Ahojky, jsem OSVČ a chtěla bych se zeptat, jestli někdo máte zkušenost s touto situací. Je možné jít na neschopenku místo mateřské před nebo po porodu, i když mám nárok na mateřskou?Nemocenské si platím, ale chtěla bych využít jen 6 týdnů (z celkových 28), aby na těch zbylých 22 týdnů šel manžel, protože je to finančně výhodnější pro něj, než kdybych si vycerpala 12 týdnů já, ale jen šest. Děkuji za rady
matre
@hezz17 myslím, že existuje možnost vystavit neschopenku v souvislosti s těhotenstvím a porodem
V souvislosti s těhotenství určitě, za předpokladu že je nějaký problém. Ale 6 týdnů po porodu mě napadá tak laktacni psychoza nebo komplikace v sestinedeli, které se ale.nedaji jen tak vycucat z prstu. Neschopenky související s těhotenství končí ke dni porodu.
@hezz17 v případě, že žena nemá nárok na MD, ale má PN, PN se ukončuje po šestinedělí. V případě, že má nárok na MD, tak se PN ukončuje 6-8 týdnů před plánovaným datem porodu.
@blondynka400
Ok, děkuji,takže v podstatě by řešení bylo jít teď na neschopenku a po porodu šest týdnů PPM já a pak sedmý týden by mohl nastoupit manžel
@chicademarfil nejsem si jistá, ale obávám se, že to nejde. Že když máš nárok na PPM, tak jí musíš začít čerpat min 6 týdnů před datem porodu.
@chicademarfil presne tak, jakmile mas ofiko narok na penezitou pomoc v materstvi, musis si zazadat o ukonceni neschopenky. Tedy 8 tydnu pred porodem. Pobezi ti materska a od 6. tydne po porodu muze PPM prevzit muz, tam se uzavira dohoda s matkou s overenymi podpisy, ze bude o dite pecovat. U zamestnavatele si zada o rodicovskou dovolenou. A ty musis do prace, na pracak/marodit s jinou diagnozou nebo si platit zdravko 🙂
Vam jde o prachy a ne o dite? To je taky dobrej pristup...
@chicademarfil já měla variantu 6 týdnů před a 6 týdnů po - jsou to dávky související s porodem, ale také se na to musí nastoupit těch 6 týdnů před, jinak to nejde.. Ale neměla jsem nárok na PPM, tam pak rovnou otec..
@makronka222 a z čeho tak soudíte? Vy předpokládám mateřskou i rodičák čerpat nebudete, protože jde přece o dítě, ne o prachy..
@makronka222 kazda normalni mama jejiz muz neni milionar chce zabezpecit svy dite, i po financni strance. Pani se pta jak legalne cerpat to, na co ma narok ve svy situaci. Za ten rozdil muze mit treba komplet vybavicku. Vase taky hadam nezere hlinu a nenosite ho v nusi.
Děkuji za postřehy, celej život si platím socku, zdravku, nemocenské, akorát pracuji na sebe, takže vše je trochu složitější co se týče informací, na socialce mi dali taky různé informace, ale nejspíš platí to, že PMM má přednost před nemocenskou a nejspíš to už nijak nevymyslím.
@chicademarfil jeste muzu poradit chtit jakoukoliv informaci z cssz pisemne, mne baba na pobocce rekla blbosti a mela jsem s tim prechodem mezi neschopenkou a ppm pak hrozny opletacky.
@chicademarfil ne neni musiš na mateřskou nastoupit nejpozději 6 tydnu před pokud nenastoupiš krati se ti o ty tydny o ktere nenastoupiš. Jinak pokud by nastoupil na mateřskou tvuj NESMI chodit do prace na pozici a smlouvu ze ktere nastoupil mateřskou takže by to asi finančně vyhodnějši nebylo a ty by sis musela zase začit platit zdrav soc ... a teprve potom nastoupit PN . Nejlepši bude nastoupit mateřskou a pak si dat vyšši RP zaleži jak dlouho chceš byt doma a třeba si přivydělavat pokud mužeš dělat i z domu....
(Pardon za preklepy, ktere to porozumeni asi budou jeste komplikovat 😂)
@chicademarfil Dobrý večer,
v situaci ve které jste Vy nyní, jsem byla před 5 lety. OSVČ, ale bohužel jsem nevěděla, že si musím platit " zvláštní nemocenské" 270 před plánovaným nástupem na nemocenskou. Tudíž se od toho odvíjelo vše, a já do 8.měsíce chodila do práce. Tehdy mi řekli, že by stačilo, kdyby manžel ( otec dítěte) si jej platil.. zkrátka jeden z nás, mohla jsem tudíž i čerpat mateřskou. Jak píšu neměla jsem tím pádem nárok na nic.
Vůbec bych neměla problém si to platit jde cca o 150,-/ měsíčně,( ke klasickému zdr.+soc.), ale jak píšu je tam daných těch 270 dnů a dokonce mám tušení, že to tam nejde ani vložit najednou.
Obávám se, že sama zjistíte, že být OSVČ je pro budoucí matku absolutní přítěží a starostí v tomto hezkém období, které má být klidné, nikoliv stresující. Díky této nespravedlnosti. Je lepší být zaměstnaný a pak tudíž čerpat a užívat, bez starostí těch pár dní do porodu.
@immolation Jaka nespravedlnost, pravodla jsou jasne dana a ty sama ses rozhodla byt sama sobe zamestnavatelem, takze je logicke, ze musis resit i ty starosti zaměstnavatele...
@chicademarfil Pokud mas narok na ppm, tak neschopenka musi byt ukoncena nejpozdeji 6 tydnu pred termínem porodu. Asi by slo ji necerpat vubec a pak 22 tydnu otec, ale to je zas otazkou zda by se vyplatilo.
A jakou byste si představovala diagnózu na tu pn?