Ahoj holky, mám dotaz. Jsem na neschopence a běží 30tt. Bohužel ještě nemám odpracovaný rok. Tudíž nemám nárok na mateřskou. Pracovní smlouvu mám na dobu určitou- rok, která mi končí v říjnu. Chtěla bych se zeptat, kdy mi končí neschopenka- zda od data narození dítěte nebo, jestli můžu být po porodu ještě nějaký týden na neschopence? Díky za rady 🙂
@mouse77 ja na tvojom mieste by som to tak nezatracovala s tou materskou... Nemusíš pracovať rok, musíš byť nemocensky poistená 270 dní pred nástupom na materskú. A na tú sa ide 6-8 týždňov pred pôrodom, určite si skús zistiť na OSSZ či máš, alebo nemáš nárok... Keď si zamestnaná od októbra tak by ti materská mala normálne vyjsť 🙂 nevadí že si PN... Inak ak nemáš nárok na materskú tak rodičovský príspevok dostávaš od narodenia, ale ozaj si nie som istá či môžeš byť PN po pôrode, ak aj áno, tak určite si to musíš zariadiť u inej doktorky s inou diagnózou... Ale podľa mňa ti normálne vyjde materská 😉 ale nie som odborník, tak si to určite pozisťuj, najlepšie priamo na úrade 🙂