Dobrý den.Toho času jsem nezaměstnaná a nejsem vedena na úřadu práce.Jsem na zdravotní pojišťovně vedena jako osoba pečující o dítě do 7 let věku.Nepobírám žádné dávky a už nejsem v ochranném limitu pro důchod.Nyni jsem těhotná a zajímalo by mě,zda a popřípadě co musím dokládat,abych získala rodičovský příspěvek? Nebo mi bude přidělen automaticky? Děkuji za odpovědi
Ano, s rodnym listem po porodu.na urad prace, narok mas.
Rodičák dostaneš na základě rodného listu dítěte. Jediná otázka je výše rodičáku. Maximální měsíční částka je nějak počítána buď z tvého předchozího platu (ale nevím, jak dlouho před nástuem na rodičák se počítá, dost se obávám, že i pokud jsi před prvním dítětem pracovala, tak je to "propadlé"), nebo z platu manžela (opět nevím, zda nutně manžela, či stačí třeba "otec dítěte ve stejné domácnosti") - co přesně je to za papír mi muž právě řeší s jejich perzonalistkou, tak kdyžtak pak dopíšu.
@cilkat ona sama za sebe si může zvolit měsíčně 7.600,- nebo přes příjmy otce dítěte, kdy dostane v práci přílohu k žádosti s příjmy 12 měsíců před narozením ditete a s tím si zajde na ossz a oni ji řeknou denní vymerovaci základ a tím by mohla čerpat rychleji rodičovský prispevek, pokud má chlap vyšší příjmy.
@lenoulinkaa Díky.
@moxha s rodným listem si půjdeš požádat o rodičovský příspěvek.