Holky prosím o radu. Mám možnost jít do práce dřív, než mi skončí RD. Vím, že o příspěvek nepříjdu. Jde mi o to, jaký tip smlouvy uzavřít, aby mi neskončila rodičovská dovolená. Jestli můžu podepsat normálně smlouvu na dobu neurčitou, nebo ne. Děkuji za reakce.
Když podepíšeš klasickou pracovní smlouvu, tak RD tím pádem končí... Nárok na rod. příspěvek však nikoliv... Takže pokud chceš mít dál RD, tak můžeš maximálně tak "brigádu" na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti... Je taky otázka, zda jsi teď v evidenci ÚP, nebo někde zaměstnaná atd. Ale zkrátka návratem do práce (kromě případné brigády-přivýdělku) RD končí...
No, trochu opravím to co píše @vera_vila RD končí pouze návratem do té práce, ze které je RD čerpána, tedy ve chvíli, kdy začneš pracovat na svoji původní smlouvu. Pokud uzavřeš kdekoliv jinde smlouvu, klidně na HPP a dobu neurčitou, tak to nemá na RD v původní práci žádný vliv.
Jo a když je někdo v evidenci UP, tak není na RD 🙂
Holky, tady je aktuální článek a je tam všechno pěkně popsáno:
Já mám rodičák a normálně pracuju ve své práci na normální smlouvu kterou jsem měla. Vyplácet mi budou jak rodičák tak plat. Nesmíš jen dávat dítě do jeslí nebo do školky.
Pokud máš hlídání-babičku,tetu(ne školku,jesle)tak můžeš pracovat kde chceš a vydělat kolik chceš a rodičák ti nikdo nevezme.
Holky, ještě bych se chtěla zeptat na jednu věc. Já mám taky možnost pracovat pro stávajícího zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. Zajímalo by mne ale, jestli to musím někam hlásit? Třeba na sociálku nebo tak?
Pokud vím nesmí to být smlouva na HPP ale pouze smlouva o provedení práce nebo o provádění pracovní činnosti,asi jako brigáda,dále je taky limitován pobyt dítěte ve školce,všechno se dá zjistit na internetu 😉