Vám např. nepočítá odpracovaná doba pro účely podpory v nezaměstnanosti a nepočítá se vám do doby důchodového pojištění. Zkuste si to dohledat přímo v zákoně o sociálním pojištění. Já to vím, protože jsem takto byla před dvěma lety okradena o podporu, měla jsem odpracovány dva roky a něco ale minus nemocenska to nebyly dva roky přesně a podporu jsem nedostala přesně z tohoto důvodu. A manželovo maminka nastupovala teď do důchodu a tam jí také odečítali všechny nemocenské. Myslím si, že pro MD to platí stejně.
Me taky na cssz rekli, ze nemam narok, ale ze stejne zadost podat musim a se zamitnutou musim zadat o RP. Tak je to asi jedno a pokud bych nechtela 4 roky, tak jde delka zaridit nejak pres pritelovo odpracovane roky, ale to opravdu nevim, jak to chodi 🙂
Rodičák jde na rychlejší variantu zařídit přes otce dítěte. Ten musí splňovat ke dni narození dítěte stejné podmínky jako matka, když jde na PPM
@xpila V tom případě je to jedině dobře 🙂 Dívala jsem se a tady je to super vysvětleno: http://socialni-poradna.eu/jak-se-pocitaji-dny-...
Doba nemocenské se počítá do odpracovaných dnů. Nepočítá se však do výpočtu výše mateřské.
Kdo vi co se zmenilo po 3 letech. Je to starsiho data
Další info: http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk... a tady je kalkulačka výše mateřské - http://socialni-davky-2014.eu/kalkulacka-kolik-... 🙂
@dadaamstaff Za ty 3 roky se nic nezměnilo.
@dadaamstaff V tomto ohledu se od roku 2009 nezměnilo vůbec nic, akorát ty nechceš připustit, že to co tvrdíš, je blbost.
@j.a.n.i jezis ja se s vama nebudu dohadovat me je to jedno. Kazdej rika neco jineho :D me je to opravdu jedno jak to je. Bud narok je a nebo neni. Tecka :D
při nástupu ma MD nevadí jestli už nebudeš zaměstnaná, budeš stále v ochranné lhůtě. Vybrat výhodnější variantu, ale to já nevím jak je , jestli vůbec budeš mít nárok na MD, snad ano.