Jsem vedená jako osoba pečující o dítě do 7 let, co doložit pro získání rodičovského příspěvku?

moxha
6. bře 2019

Dobrý den.Toho času jsem nezaměstnaná a nejsem vedena na úřadu práce.Jsem na zdravotní pojišťovně vedena jako osoba pečující o dítě do 7 let věku.Nepobírám žádné dávky a už nejsem v ochranném limitu pro důchod.Nyni jsem těhotná a zajímalo by mě,zda a popřípadě co musím dokládat,abych získala rodičovský příspěvek? Nebo mi bude přidělen automaticky? Děkuji za odpovědi

lenoulinkaa
6. bře 2019

@moxha s rodným listem si půjdeš požádat o rodičovský příspěvek.

leniczka23
Autor odpověď smazal
Zobraz
leniczka23
6. bře 2019

Ano, s rodnym listem po porodu.na urad prace, narok mas.

cilkat
7. bře 2019

Rodičák dostaneš na základě rodného listu dítěte. Jediná otázka je výše rodičáku. Maximální měsíční částka je nějak počítána buď z tvého předchozího platu (ale nevím, jak dlouho před nástuem na rodičák se počítá, dost se obávám, že i pokud jsi před prvním dítětem pracovala, tak je to "propadlé"), nebo z platu manžela (opět nevím, zda nutně manžela, či stačí třeba "otec dítěte ve stejné domácnosti") - co přesně je to za papír mi muž právě řeší s jejich perzonalistkou, tak kdyžtak pak dopíšu.

lenoulinkaa
7. bře 2019

@cilkat ona sama za sebe si může zvolit měsíčně 7.600,- nebo přes příjmy otce dítěte, kdy dostane v práci přílohu k žádosti s příjmy 12 měsíců před narozením ditete a s tím si zajde na ossz a oni ji řeknou denní vymerovaci základ a tím by mohla čerpat rychleji rodičovský prispevek, pokud má chlap vyšší příjmy.

cilkat
8. bře 2019

@lenoulinkaa Díky.