Ahoj maminky vůbec se v těchto předpisech,spisech neorientuju!!! Máme 2 děti nejmladší má 2 roky takže za necelý rok mi vyprší 3letá rodičovská. Kdybych ted otěhotněla spadám automaticky na 4 letou variantu nebo si také mohu vybrat? JSEM NEZAMĚSTNANÁ! firma skončila ☹ děkuji
Bohužel,také jsem byla nezaměstnaná a musela jsem chtě nechtě na 4letou (do 9.měsíce 7600kč,zbytek 3800kč) ☹
Pokud to za ten rok zase nějak nezměnili,tak 4roky...
@petulka25 Je to tak, jak píše speedygon... ale jestli na to třetí mimčo tak nespěcháš a myslíš, že seženeš alespoň nějakou práci, myslím, že je výhodnější jít nachvíil do práce, aby vznikl nárok na půlroční mateřskou, tím pádem by byl následný rodičák na měsíční dávce taky o něco málo vyšší. Ale zase záleží, jak je to dlouho, co jsi byla v práci, protože jednou z podmínek na nárok mateřské je účast na nemocenském pojištění za poslední dva roky minimálně 270 dní. Ale jestli firma skončila v průběhu tvé rodičovské a není to zase tak dlouho, tak bys tuhle podmínku mohla mít splněnou. A když pak nastoupíš do práce a otěhotníš, měla bys mít splněnou i druhou podmínku, a to je, že jsi v době nástupu na mateřskou účastna na nemocenském pojištění. I kdybys v práci skončila dřív než začne mateřská, tak pokud onu mateřskou nastoupíš do 180 dní od skončení pracovní smlouvy (ochranná lhůta), bude nárok taky.
Také se mi stalo, že v průběhu mé mateřské firma skončila a tudíž jsem nezaměstnaná. Měla jsem však za to, že to nevadí a pokud nastoupím do tří let na další mateřskou, tak se mi bude vypočítávat z předchozího zaměstnání...tak jak to tady čtu, tak asi ne☹...
Máš nárok pouze na tu nejnižší variantu, ale pokud můžeš, vyřiď si rodičák přes partnerův příjem, abyste mohli délku pobírání volit....