Kdy mít druhé dítě a jak to vyřešit v práci?

zuzacek26
7. čer 2016

Ahojte maminky, ráda bych Vás poprosila o radu nebo spíše o váš názor na tuto situaci: Mám holčičku 1,5 roku, rozhodně máme v plánu pořídit jí sourozence, ale zatím právě řešíme, jak to co nejlépe načasovat nebo se o to alespoň pokusit. První varianta byla navázat na tuto rodičovskou, tedy že by sourozenec přišel kolem jejich 3 narozenin, ale z důvodu toho, že budeme chtít i řešit bydlení - se dvěmi dětmi už bude vážně třeba větší - a už teď moc finančně nevycházíme mě napadlo vrátit se mezi mateřskými do práce. Jako nejde jenom o ty peníze, možná se tak brzo po sobě na dítě ještě necítím, navíc teď beru dlouhodobě nějaké léky, které se s těhotenstvím neslučují a tím, že si to nějak neumím představit vše tak rychle řešit a také si chci užít trošku té první malé v klidu, také jsme měli ze začátku docela problémy a stresy, tak se přikláním k variantně návratu do práce, avšak pouze tak na rok na dva, aby zase mezi nimi nebyl moc velký věkový rozdíl a také už mám přes třicet. Ale právě mám strach, jak se na to budou v práci tvářit, kdybych se vrátila například jenom na rok, první jsem měla rizikové, tak uvidíme, co druhé, zkrátka asi bych se vrátila na celkem krátkou dobu a mám strach, že se na to zaměstnavatel nebude tvářit, ale zase bych s ním ráda jednala na rovinu...samozřejmě mu své plány říkat nemusím, ale ráda bych si udržela v práci dobré vztahy, při první jsem odešla marodovat ze dne na den a byl to docela masakr pro ně... jak jste to nebo jak byste to řešily vy?

jituliiii
7. čer 2016

Jedna vec je planovat, druha vec, jestli ti ty plany tak vyjdou 🙂 asi bych se ridila tim, jestli chces druhe ditko nebo ne...Ono to vyjit muze, coz bych ti prala, ale taky nemusi ... \Moc velke planovani taky neni o. k 🙂 Ono vsechno je tak, jak ma byt🙂

bartovka83
7. čer 2016

Pokud se na druhé ještě necítíte, tak bych to netlacila. Mám děti 5 let od sebe a letuji. Užila jsem si obě. Ja to teda měla jednodušší, ze jsem se nevracela do práce, ale byla jsem doma. V práci bych to neresila, normálně bych se vrátila, ale na druhou stranu pokud by se mě někdo zeptal, nijak bych netajila, ze máme v plánu ještě jedno dítko. To kdy přijde neovlivnite ani vy, může být hned jak budete chtít, ale můžete být také mnohem později. A rozdíl jestli za vás v práci budou muset hledat náhradu po roce nebo po pěti letech moc nevidím. Najít si někoho potom budou muset tak nebo tak.

genevieve
7. čer 2016

Já jsem to vyřešila tak, že jsme se s manželem na rodičovské vystřídali, když bylo malé 1,5 roku. Věděla jsem, že chci druhé dítě, ale nechtěla jsem být doma 6let v kuse. Takže jsem šla do práce, kde teď budu necelé dva roky, protože v půlce července odcházím na mateřskou s druhým 😉 Děti budou od sebe 3 a půl roku, chtěla jsem trochu dřív, ale podruhé to otěhotnění nebylo tak rychlé jako napoprvé. V práci s tím problém neměli, šéf věděl, že chci druhé dítě a i kdyby nevěděl, stejně by s tím asi počítal (sám má tři děti). 😎

zuzacek26
autor
7. čer 2016

Holky jasné, že se to nedá tak uplně plánovat, třeba se druhé pak nepovede, nebo za hodně dlouho a nebo to zase vyjde napoprvé jak u prvního, spíš mi šlo o to, co říct v té práce a jak se na to budou tvářit, právěže asi propustí holku, co se zaučila za mě a potom já jim třeba ani ne za rok řeknu čau a samozřejmě jsou mi děti přednější před prací, ale snad tak nějak chápete jak to myslím 🙂

jituliiii
7. čer 2016

@zuzacek26 jo to jo, ja jsem taky clovek, ktery kouka na to, aby neuskodil jinym, nekomplikoval to....ale oni se te ani ptat nebudou, jestli nechces druhe, takze podle me ani nebudes muset rikat nic..... jako ono to vyjit muze, nemusi.... Kdyz by se nahodou ptali, asi bych netajila (nerada lzu a ani to neumim, radej jednam ferove)

zuzacek26
autor
7. čer 2016

Víte řeším to hlavně, že všechny holky co vím u nás ve firmě, tak měly dvě mateřské spojené, tak mě to jen tak napadlo, že to asi budu chtít jinak.

jituliiii
7. čer 2016

@zuzacek26 a to prece nevadi, ze to budes chtit jinak🙂 Jake si to udelas, takove to budes mit 🙂 Za tvoje rozhodnuti, kdy mit deti, ti nikdo nemuze nadavat🙂 Kazdy si zijeme svuj zivot a i ti zamestnavatele jsou prece jen lidi 🙂 Jak rika kamaradka - prace bude, o tu muzes prijit ze dne na den, rodinu ti nikdo nevezme🙂

barakara
7. čer 2016

@zuzacek26 no tak ja bych nerikala nikomu zatim nic. Tehotna jeste nejsi a ani nejsi jeste v te praci. Jestli chces jit do prace, tak se tam vrat a az otehotnis, tak to, az to bude nutne ohlasis. Vsak nevis kdy to bude a treba budes pracovat i tehotna, treba bude tehotenstvi ok. Je to vicemene na tobe.
Ja jsem zacala pracovat hodne zlehka kdyz bylo dceri rok. V roce a pul na polovicni uvazek a ted jsem tehotna, planuju pracovat co nejdyl, ale muj zamestnavatel je muj otec 😉 ovsem klienti jsou v tomto smeru nechapavi.

andreaandrejka
7. čer 2016

@zuzacek26 Já si myslím, že nemá smysl někomu nic říkat. Za prvé, těhotná ještě nejsi, za druhé, ještě ani nepracuješ. Řešíš věci moc dopředu 🙂 Spíš bych si ujasnila co chci, jestli si dítě pořídit nebo nepořídit 🙂

zuzacek26
autor
7. čer 2016

Holky já vím, že to řeším brzo, ale nemůžu za to, že na to furt myslím, jak to do budoucna udělat, ale aspon jsem si tím ujasnila, že nechci být v jednom zátahu doma 7 let (s tím rizikovým předtím) i z toho důvodu, abych přišla mezi lidi, zahojili jsme se finančně, pořešíme bylydení a já se v klidu připravila na druhé dítě s tím , že to první už bude rozumnější a bude dělat tomu prvnímu trochu chůvu než mít dva podobně staré caparty po sobě. Tak jen doufám, že to potom půjde- to mi bude cca 35 a užiju si to 🙂 Díky za názory

zuzacek26
autor
7. čer 2016

Jinak co se týče těch zaměstnavatelů, spíš mám pocit, že poslední dobou moc pochopení nemají, dokonce jsem slyšela, že u nás ve firmě už ted chtějí zaměstnávat jenom mladého holky, nejlépe do 25 bez dětí, aby byly flexibilní a asi aby se bylo i na co dívat 🙂 jako je to smutné, když jsem např. nastupovala, musela jsem se div ne zapřísáhnout, že děti v nejbližší době neplánuju, pak jsem za tři roky otěhotněla a ještě jsem měla na talířku, že jsem přece říkala, že ted děti nechci.... a takových zkušeností je napříč známými opravdu dost. bohužel.

mr_falko
7. čer 2016

taky to resime, pac si nedokazu predstavit byt 6-7 let doma a rozhodne minimalne dve deti chceme....ted prvni v 36, druhe pocitam ze kdyz to pujde dobre tak klidne po 40 ( nechci ztratit nervy se dvema detma rychle po sobe) a desim se toho, ze pak prijdu skoro v 45 znova do prace a co jako? to se na me kazdej vyprdne...

lenkaluk
7. čer 2016

@zuzacek26 neco jineho je planovani a pak realita. Pokud budete resit bydleni a je potreba vic financi, bude fajn se vratit do prace. Taky zalezi, jak moc tam muzes rozkryt karty. Prvni dcera se nam povedla hrozne rychle. Sla jsem na dva roky na rodicak a kdyz jsem se minuly podzim vracela do prace, nabidl mi sef urcitou pozici. Tu jsem odmitla s tim, ze bych v co nejblizsi dobe chtela jes

lenkaluk
7. čer 2016

@zuzacek26 pokracovani 🙂. Jeste jednou vzdalit na rodicovskou. Tak jsme se domluvili na jine naplni prace. No a myslim, ze pred casem nebyl prekvapeny, kdyz jsem mu oznamila tehotenstvi. Doplnuju, ze jsme na druhe tehotenstvi cekali rok. Takze opravdu v teto veci se neda moc planovat.

kuliocka17
7. čer 2016

Já jsem šla taky po prvním rodičáku na rok do práce....krásně jsem si vyčistila hlavu, dostala se mezi lidi a pak v pohodě podruhé otěhotněla... ale je fakt, že mě bylo upřímně jedno, jak daleko od sebe děti budeme mít, prostě mě nic netlačilo... šéf věděl od začátku, že chci druhé, a že to je pro mě jen přestupní stanice...

tomikjoejoe
7. čer 2016

Budu doma sest let, deti mame cca rok za sebou a uz kvuli nim je to lepsi, lepe spolu vyjdou. Tech sest let jsem planovala, alw neplanovala jsem, ze z toho budou tri deti 🙂 Ale kvuli prijmu, kdyby to bylo potreba tak tehu odkladame a do prace jdu, na druhou stranu vek take hraje svoji roli, me bude tricet pristi rok a deti jsem chtela mit do te doby.

papucka_27
7. čer 2016

Vis, muzes si to naplanovat jakkoli, ale prirode neporucis. Ja planovala navazat druhou materskou a jak jsem pocitala mesice, abych to stihla, tak se nedarilo. Clovek se namlsal u prvniho, ze to vyslo prvni mesic🙂 Pak uz me z prace zacali shanet (cca pul roku pred nastupem), tak jsem prislibila nastup (s tim, ze jsem s sefem jednala naprosto na rovinu a priznala, ze se snazime). No, a spadl stres a dalsi mesic jsem otehotnela. Nakonec jsem mezi "materskyma" mela dva mesice neschopenku, abych nenastupovala na par tydnu. Ted pujdu do prace uz urcite, aspon na nejaky rok (hlavne z fin. duvodu) a pak uvidime.
Tak hlavne bud v klidu a nenervuj se zadnou variantou.🙂

mrskato
8. čer 2016

Ahojky, já to mám podobně dle tvého popisu, akorát jsem se nevracela do původní práce, s dítětem by bylo náročné ji stíhat, půl roku před skončením matřeské jsem si hledala práci, naštěstí úspěšně a asi nejlíp, jak jsem mohla. Každopádně já jsem zastánem víceletého věkového rozdílu mezi sourozenci. Nikdy nepochopím ty, kteří říkají, že si to aspoň "odbydou naráz a že to budou mít za sebou" - to mi přijde absolutně ujetý. Přijde mi prostě lepší rozdělit si to do více etap, resp. po mateřský začneš zas trochu žít mezi lidma, vylaktanej mozek se zas na chvíli srovná, dítě ti chodí do školky a máš prostě trochu víc volného času i pro sebe, já si ze začátku připadala, že si do práce chodím vyloženě odpočinout. Po miminku se mi zastesklo asi rok a půl po tom, co jsem zas nastoupila do práce, vlastně jsem si to takhle i vždy představovala. Teď se nám má narodit druhý děťátko v září a já se zas nemůžu dočkat, až si budu užívat mateřské povinnosti, navíc budu mít možnost si miminko užít, nebudu muset lítat kolem dvou malejch dětiček, starší dceři bude v prosinci 5 let, umí se obléknout, najíst, je tak trochu soběstačná a určitě ráda pomůže s miminkem, i když bude jistě hrozně žárlit 😀 Po mateřský se ráda zas do práce vrátím, ale chtěla bych i třetí děcko a věřím, že zaměstnavatel s tím problém mít nebude, bude rád, když se vrátím, protože se se mnou velmi neradi budou loučit, vlastně i já s nima 🙂

tomikjoejoe
8. čer 2016

@mrskato já zase nechápu ty, kteří mají děti s velkým věkovým rozdílem 🙂 Raději si odbydu mateřskou najednou a děti si mezi sebou i lépe rozumí, ale to je každého věc.

mrskato
8. čer 2016

@tomikjoejoe samozřejmě je to každého věc. Ale i děti s větším věkovým rozdílem, a 4-5 let není zaqs taková hrůza, si přece můžou rozumět bez problému.

chrobacik13
8. čer 2016

My měli první,pak návrat do práce,mimochodem báječná věc,odreaguješ se,zapomeneš na domácí starosti atd.Právě proto,že jsem se vrátila do práce si ted'můžeme dovolit vzít hypo a koupit hezkej baráček s velkou záhradou,dcerka se moc těší na sourozence a už se na něm pracuje 🙂 Opravdu si musíš ty sama uvědomit co chceš a čemu dáš přednost.Taky jsem zvažovala jestli půjdu z mateřský na mateřskou,takže vím,že je těžké se rozhodnout.Ted' s odstupem času vidím,že jsem se rozhodla správně i když je mi líto,že dcerka nemá vrstevníka na hraní.Ale vím,že kdybych to vyřešila jinak,nebylo by to ono a pak by asi nebyl št'astný nikdo.Myslím,že spokojená máma je základ rodiny 😉

zuzacek26
autor
9. čer 2016

@mrskato super,tak si to představuji i já, zaměstnavatel byl se mnou také spokojen, tak snad se k tomu postaví dobře, i když mám trochu obavy

zuzacek26
autor
9. čer 2016

@chrobacik13 Já to udělám asi stejně jako ty,už proto, ze také potřebujeme řešit bydlení. Mám holčičku, tak věřím,že bude skvělá chyba pro malého sourozence.

zuzacek26
autor
9. čer 2016

@mrskato já také nějak nechápu to "odbudem" já si chci právě maximálně obě užít a proto ta pauza mezi nimi na nacerpani sil a financí na další 😉

jituliiii
9. čer 2016

My jsme treba se sestrou po dvou letech a musim rict, ze super, jak v detstvi jsme si vyhraly, tak ted si rozumime.....ale zase nemam problem, rozumet si o nekolik let starsimi kamaradkami a jejich detmi, se kteryma se ted stykame s malou.... takze rozdil malo let super, ALE....mam neter, kterym je 10 a 5,5 a nasi male 3,5, perfektne si vyhraje jak s tou mladsi (i kdyz se spis stengruji), tak s tou starsi - ona s ni dela takovy blbiny!! A uzivaji ski to obe dve 🙂)) takze tento rozdil pro me palec nahoru 🙂) Porad rikam, ze i kdyz bude mit sourozence s vetsim vek rozdilem, tak porad prece bude mit kamarady vrstevniky, se kterymi si vyhraje...jasny, neni to sourozenec, ale ucel to splni 🙂

chrobacik13
9. čer 2016

@zuzacek26 at se splni co si prejes,drzim palce 🙂 a tvoje mala bude urcite jednou bajecna segra 🙂 ja,mam sestry o 10 a 11,let starsi a nikdy v zivote bych nemenila a jsem za ne vdecna,kdyz jsem byla mala starali se o me,v pubrte me pochopili i dokazali usmernit a usadit a porad jsme nejlepsi kamaradky,takze i vetsi vek.rozdil muze byt k uzitku 🙂