Ahojky, chci se zeptat. Zda máte někdo zkušenosti. Jsem na rodicaku. Mám pracovní smlouvu do posledního dubna 2018. Když bych teď byla těhotná a prcek se mi narodil v září, jsem v "ochranné lhůtě"? Budu mít nárok na mateřskou aspoň měsíc než přejdu má rodicak? Nebo budu mít hned rodicak??
Pokud půjdeš na mateřskou nejpozději 6 měsícu po skončení pracovního poměru, tak nárok na ppm mít budeš. Na mateřskou lze nastoupit 6-8 týdnů před předpokládaným dnem porodu.
Promiň, ne 6 měsíců, ale 180 dnů po skončení PP.
A můžeš ji vybrat samozřejmě celou - 28 týdnů a pak volit výši RP dle denního vyměřovacího základu právě pro PPM.
@hofida děkuji moc
@hofida a musím být zaregistrována na pracáku?? Nebo mi to platí zaměstnavatel?
@martulakova Platí to OSSZ na na UP registrovaná být nemusíš.
@j.a.n.i děkuji
Obnovuji diskuzi,mam zapleklity problem....prosim,nepracuje nektera nebo nevite,jak to chodi na ossz pri zadosti o PPM? Ochranna lhuta mi nevychazi asi o 10dni,tak premyslim,co s tim🙁🤔 🙁
@snany Taky me to napadlo....klidne muzu rodit o 14dni driv a to by pak byla fakt smula. Jenze zas nechci,aby z toho mela gyn treba nejake problemy. Kontroluje ten TP nekdo? Jako na socialce? Zas kdybych rodila o 14dni pozdejs,tak by to dost nesedelo. Normalne bych to neresila,ale resime kazdou kacku ted...Mimi prislo necekane😉 Na druhou stranu z toho nechci mit nervy. To jsem pripad☺️
V tomto případě se hned po porodu žádá o rodičák, teď změnili podmínky a lze vybrat v rychlejší variantě. Do té doby může být žena na pracáku, popř. pobírat podporu, pokud má nárok a splňuje podmínky.
@jaded_ O 10 dnů ti doktor termín neposune, kor když se hraje o ochrannou lhůtu... jasně 2-4 dny se ukecat dají, ale tohle už je moc. Tedy jedna varianta je, ale tu fakt nechceš, pokud bys porodila o těch 10 týdnů dříve, tak se na mateřskou nastupuje datem porodu a tedy dřív jak 8 týdnů před termínem a vyšlo by ti to.
Diky holky za reakce💐
Ahoj. Já myslím, že mateřskou bys měla jenom kdybys měla smlouvu na dobu neurčitou. Takhle smlouva prostě koncem dubna vyprší a jsi nezaměstnaná. Takže bys měla rovnou dostat rodičák. Ale nejsem odborník. Stoprocentně to nevím.