Ahoj holky mám dotaz, nyní jsem v pracovní neschopnosti z důvodu riz. těhotenství, smlouvu u zaměstnavatele mám do konce roku 2016, takže budu ještě potom v roce 2017 1 a půl měsíce na neschopence. Kam si mám potom zažádat o mateřskou? Nebo po ukončení smlouvy musím se někde hlasit? Děkuji moc
Pokud mas odpracovanych 270 dni za posledni dva roky (neschopnost se pocita take) a vzhledem k tomu, ze ti konci smlouva se vejdes do 180 dni od ukonceni PP k nastupu na PPM je postup nasledujici.
6-8 tydnu pred porodem dostanes u sveho gynekologa zadost o penezitou pomoc v materstvi (materskou) kterou odevzdas u sveho zamestnavatele i kdyz tvuj Prac pomer u nej skoncil. Ten preda zadost Ossz ktera zadost zpracuje a bude te vyplacet. Nemocenskou ukoncis den pred nastupem na PPM
Ahoj, jsem na tom podobně. Ale můj bývalý zaměstnavatel mi řekl, že se mi o nic starat nebude, že je to můj problém a že už u něj nejsem zaměstnaná, tak že ho to nezajímá. Já jsem ale v ochranné lhůtě a nárok na mateřskou mám. Takže tu žádost o PPM teda asi pošlu sama rovnou na naši OSSZ, ale nevím, jestli ještě k tomu budou chtít nějaký dokumenty, aby věděli, z čeho mi to vypočítat?! Je tu někdo, kdo to taky řešil? Na OSSZ jsem se nedovolala, abych se zeptala.
Dík holky
Ano mám odpracovaných 270 dní 🙂 pracuji už od roku 2011 🙂 a ted jsem na neschopence .. super děkuji Vám moc za pomoc 🙂
@romanavitkova jsem ve stejne situaci jako ty. Ptala jsem se zname, co dela na OSSZ, tak jim davat po ukonceni prac.pomeru listek na penize kvuli PN a az budeme mit papir kvuli PPM, tak ho dat taky jim a oni si vyzcou zamestnavateli kvuli prijmum a z toho materskou vypocitaci.
Taky jeste pozor, nedalo mi a poslala dotaz na scoji pojistovnu, ze jsem v takove a makove situaci a jim se musi ta zmena, ze nam konci smlouva a nebudeme jeste namaterske take hlasit a to do 8 dni a chteji dolozit nejaky papir, ze jsme pobirali nemocenske davky. Ten nevim, zda resit se zamestnavatelem nebo jen s OSSZ. Hrozne se ve vysokem stupni tehu tesim nalitani po institucich v chripkovem obdobi...
Tak vznik a zánik pracovního poměru nahlašuje zaměstnavatel. My musíme pojišťovně akorát nahlásit nástup na mateřskou a rodičovskou do 8 dnů.
ty jo a už jsem tam našla i tu nemocenskou, tak to mám skoro čtvrt roku skluz, no jdu jim napsat
to jo, ale to už aby snad každej člověk v tomhle státě vystudoval práva, aby věděl, kdy co kam poslat...
Mas odpracováno 270dnu?