Ahojky holky už se to tu řešilo milionkrát ale i přes to jdu za Vámi s otázkou. Nastoupit na mateřskou 6 nebo 8 týdnů před termínem? Kdy je to lepší ? Děkuji za odpovědi
pokud je ti dobře, nevypadá to na předčasný porod, pracuješ...určitě čím později, tím je to výhodnější
@ajuska17 tak penez dostanes porad stejne. a muzes klidne nastoupit i 7 tydnu pres porodem
🤣 ja bych se rozhodla dle kalendare.... ja treba sla ve ct, v patek manuel odjel na dovolenou a ja k rodicum... a v nedeli uz jsem byla ve spitale... vlastne az do porodu, to proste nevymyslis 😁
@ajuska17 zalezi v jakem jsi tydnu, muze byt rozdil jestli mastoupis 6 nebo 8 tydnu pred porodem z duvodu cerpani dovolene za rok 2019. Kdyz budes v roce 2019 na materske 60 pracovnich dni, mas pak narok na celou dovolenou za rok 2019. Kdyz by ti to nevyšlo o den, pak mas narok jen na 2/12 dovolene, coz je sakra rozdil
@bayt no prave, ze to neni fuk.penize a tydny jsou stejne, ale pohledu treba te dovolene to muze byt rozdil a taky kdyz zacnes pobirat pozdeji rp, tak si ho trochu jinak muzes rozlozit.ac je castka stejna, cerpani si pak nekdo muze rozlozit jinak
@blahova_andrea Teď asi nerozumím tomu, jak to myslíš s tím rozložením rodičáku? A vlastně ani s tou dovolenou?
Mě to třeba vyjde líp jít rozhodně až 6 týdnů před, mám hodně dovolené, takže příští rok budu mít odpracováno (mateřská+dovolená) přesně 60 dní, tzn. budu mít nárok na celých 25 dní dovolené za r. 2019, kdybych nastoupila jen o jeden den dřív, tak mám jen 2/12, což je docela rozdíl.
@bayt tak dovolená je vysvětlená nad mým příspěvkem. rodičák je jasný. když ho začnu pobírat později, protože déle pobírám ppm, tak si tu částku můžu rozložit na méně měsíců. ano, záleží kdo chce být jak dlouho doma, jaké má s těmi penězi plány. pro někoho to ale může být výhoda
@blahova_andrea ted uz si muzes rodicak rozlozit na kolik mesicu chces...pokud je to myslim aspon 12 mesicu
Já jsem šla až 6 týdnů před porodem protože se cítím stále dobře a klidně bych pracovala i dále. Navíc mi začátek mateřské vyšel pěkně na začátek celozávodní dovolené
@bayt já to vím. ale kdo chce být doma dlouho, tak uvítá, že ho začne pobírat později a tím mu zbyde více na rozložení do delší doby. kdo ho chce vybrat co nejrychleji, tak to neocení, to je jasné.
@blahova_andrea Pořád jsem to nějak nepochopila...vždyť člověk dostane stejně peněz, ne? To je jedno, jestli dostane za dva roky měsíčně 13 tis. nebo za tři roky cca 7 tis.
@bayt dokud nejsi v situaci, kdy počítáš každou korunu a je jedno, jestli jsi doma o měsíc déle nebo méně, tak ano, pak je to jedno. píšu to celou dobu. pro někoho je to plus, někomu je to jedno.
@blahova_andrea Já se nechci hádat, ale opravdu tě vůbec nechápu. I když počítáš každou korunu, tak přece vždycky dostaneš 220 tis. a je jedno, jestli ve splátkách nebo hned dohromady na ruku, ne? Nebo to má vliv na nějaký dávky?
@bayt já se taky nechci hádat, ale asi ti to neumím prostě vysvětlit 😀
No ono s tou moji dovolenou to není nic extra, můj zaměstnavatel si to dělá jak chce. 🧐 hlavně mi v září končí smlouva na dobu určitou a vím , že mi ji neprodlouží, termín mám ke konci října. Jsem z toho všeho jelen už 😏
@blahova_andrea tak tady se nebavime ani o mesici... bavime se o 2 tydnech. pokud chci byt doma 4 roky, tak jaky to dela rozdil? to bych taky mohla rict ze jdyz vis ze chces dalsi dite je lepai nastoupit co nejdriv abys stihla vycerpat vsechny penize, pokud treba nemas moc vysoky vymerovaci zaklad...
@blahova_andrea a jeste dodam, ze ja mela materskou vysokou, koncila mi v pulce prosince a dostala jsem pulku ppm ale bylo to asi 15 tisic a na socialce rekli ze je to noc a rp muzu cerpat az od ledna.... a myslim ze stejne nemuzes cerpat dve davky v jednom mesici, max doplatek do urxite vyse... tohle spocitat je moc slozite. zakladatelka pise ze ji konci smlouva, bylo by prp ni dobre nastoupit co nejpozdeji, ale nevim jak to je s narokem kdyz mezitim pujde na pracak treba.... jako nevim, me prijde fakt ze je to fuk 😁
Ahoj holky chci se zeptat jak to je když jsem na neschopence od začátku těhotenství vůbec se v tom nevyznam
@sabriela66 pokud mas narok na MD tak na ni nastoupis 8-6 tydnu pred terminem porodu. Dr ti da zadost kterou vypises a bud odneses do prace nebo posles do prace nebo to sama posles na soc. (Ale s tim zkusenost nemam ja jsem to odnesla do prace a oni to tam poslou). Ja mam taky nemocenskou od zacatku a jdu na MD 8 tydnu pred . ale je to tvoje volba jestly 6 nebo 8
@agneska7 jen upřesním, není to 6, nebo 8, ale mezi 6. a 8. týdnem, kdykoliv mezi tím.
@agneska7 moc dekuji
@betelgeuzz jj presne tak jen jsem to brala jako samozrejmost tak jsem to nepsala 🙂
@ajuska17 mozna na tvem miste s ohledem na termin bych si spocitala, kolik budes mit PPM, resp.denni vymerovaci zaklad a kolik budes mit cerpani dovolene. Pouze kvuli vraceni dani za rok 2019. Pokud to bude na hrane tech 68 tis, pak nastup 6-8 tydnu je na zvazeni, kdy presne. Byla by skoda kvuli tydenni vyplate nedostat vraceni dani ve vysi cca 24 tisic.
@ajuska17 Za me cim pozdeji tim lepe, pokud se citis dobre..