Jsem těhotná, na RD. Mám nárok na MD s 2. dítětem?

wallyna
19. led 2015

Ahoj maminky 🙂,
potřebovala bych radu, protože z toho co jsem si přečetla na internetu, nejsem moudrá :(:.
Jsem na RD s prvním dítětem, kterému jsou dva roky. Pobírám rodičovský příspěvek do března 2015. Začátkem července budu rodit druhé dítě a chtěla bych se zeptat, jestli s ním mám nárok na mateřský příspěvek? Jsem stále zaměstnanec ve firmě, jen na rodičovské dovolené.
Předem moc děkuji.

xpila
19. led 2015

@wallyna Pokud jsi stále zaměstnaná, tak máš nárok na druhou PPM a MD. Bude platit to stejné jako pro tu první. Do kdy máš nahlášenou RD v práci?

blahova_andrea
19. led 2015

souhlasím s xpila, pokud jsi zaměstnaná a md ti navazuje na rd, tak máš nárok opět na mateřskou

wallyna
autor
19. led 2015

@xpila Moc děkuji za rychlou odpověď 🙂. Ty jo, do kdy mám nahlášenou rodičovskou dovolenou v práci nevim :(, musela bych zítra zavolat účetní. Mě právě kamarádka říkala, že na druhé dítě už nedostanu mateřskou, jen rodičovskou, že bych ještě mezi tím musela znova nastoupit do práce (což by nebyl problém, protože pracuju v rodinné firmě, takže i kdybych nastoupila jen na dva, či tři měsíce a pak šla hned zase na mateřskou, tak to nikomu neva). Nevim jestli to píšu dost srozumitelně :(.

frantiska85
19. led 2015

Mám to podobně. Rodičovskou dovolenou do února 2016 ( tři roky dítěte), za měsíc dostanu poslední rodičovský příspěvek-čerpala jsem po nejvyšší částce a v červnu rodím druhé. Smlouva v práci trvá, takže klasicky MD a rodičovská dovolená jako poprvé.

xpila
19. led 2015

@wallyna Ono to je dost podstatné, do kdy máš nahlášenou RD. Pokud do 3 let, tak je to OK, pokud do 2 let, tak by sis musela požádat o její prodloužení. Do práce určitě znovu nastupovat nemusíš.
Za tu druhou MD ti zas dokonce i naskočí další dovolená, kterou si opět vyčerpáš mezi MD a RD.

wallyna
autor
19. led 2015

@frantiska85, blahova_andrea, xpila
Aha, takže myslíte, že plašim? Takže následující postup je ten, že v březnu mi přijde posledních 10000kč rodičovský příspěvek, pak si mám zajít na úřad, že pečuji o dítě (abych neplatila sociální a zdravotní) a pak až na začátku července porodím, dostanu zase nejdřív příspěvek na MD a pak RD?

wallyna
autor
19. led 2015

@xpila Já se moc omlouvám, ale moc tomu nerozumim :(. Takže pokud mám ve firmě nahlášenou RD jen na 2 roky, tak musím na úřadě požádat o její prodloužení? Nebo se to vyřeší jen s účetní? A tu dovoelnou si vyčerpám jakoby během dubna, května a června co už nebudu pobírat nic, protože poslední rodičovský příspěvěk dostanu za březen?

frantiska85
19. led 2015

Dneska jsem právě byla na zdravotní pojišťovně. Tam jsem jim řekla, že teď dostanu poslední rod. příspěvek a rod. dovolenou mám do tří let dítěte a že v červnu rodím. Šlo mi o ty asi tři měsíce před porodem, jestli za mně bude stát platit zdravotní pojištění nebo jestli se nemusím hlásit jako ta pečující osoba či co. A paní mi řekla, že zdravotní mám placené z titulu rodičovské dovolené do tří let a nic řešit nemusím.

xpila
19. led 2015

@wallyna Musíš rozlišit rodičovský příspěvek (RP), tzn. peníze, které se řeší na úřadě. A rodičovskou dovolenou (RD), tj. omluvené volno v práci.
Takže pokud máš RD v práci nahlášenou do 3 let a jen jsi dřív dobrala peníze, tak nic neřešíš a jen do práce odneseš papír na PPM, který dostaneš u doktora. Za dobu, co budeš na mateřské dovolené, ti naběhne klasická dovolená. O její čerpání pak požádáš zaměstnavatele, aby ti navazovala na MD.
Pokud jsi v práci nahlásila RD jen do 2 let, tak musíš požádat o její prodloužení. Protože kdybys nenastoupila do práce, ani si nepožádala o prodloužení, tak budeš mít neomluvenou absenci.

alunka001
20. led 2015

@wallyna Na mateřskou nastoupíš 8 týdnů před termínem porodu 🙂

metoyou2013
20. led 2015

Prosím prosím, mám taktéž dotaz, který se týká MD, snažíme se o miminko, dcera bude mít v srpnu tohoto roku 2ročky a já nástup do práce, zajímá mě, jak je to tedy v případě, kdybych zjistila, že jsem těhotná: dám příklad: v březnu se dozvím, že čekáme druhé miminko a v srpnu mám nástup do práce, jak je to v tomto případě? mám nárok na mateřskou stejně jako na první dítě? moc tomu nerozumím.. Děkuji za každou radu

silvienelinka
23. led 2015

Mám podobný dotaz. Rodičovský příspěvek jsem si dala na tři roky, tj. do 25.2.2016. Chtěli bychom ale navázat s miminkem, takže abych cca někdy kolem toho data porodila prcka. Na mateřskou, co jsem pochopila, nárok tedy mám, protože jsem zaměstnaná. Jak to je potom, když se nastupuje na MD 6-8 týdnů před porodem a přitom bych ještě čerpala rodičovský příspěvek? Dostanu obojí? Nebo si mám pak rodičák zvýšit , abych vyčerpala co nejvíc peněz a pak jej zruším a přestoupím na MD. Jak to tedy je?

clara.7
23. led 2015

v zákoně je přímo uvedeno, že pokud stihneš druhé dítě do 4 let věku prvního dítěte, bude mateřská ve stejné výši nebo vyšší jak u prvního, podmínka tam je trvající pracovní smlouva u zaměstnavatele
@metoyou2013 já se vracím do práce v dubnu a v červnu odcházím na mateřskou - ta bude stejná jako u prvního dítěte 😉

metoyou2013
23. led 2015

takže jakoby já vlastně nemusím stihnout porodit druhé dítě do dvou let věku dcerky, jak jsem si myslela? já jsem to tedy pochopila tak, že malá bude mít v srpnu dva ročky a abych měla nárok na mateřskou ve stejné výši jako u prvního dítěte, musím stihnout porodit do dvou let malé, než mi skončí rodičovská, kterou mám pouze na dva roky.

clara.7
23. led 2015

@silvienelinka nedostáváš obojí, rodičák si musíš navýšit co nejvíc to jde (max. je tuším 11500 měsíčně) a co nestihneš vybrat před nástupem na mateřskou bohužel propadne

clara.7
23. led 2015

@metoyou2013 pokud budeš pořád u stejného zaměstnavatele a se stejnou pracovní smlouvou, počítá se 1. mateřská pokud bys třeba tu druhou neměla vyšší (dostala přidáno a tak) a do čtyř let věku prvního dítěte, takže no stress 😉

Já to zjišťovala nedávno, ale z trochu jiného důvodu, že jsem si při rodičáku u zaměstnavatele přivydělávala na čtvrt úvazku - z toho by opravdu mateřská byla chudobná - a tohle jsem právě zjistila a na personálním mi to i potvrdili.
http://finexpert.e15.cz/jak-si-privydelat-k-mat...

leilunka
23. led 2015

přidám se z dotazem, jsem zaměstnaná, RP mám do 9.5. 2015, kdybych byla těhotná s TP třeba listopad 2015 a do práce se vracet nechci, ale vyhodit se také nechci nechat, je jedinné řešení jít od toho 10.5 na neschopenku? nepřijdu tak o mateřskou a rodičák bude stále možný na 3 roky? Jako práce neschopnou mě vyhodit nesmí, nebo je to jinak?

silvienelinka
23. led 2015

@clara.7 Aha, super. Děkuji, to jsem potřebovala vědět. Takže si to spočítám, zajdu navýšit ať nepříjdu o moc peněz a pak navážu na mateřskou a pak opět na rodičák. 🙂

leilunka
25. led 2015

@clara.7 nepomohla by jste mě prosím taky s dotazem výše? díky

clara.7
25. led 2015

@leilunka Domnívám se, že by to neschopenkou vyřešit šlo. Kamarádka to má také tak, ale z jiného důvodu než že by se nechtěla do práce vrátit. Tento měsíc jí končí rodičák a termín porodu druhého miminka má v květnu, takže na dobu kdy jí vlastně nevychází plynulý přechod z jednoho do druhého, je doma na neschopence.

leilunka
26. led 2015

@clara.7 děkuji, taky si to tak myslím, aby to nevyznělo, že se mě do práce nechce 😀 ale práci mám 60 km od místa bydliště a s malým už si to nemůžu dovolit jezdit domů o 23,30 jako to bývalo 🙂 díky

clara.7
26. led 2015

@leilunka Jasně já to chápu 🙂 To bych si jí taky vzala.

leilunka
27. led 2015

@clara.7 a ještě se optám kdyby jste věděla, skončím RD nastoupím neschopenku, z čeho se mě vypočítají peníze na neschopenku? Z platu před RD nebo jen z toho RD? :-O

punky
27. led 2015

@xpila fakt naskoci dalsi dovolena?to jsem vubec netusila a kolik to je dovci za tech par mesicu matersky nevis?

janovkov
27. led 2015

@leilunka Neschopenku ti dají podle tvého příjmu před RD.
@punky Dovolená ti i po druhé mateřské naběhne celá roční, tj. podle toho, kolik jí tvůj zaměstnavatel poskytuje.

punky
27. led 2015

@janovkov 25 dni dovolene mame tkze to mi proplati?tohle jsem fakt netusila to mam radost alespon nejaka kacka ta se hodi 😉

xpila
27. led 2015

@punky Podle termínu MD, v některých případech se krátí. Po MD si opět zažádáš o její čerpání.

@janovkov Ne vždycky je nárok na celoroční dovolenou...

punky
27. led 2015

@xpila ty jo tak to jsem netusila to budu muset zavolat moji mzdovce kaj to je 😉

janovkov
27. led 2015

@xpila Pokud předtím nemáš hodně krátkou RD... jj, záleží, v které části roku se na MD odchází, resp. kdy konči.

punky
28. led 2015

@xpila tak jsi mela pravdu 😉 jsem volala na mzdovku a po vycerpani matreske my proplati dovolenou jen ted nevim jestli vsechny ty dny nebo se nejak pocita na to jsem se zapomela zeptat 😉