Kdy mám nastoupit z nemocenské na mateřskou?

pupunka87
4. led 2017

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem těhotná, marodím a budu mít nárok na mateřskou.. když jsem na neschopence, kdy mám nastoupit na mateřskou ? To si můžu zvolit sama ? 6-8 týdnů před porodem nebo musím těch 8 týdnů před ? děkuji

alcar
4. led 2017

Mne muj dr. ukoncil PN 6 tydnu pred porodem, pokud je nekdo ale na PN od zacatku tehotenstvi, tak mu vetsinou nevyjdou dny PN (ted nevim, kolik presne jich je, aby nemusel k posudkovemu lekari) a musi jit tech 8 tydnu pred. Zalezi, jak ti to vychazi a jak ti to napise lekar.

xpila
4. led 2017

@pupunka87 Volíš si to sama, výhodnější je jít 6 týdnů před TP.

pupunka87
autor
4. led 2017

@xpila děkuji

pupunka87
autor
4. led 2017

@alcar děkuji

alcar
4. led 2017

@pupunka87 snad teda nekecam. 😃 Ale kolegyne byla na PN od zacatku a musela jit na materskou 8 tydnu pred terminem porodu a ja si brala jeste 14dnu dovolene pred odchodem na PN a mne to vyslo tech 6 tydnu.

pupunka87
autor
4. led 2017

Já jsem na neschopence od 14.listopadu a termín porodu mám kolem 20.března.. takže na nemocenské budu chvíli..

lena27
4. led 2017

volíš si sama, ale většinou doktor automaticky vypisuje 6 týdnů před

pupunka87
autor
4. led 2017

@lena27 díky

alcar
4. led 2017

@pupunka87 tak to ti vyjde, domluv se s lekarem na 6 tydnu pred. 😉

kulihrasekzeleny
4. led 2017

Holky ja jsem uz 7 mesicu na nemocenske a doktor mi rekl ze si muzu vybrat kolik tydnu, ale nic o tom ze by t neco nevychazelo nebo vychazelo :D uz me zacina stvat. Nic mi nerekne vsechno z neho musim dolovat :(

mariva30
4. led 2017

Taky jsem byla na PN od začátku a dostala jsem na vybranou s tím, že pro mě je výhodnější jít na mateřskou 6 týdnů před porodem.🙂

alcar
4. led 2017

@kulihrasekzeleny mozna uz se to zmenilo, ja byla na nemocenske 2013/2014. Vsude jsem nasla, ze PN muze trvat max. 380 dnu a pak uz invalidni duchod, ale vim, ze tenkrat socialka tomu gynekologovi te moji kolegyne posilala nejakou zpravu, ze uz jeji nemocenska trva dlouho a snad zadali o prezkoumani posudkovym lekarem. Tak ji pak ten jeji dr. napsal nekompromisne materskou 8 tydnu pred. Samozrejme vyhodnejsi je tech 6 tydnu pred, protoze neprijdes o dva tydny nemocenske a materskou budes taky pobirat jakoby o dva tydny dele.

lenickakl
5. led 2017

@alcar To ale musela být v PN v době otěhotnění ne? Když těhotenství od poslední menstruace trvá cca 280 dní..

alcar
5. led 2017

@lenickakl ne, sla az v momente, kdy zjistila tehu. Ale zjistila pomerne brzo, mozna uz ten 4.tt. Mozna je to bezny postup, ze si socialka po nejake dobe PN u lekare vyzada nejaky posudek ci zpravu o zdr. stavu. Mozna si nekoho vyberou nahodne, tak jako kontroly. Tezko rict. Mne muj dr. nic takoveho nerikal. Ale nedokazu si vysvetlit, proc ji nutil ten jeji dr. do odchodu na MD 8 tydnu pred.

vesnicanka17
17. únor 2017

Holky vubec se v tom nevyznam ale chci se zeptat. Jsem servirka a mozna pujdu na rizikove. Jak to je nejdriv PN a pak prechod na materskou ? Kdo to po celou dobu plati a kolim penez budu mit ? Ve smlouve mam psany zaklad 9900 kc. Diky

puutalo
17. únor 2017

Byla jsem od zacatku ledna na neschopence. Vadily mi vychazky, tak jsem na materskou nastoupila 8 tydnu predem (zacatek unora). Po materske si budu vybirat dovolenou pro cely rok, pak nastoupim na rodicak. Ty dva tydny drivejsi nastup na materskou je pro me vyhodnejsi.

lenoulinkaa
17. únor 2017

@vesnicanka17 když nastoupíš na nemocenskou, tak ti bude prvních 14 dní platit náhradu mzdy zaměstnavatel a pak budeš mít nemocenskou z OSSZ. Ty částky ze základu nebudou nic moc, to je bohužel úděl těchto smluv a následná mateřská to samé. Na internetu jsou kalkulačky na nemocenskou i PPM.

vesnicanka17
17. únor 2017

@lenoulinkaa dekuju. No a budu muset teda nekam behat jako na socialku nebo pracak ?

lenoulinkaa
17. únor 2017

@vesnicanka17 neschopenku a pak žádost na PPM dáš do práce a oni to za tebe vyřídí - respektive je to jejich práce.

vesnicanka17
17. únor 2017

Super mam totiz trv.bydliste jinde nez sem. No a musela bych jet 500 km na urady. Ale jestli to teda vyresi za me tak super