Ahoj holky, maminky. Prosim mate někdo zkušenost, poradíte? - mam 2letého prcka a čekame druhé čerstvě. Za 2 měsíce mi končí RP. Vím, že gynekolog mě nedá na nemocenskou. Mám se tedy vrátit na půl roku než mi začne mateřská do zaměstnání? Tam mě ale taky nechtějí. Dělám totiž u výrobní linky. Což není pro těhotnou bezpečné. A sedět půl roku doma bez peněz také nelze. Určitě vás spousta takto navazovala těhotenství. Prosím co mám dělat??? Děkuji za info.
Já bych se šla domluvit za praktickym, na začátku těhu jsem taky marodila u praktickyho a gynda si to pak převzala
Zaměstnavatel je povinný přeřadit tě na práci vhodnou pro těhotnou. Pokud takovou práci nemá, musí tě nechat doma na překážkách za plný plat. Jestli se cuká, obrátila bych se na úřad práce, aby na zaměstnavatele udělali bububu.
rodičovská dovolená ti končí 3.narozeninami syna. Ted myslíš, že ti končí pobírání rodičovského příspěvku, ne? To jsou 2 různé věci. Sama sis rozhodla brát víc peněz měsíčně, než kdyby sis to rozdělila až do 3 let věku syna. Do práce tě musí přijmout den po 3.narozeninách syna, a dát ti práci, kterou dělat můžeš, nebo být doma za plný plat (překážky na straně zaměstnavatele) jak píše baysha.
@lv No, to co píšeš není tak úplně pravda - zaměstnavatel ji musí přijmou den po konci RD a RD nemusí být nutně až do 3. narozenin, takže záleží na jak dlouho v zaměstnání tu RD žádala a zda to může prokázat. Pokud písemně požádala o RD jen do 2 let, tak ji musí přijmout už po druhém roce, pokud takový papír nemá, tak má smůlu a bude doma zadarmo, protože je stále na RD.
Holky dekuju Vam za nazory, rady. Zajdu k praktickemu
@miichaella28 No, jen pozor na to, že pokud nemáš papír o tom, že si opravdu žádala ZAMĚSTNAVATELE o RD pouze na 2 roky, tak ti bude i neschopenka od praktického k ničemu, neb budeš stále na RD, neuniká ti žádný plat a tedy ani nemáš nárok na neschopenku. A zaměstnavatel není povinen tě zpět dříve vzít.
@j.a.n.i musim se přiznat, že teď moc nerozumim. 😯 zaměstnavatele jsem o nic nežádala. O delku RD jsem si řekla na pracaku a zamestnavateli jsem pak jen nahlásila, kdy mi RD končí a kdy tedy nastoupim zpět do práce. RD mi má přijít ještě dvakrát, v květnu a červnu. 1.července bych tedy měla nastoupit zpět. Misto toho ale donesu neschopenku. je to tak ok??
Na pracaku sis zažádala pouze o Rodičovský Příspěvek (RP).
Rodičovská dovolena (RD) a Rodičovský příspěvek jsou dvě odlišné věci!
RD - tvoje dovolená, doba, po kterou nemusis do práce. Tuto dobu ohlasujes zaměstnavateli, aby věděl, jak dlouho s tebou nemá počítat.
RP - dávka státní sociální podpory.
@miichaella28 No, pokud ale nemáš písemně podloženo, žes zaměstnavateli nahlásila, že se budeš vracet od 1. července, tak tě s tou neschopenkou klidně může poslat do háje a bude v právu.
@valmat to ano ale s RD mi končí i RP. tak to beru jako jedno. Zkrátka v červnu mi přijde poslední RP a 1.7. nastupuji zpět do práce takže mi končí i RD.
@j.a.n.i no papír o tom kdy se přesně vrátím do práce jsem napsala a podepsala ale je pravda že ho na jen zaměstnavatel.
@miichaella28 Tak doufej, že ho nezapře a pro příště je lepší nechávat si potvrzenou kopii.
Ahoj,já to taky tak měla,12 ledna jsem měla po rod.dovolené nastoupit do práce a místo toho jsem donesla neschopenku od gynekologa,že jsem těhotná.proč ti gynekolog nenapíše neschopenku?
@salenas uz u prvniho prcka mi rekl ze tehotenstvi mi probiha dobre a neni tedy duvod jit na neschopenku. V praci na me koukali co tam jeste delam. Na to mi doktor rekl ze mi praci musi usnadnit, coz u nas neni jak. Byla jsem tam do 7 mesice.
@miichaella28 Tak pokud te gyndar nenecha doma tak zkus praktickyho dr.