Ahoj, chtěla jsem se zeptat - když jsem na nemocenské - je pro mě lepší jít na mateřskou v 32tt nebo v 34tt? A ještě mi není jasný - mám šanci dosáhnout na dvouletý rodičák? Počítá se příjem za celý rok nebo se tam nemocenská nepočítá?
Díky moc. Adéla
Když si na neschopence, tak nastupuješ 6 týdnů předem, nemůžeš si to vybrat (pokud vím). Pokud máš nárok na mateřskou a to v dostatečné výši, tak bys na dvouletý měla mít nárok. Počítají se příjmy za rok předem, ale bez neschopenky, takže jen ty odpracované měsíce, případně předpokládaný výdělek dle smlouvy.
Nástup z nemocenské na mateřskou Ti určí lékař. Je to sice 6-8 týdnů před porodem, ale počítají se do toho ty 2 "přenášecí! (41,42 tt) a do dvouletého se počítá pouze Tvůj výdělek, nemocenská = nevyděláváš. Ale na určení rodičáku budeš mít čas po porodu a podrobnosti ti zdělí na sociálce, budeš si muset nechat potvrdit výši mateřské a další papírování 😝 Ale pokud jsi vydělávala +-13 tis čistého, tak myslím, že nárok máš.
Nástup na MD si můžeš zvolit sama...aspoň já to tak měla....byla jsem celé těhu na PN a mohla jsem si vybrat.Na mzdovce mi řekli, že je pro mě výhodnější jít 6 týdnů před ternínem.Myslím, že se počítá rok před nástupem na PN...tak mi to řekli na mzdovce...tak nevím,snad to nějak pomůže 🙂
6 nebo 8 týdnů předem vždyť je to jedno, pořád to bude 28 týdnů 🙂 🙂
to záleží jen na tobě na kdy nastoupíš já nastoupila 8týdnu před a celou dobu sem byla na PN a co vím tak se do pruměru nepočítá jen rok co máš odpracovaný🙂)
na mateřskou se může nastoupit dle svého výběru v rozmezí 8-6 týdnů před termínem porodu, mateřská se počítá z platu za posledních 12 měsíců přičemž se nemocenská vynechává 🙂 na dvouletý rodičák musíš mít denní výši mateřské minimálně 380,-Kč (což je mzda vyšší než cca 16.000)
Ahoj, mně řekla jak doktorka, tak mzdovka, že lepší je jít z nemocenské na mateřskou 6 týdnů před TP, protože jinak bych se zbytečně ošidila 😉
já sem šla z nemocenské na mateřskou 6 týdnů před tp a bylo mi řečeno přesně to co píše jabber 🙂
I z nemocenské je možnost výběru v rozmezí 6-8 týdnů, neplatí, že by to určoval lékař, ani se do toho nijak nepočítají nějaké "přenášecí týdny...
A nemusí být vždy výhodnější nastupovat 6 týdnů předem, v některých případech může být výhodnější nastoupit 8 týdnů, pro někoho třeba 7 týdnů nebo něco mezi, záleží jak bude vycházet konec mateřské a jak podle toho budou krátit první rodičák.
Pokud projde změna a bude jednotný strop na rodičák, tak bude opravdu nejvýhodnější nastoupit 6 týdnů před TP.
Ahojda, mě teda sestřička v poradně řekla, že si můžu vybrat a že je výhodnější jít na mateřskou až těch 6 týdnů před porodem. I když to prý platilo hlavně dřív, dnes už to tak výhodné není. Asi se to nějak měnilo. A taky mi říkala, že se už do výpočtu mateřské bohužel zahrnuje i nemocenská ☹
Já šla v 8 týdnech před porodem, hlavně kvůli tomu, že jsme chtěli jet na dovču a bála jsem se kontroly. S rodičákem ti neporadím, ale jelikož na něj budeš nastupovat až příští rok, tak se nenervuj, chtějí to stejně udělat pro každého jak si kdo vybere a jestli to neprojde, tak vymyslí další koninu 😖
určitě v 34 tt, pak budeš mít delší mateřskou po porodu. O dvouletém rodičáku bohužel nic nevím ☹