V polovině dubna mi končí mateřská dovolená. Kdy si mám jít vyřídit rodičovský příspěvek?
@petcep j.a.n.i ti to napsala dobře, ale tak příklad: pokud máš PPM 10.000,- a o RP si budeš žádat ve výši 8.000,- tak stačí až v dubnu. v květnu pak ještě dostaneš PPM a v červnu už RP. pokud máš ale PPM 7.000,- a o RP si chceš žádat ve výši 8.000,- tak tam jdi už v březnu. v dubnu dostaneš PPM 7000 + ti k tomu doplatí 1000, - aby jsi měla těch 8000 celkem a další měsíc už dostaneš celých 8000 z RP.
@petcep Mně končí na začátku února a byla jsem vyřizovat v půlce ledna a nikdo se se mnou nechtěl bavit. Že to budem vyřizovat až v tom měsíci, kdy mi končí mateřská. Takže já radím až v dubnu 🙂
PPM mám vysokou a končí mi 15.4. Pak mám taky nárok na čerpání 30 dnů dovolené, takže rodičák (11.500kč) chci čerpat od 1.6. Takže kdy mi radíte zajít na úřad práce vyřídit rodičák?
@petcep Dovolenou můžeš čerpat i přesto, že už budeš mít rodičák. Na to jsem se ptala. Takže budeš mít penízky navíc 🙂 Pokud Ti mateřská končí 15.4., tak na rodičák nastoupíš 16.4.
@smisekivuska No, to právě není tak jistý, záleží kolik je ppm za tu půlku dubna, pokud vyšší, tak je nárok na řidičák až od 1.5.
Rodičák... To jsou ty automatické opravy...
@smisekivuska Chci rodičák až od 1.6. Totiž penízky za dovolenou budu mít taky pěkné, tak jsem si říkala, že když budu čerpat rodičák až po dovolené, tak se mi čerpání rodičáku aspoň o měsíc protáhne 🙂
ahoj moc vas všechny zdravim jsem prvordička a prosila bych o radu jedna se o mateřskou.Mam od 28.4.-12.5. Kde a kdy bych si ji měla vyžadat .Moc děkuji za info 🙂
Prosím obnovuji diskuzi. Žádá se o rodičák stále až před koncem PPM? Někde jsem četla, že do 3 měsíců po porodu, to je ale blbost, ne?
Holky zapomněla jsem si jít na úřad vyřídit rodičovský příspěvek, materská mi skončila tento týden, myslíte že bude problém že to budu žádat zpětně??? ☹
Dobrý den, od 1. 12 mám přecházet z materske na rodičak? Kdy je ideální začít vyřizovat? Děkuji =)
To záleží na tom, jak máš vysokou mateřskou, pokud bude PPm za duben vyšší jak rodičák, tak stačí v průběhu dubna, pokud bude menší, tak bych šla už v březnu.