Dobry den,
prosim o radu...Rd mi konci v zari, kdy synovi budou 3 roky, v praci mam smlouvu na dobu neurcitou....malyho mi nevzali do skolky, platit soukromou se nam nevyplati a druhe mimi se taky nedari...vubec nevime, co delat....
Zvazujeme, ze bych zustala jeste rok doma..je mozne si rd prodlouzit? A kdyby se nam zadarilo druhe mimi, mela bych narok na MD a zvolit si delku rodicaku..?
Moc dekuji za odpovedi a rady
Ahoj, z jakého titulu si nemůžu prodloužit RD? Také jí mám na tři roky a smlouvu na dobu neurčitou. Z důvodu zaměstnavatele? Nebo OSSZ už mi nebude déle poskytovat rodičovskou pokud ji mám nahlášenou na tři roky? Pokud po třech letech k zaměstnavateli nenastoupím s tím, že jsem si prodloužila rodičovskou....... Jde to? Může to zaměstnavatel akceptovat? Děkuji moc.
@kapucino15 Z toho důvodu že dle zákoníku práce je RD maximálně do 3 let věku dítěte. Takže nemůžeš jen tak nenastoupit, buď ti musí zaměstnavatel povolit neplacené volno nebo budeš muset ukončit pracovní poměr.
@asiinedka Pokud otěhotníš do 4 let věku prvního dítěte, tak nárok na PPM máš (pokud jsi stále zaměstnaná).
@slunicko333 Pokud je stále zaměstnaná, tak má nárok na mateřskou i po 4. roce věku.
@j.a.n.i Děkuji za info, tak to jsem nevěděla. A to je jedno jestli mezi prvním a druhý dítětem by pracovala nějakou chvíli (než by otěhotněla) nebo byla doma jako pečující o první dítě a poté navázala dalším těhotenstvím?
@slunicko333 Je to jedno, akorát tedy s případným neplaceným volnem by musel zaměstnavatel souhlasit.
@j.a.n.i Já jsem myslela, že i po prvním dítěti, když maminka pracuje (než otěhotní s druhým), že musí být min. 270 dní odpracovaných, aby měla nárok na MD, jako je tomu u prvního dítěte... 😒
@j.a.n.i Jak je to u mamin, co mají na 4 roky, když je dle zákoníku práce, RD maximálně do 3 let věku dítěte?
@maqggienka Nikdo nezakazuje chodit při pobírání rodičáku do práce - prostě rodičák nemá nic společného s volnem z práce.
@slunicko333 Ne, musí být 270 dní účastna nemocenského pojištění a to je i během RD - jinak řečeno, pořád během trvání pracovního poměru, takže správnější formulace je ta, že musí mít 270 dní trvající pracovní poměr.
j.a.n.i. děkuji moc za odpověď (pardon, neumím označovat uživatelky 🙂
Není zač 😉 a jinak označuješ tím tlačítkem odpovědět.
@j.a.n.i Chacha, já jsem ale d..il 🙂) Děkuji, hezký večer.
@kapucino15 Ale nejsi, každý se tu rozkoukával a učil se co a jak 😉
holky, taky se zeptám, když mi skončí rd , dít ě ještě nemá 3roky, a otěhotním, doktor mi napíše nemocenskou, a pak hnedka přejdu na mateřskou, (mám nárok na tu nemocenskou)?
dík za odpovědi
@asiinedka a co třeba jít na nemocenskou, ze zádama nebo něco co praktic,. klékař napíše..a třeba by se zadařilo do té donby, pak by napsal gynekolog nemocenskou...a do září je ještě čas, to se může zadařit 😉 kdyby se podařilo i v červenci, nechat si napsat hned nemocenskou
@martisek11 Jasně, podvádět je přece úplně normální...
@j.a.n.i tak když to nemá jak vyřešit s dítětem, každý nemá hlídání, a nemá ho kam dát že 😉 a pojištění si platíš že, tak myslím, že nějaké , měsíce se nepos.....
@martisek11 Jasně, takže když někdo nemá peníze, tak se taky nepos..., když ti přijde vykrást byt?
@j.a.n.i ty ty prachy dáváš ze svého???
@martisek11 Jo, kdyby to takhle dělal každý... Ale co, tohle ať si každý řeší se svým svědomím... Já bych do takovéhoto podvodu teda rozhodně nešla a jako lékařka nikdy pacientům nic takového nepíšu...
RD jsem si loni prodlužovala ze 3 let na 4.
U zaměstnavatele jsem si dohodla roční neplacené volno (také mám smlouvu na dobu neurčitou), poté prodloužila.
Další dítě jsem ale neplánovala,tak zbytek jsem už neřešila,to neporadím.
Ahoj i já se připojím k dotazu, myslela jsem že když mám RD na 3 roky u mne tedy končí 24. července 2017 a chtěla bych si ho prodloužit na 4 roky tak to nejde???Ted pobírám přeci nějaké pěníce plácnu 7000 kč měsíčně tak kdybych ted zažádala o snížení částky dejme tomu na 3000 kč měsíčně tak mohu být přeci na RD o rok déle ne??tedy do roku 2018!
Nebo se pletu??
Děkuji za odpověď
Já byla zrovna včera RD prodloužit.Měla jsem na 3 roky a malou mi nevzali do školky.
Jde o to, že je částka 220 000 a tu si může vybrat jak chceš... Tudíž pokud si to prodloužíš dva měsíce před koncem tříletého období, chybí ti hypoteticky z toho balíčku 14 000 (2x7000 cca co ti měli dát) a to pak budeš dostávat v malých částkách ten další rok... Takže finanční terno to není, ale stát za tebe bude platit zdravotní pojištění...
@medvide1 RD je maximalne do 3 let veku ditete... muzes zazadat u zamestnavatele o neplacene volno na ten ctvrty rok.. a RP si muzes samozrejme prodlouzit a pobirat 4 roky.. ale RP je neco jineho nez RD.. RD je rodicovska dovolena, tzn ''omluva z prace'' a to maximalne na 3 roky. RP je rodicovsky prispevek, ten je maximalne do 4 let veku ditete.
Ja mam napriklad RD 3 roky, a RP mam nastaveny na 2 roky.. proste ty dve veci spolu nesouvisi 🙂 Ale pokud nemas vstricneho zamestnavatele, tak ve trech letech veku ditete do te prace zpet nastoupit musis, jinak o ni prijdes.
@karlajasmine jasně chápu asi sem se jen špatně vyjádřila ted jsem neřešila RD ale RP jak píšeš, RD vím je na 3 roky a pak bud výpověď nebo dohodu se zaměstnavatelem o neplaceném volnu ale to stejně bych asi vyřešila výpovědí...díky za info
@martisek11 Samozřejmě že dávám, protože platím sociální, platím zdravotní, platím daně... takže ano i z mých peněz se platí takový vychcánkové jako radíš ty... Nebo odkud si jako myslíš, že stát ty prachy bere?
@asiinedka Ne, RD si prodloužit nemůžeš, maximálně můžeš požádat zaměstnavatele o neplacené volno, ale je na jeho rozhodnutí, zda vyhoví nebo ne. Pokud vyhoví, pak bys nárok na daší MD měla. Pokud nevyhoví, tak buď musíš nastoupit do práce a platit soukromou školku - možná se to nevyplatí, ale měla bys stále nárok na MD nebo ukončit pracovní poměr, ale pak ten nárok mít nebudeš.