Jsou pro změnu délky rodičáku nějaká pravidla?

matla8
21. pro 2015

Zdravím 🙂
jsem těhotná a řeším na jak dlouho si vzít rodičák 🙂 Chceme se s přítelem začít snažit o druhé mimi, co nejdříve po porodu- aby mezi nima nebyl velký věkový rozdíl. Ráda bych skončila rodičák u prvního a hned nastoupila na mateřskou s druhým dítětem. Vím, že se to nedá tak úplně naplánovat, ale rádi bysme.
Proto řeším na jak dlouho si vzít rodičák. Nevím jestli na tu dvouletou variantu mám nárok (prý na ní došáhnout jen maminky s vyšším platem) a co kdyby se pak nezadařilo a já zůstala bez pěnez....ráda bych proto nastoupila na tříletou variantu. Prý se délka dá každé tři měsíce měnit. Ale je mi jasné, že to bude mít nějaký pravidla. Původně jsem chtěla tříletou variantu, po roce třeba se začít snažit o mimi a když zjistim, že jsem těhotná, tak si změnit rodičák na dvouletou variantu, abych stihla vyčerpat všechny peníze. Tak by mě mě taky zajímalo, jestli bych brala rodičák v té vyšší variantě (11500) nebo bych brala takovou částku, aby se mi vyrovnali ty peníze- abych stihla vyčerpat celý balíček.(že bych třeba brala víc nebo mín)
Doufám, že je to srozumitzelné 😀 - v podstatě mě zajímá jestli pro změnu délky rodičáku jsou nějaká pravidla. 🙂
Děkuju moc

bajana
21. pro 2015

@matla8 dlzku rodicaku (a s nim aj vysku poberania) si mozes menit kazde 3 mesiace...take ze "dvouleta a trileta varianta" uz neexistuje....na zaklade denneho vymeriavacieho zakladu ti bude urcena maximalna vyska rodicaku, na aku mas mesacne narok...max. je to 11500,-/mesiac, viac brat nemozes, ani ak by hrozilo, ze nevyberies celu ciastku rodicaku

stelar
21. pro 2015

@matla8 Jestli se chcete snazit po roce, tak ja osobne bych sla rovnou do dvoulete varianty (ale u nas to snazeni bylo v obou pripadech napoprve, nevim, jak dlouho jste se snazily ted vy) , pokud mas na ni narok. Jinak hrozi, ze to nestihnes vybrat. (6 tydnu pred porodem jiz totiz nemas pravo na pobirani - pokud budes pobirat PPM).
Jinak pokud by si sla ted do "trilete" a pak by ti tu zmenu schvalili, tak pak budes pobirat nejvyssi variantu, což je 11500Kc.

matla8
autor
21. pro 2015

@stelar mno je to všechno cca...nevíme jestli po roce po půl po dvou...Ale právě přemýšlíme, co je lepší... 🙂 Teď nám mimčo vyšlo hned napoprvé....takže doufám, že bude vše v poho i dál a podruhý se taky takhle zadaří 🙂 A tu dvouletou si můžu zvolit bez ohledu na plat?

@bajana neexistuje dvou a tříletá varianta? takže já si jen zvolim, jak dlouho budu doma- dva nebo tři roky, ale částka, kterou budu dostávat měsíčně se od toho neodvíjí jo? Já právě myslela, že u dvouletý bych dostávala těch 11 500, u tříletý 7600. Ale nevim... 🙂

xpila
21. pro 2015

@matla8 Nemůžeš, záleží na platu. A nevolíš si, jak dlouho budeš doma, ale volíš si měsíční částku a dle toho se odvíjí, jak dlouho budeš RP pobírat. Vždy to je 220000/měsíční částka a to je počet měsíců pobírání RP. Navíc doba pobírání RP není to samé, jak dlouho budeš doma. RP můžeš mít klidně na 4 roky a do práce půjdeš po půl roce...

matla8
autor
21. pro 2015

@xpila no takhle jsem myslela, že to je...že si volim, kolik budu měsíčně pobírat. Ale bajana právě psala něco jinýho...nebo jesttli jsem to jen blbě pochopila 😀 Vím, že je rozdíl nějak mezi rodičákem a rodičovskou- jedno je doba, kdy jsem doma (s penězma nebo bez) a druhej pojem je zas právě jakoby ta podpora- ty peníze 🙂 T

xpila
21. pro 2015

@matla8 Psala, protože to není už přesně na dva nebo tři roky, ale na počet měsíců.

matla8
autor
21. pro 2015

@xpila aha..tak moc děkuju. Myslela jsem si, že to, co vim stačí, ale pořád se dozvídám nějaké novinky 😀 No snad pak až půjdu žádat budou taky takhle ochotni jako vy, na všechny moje dotazy odpovídat 😉 😀

hance09
21. pro 2015

@matla8 já jsem v práci nahlásila tři roky dovolené, ale RP jsem zvolila ten nejvyšší tj. na dva roky s tím, že jsem si určitou částku ukládala, kdyby těhotenství nevyšlo "podle plánu" abych pak právě nebyla ten rok úplně bez peněz