Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem těhotná, marodím a budu mít nárok na mateřskou.. když jsem na neschopence, kdy mám nastoupit na mateřskou ? To si můžu zvolit sama ? 6-8 týdnů před porodem nebo musím těch 8 týdnů před ? děkuji
Já jsem na neschopence od 14.listopadu a termín porodu mám kolem 20.března.. takže na nemocenské budu chvíli..
volíš si sama, ale většinou doktor automaticky vypisuje 6 týdnů před
Holky ja jsem uz 7 mesicu na nemocenske a doktor mi rekl ze si muzu vybrat kolik tydnu, ale nic o tom ze by t neco nevychazelo nebo vychazelo :D uz me zacina stvat. Nic mi nerekne vsechno z neho musim dolovat :(
Taky jsem byla na PN od začátku a dostala jsem na vybranou s tím, že pro mě je výhodnější jít na mateřskou 6 týdnů před porodem.🙂
@kulihrasekzeleny mozna uz se to zmenilo, ja byla na nemocenske 2013/2014. Vsude jsem nasla, ze PN muze trvat max. 380 dnu a pak uz invalidni duchod, ale vim, ze tenkrat socialka tomu gynekologovi te moji kolegyne posilala nejakou zpravu, ze uz jeji nemocenska trva dlouho a snad zadali o prezkoumani posudkovym lekarem. Tak ji pak ten jeji dr. napsal nekompromisne materskou 8 tydnu pred. Samozrejme vyhodnejsi je tech 6 tydnu pred, protoze neprijdes o dva tydny nemocenske a materskou budes taky pobirat jakoby o dva tydny dele.
@lenickakl ne, sla az v momente, kdy zjistila tehu. Ale zjistila pomerne brzo, mozna uz ten 4.tt. Mozna je to bezny postup, ze si socialka po nejake dobe PN u lekare vyzada nejaky posudek ci zpravu o zdr. stavu. Mozna si nekoho vyberou nahodne, tak jako kontroly. Tezko rict. Mne muj dr. nic takoveho nerikal. Ale nedokazu si vysvetlit, proc ji nutil ten jeji dr. do odchodu na MD 8 tydnu pred.
Holky vubec se v tom nevyznam ale chci se zeptat. Jsem servirka a mozna pujdu na rizikove. Jak to je nejdriv PN a pak prechod na materskou ? Kdo to po celou dobu plati a kolim penez budu mit ? Ve smlouve mam psany zaklad 9900 kc. Diky
Byla jsem od zacatku ledna na neschopence. Vadily mi vychazky, tak jsem na materskou nastoupila 8 tydnu predem (zacatek unora). Po materske si budu vybirat dovolenou pro cely rok, pak nastoupim na rodicak. Ty dva tydny drivejsi nastup na materskou je pro me vyhodnejsi.
@vesnicanka17 když nastoupíš na nemocenskou, tak ti bude prvních 14 dní platit náhradu mzdy zaměstnavatel a pak budeš mít nemocenskou z OSSZ. Ty částky ze základu nebudou nic moc, to je bohužel úděl těchto smluv a následná mateřská to samé. Na internetu jsou kalkulačky na nemocenskou i PPM.
@lenoulinkaa dekuju. No a budu muset teda nekam behat jako na socialku nebo pracak ?
@vesnicanka17 neschopenku a pak žádost na PPM dáš do práce a oni to za tebe vyřídí - respektive je to jejich práce.
Super mam totiz trv.bydliste jinde nez sem. No a musela bych jet 500 km na urady. Ale jestli to teda vyresi za me tak super
Mne muj dr. ukoncil PN 6 tydnu pred porodem, pokud je nekdo ale na PN od zacatku tehotenstvi, tak mu vetsinou nevyjdou dny PN (ted nevim, kolik presne jich je, aby nemusel k posudkovemu lekari) a musi jit tech 8 tydnu pred. Zalezi, jak ti to vychazi a jak ti to napise lekar.