Jak získám nárok na mateřskou? Neplatím soc. pojištění

alassea
3. říj 2012

Hezké odpoledne,
jsem OSVČ ( s.r.o.) a tak cca od roku 2010 si neplatím sociální pojištění.
Chtěla bych se zeptat, jak je to s mateřskou, abych na ní měla nárok?
Lze doplácet zálohy zpětně?
Kolik platit, abych měla nárok na mateřskou?
Jak dlouho je to potřeba?

Dejme tomu, že bych plánovala za rok miminko, co pro to udělat?
Děkuji moc.
Po přečtení různých článků na internetu, jsem z toho trochu jelen.

A.

j.a.n.i
3. říj 2012

Ne, zálohy na nemocenské zpětně platit nelze, ale stačí se k nemocenskému přihlásit tak cca 2-3 měsíce před tím, že se o mimčo začnete snažit, pak to vyjde.
Jo a jen tak mimochodem, sociální je pro OSVČ už nějaký rok povinné, tak aby ses pak nedivila.

jaja01k
3. říj 2012

j.a.n.i má pravdu, sociální pojištění je povinné, ale abys měla nárok na mateřskou, musela by sis kromě sociálního platit ještě dobrovolné nemocenské pojištění. Nemocenské nelze platit zpětně, právě proto, aby se nedalo takto "zneužívat". Musela bys platit alespoň 270 dní před nástupem na mateřskou.

natalie77
3. říj 2012

Holky mají pravdu!
Asi bych zašla na sociálku, je možné, že tam naskakuje penále za neuhrazené povinné důchodové pojištění.
Poptala bych se na výši dluhu, ten doplatila, začala platit zálohy a přihlásila se k placení dobrovolného nemocenského pojištění.

slundo
4. říj 2012

No možná tě bude čekat nemilé překvapení v podobě dlužných částek na sociálním....Zajdi na sociálku a tam ti vše poví, bylo teď hodně změn , tak ať to máš v pořádku 🙂 Jinak využiju tuhle diskuzi a chci se zeptat jestli někdo nevíte jak je to u OSVČ s druhým těhotenstvím, jestli dostanu stejnou mateřskou jako u prvního a nebo musím jít zas pracovat a pak teprve znovu otěhotnět. A popřípadě do kdy musím stihnout porodit druhé děcko, abych neztratila nárok na mateřskou ( za předpokladu, že navážu ). Děkuju za radu, nemám moc kamarádek OSVČ a tak nevím jestli je to stejné a nebo pro mě platí jiná pravidla 🙂

pejtho
4. říj 2012

@slundo: Bohužel to není diskuze, tak se nedá odpovídat víckrát - @j.a.n.i by určitě poradila lépe, jako nám všem ostatním 🙂 Ale pokud se nepletu, tak u druhého dítěte-pokud by jsi přecházela z rodičovské, tak nárok na mateřskou mít nebudeš, protože po dobu rodičovské si neplatíš sociální a nemocenskou. A jestli to chápu správně, tak si nebudeš moci zvolit ani výši a délku rodičovské, ale bude ti jako osobě bez přijmu přidělena 4letá varianta....Ale jak říkám-v tomhle úplně jasno nemám.
Já jsem ve stejné situaci-přecházela jsem z rodičáku na mateřskou-děti od sebe budu mít 16m. Řešila jsem to pak trošku jinak, abych měla nárok na mateřskou a možnost volby rodičáku.

Jinak @alassea - určitě si zajdi na sociálku-sociální pojištění je povinné, tak jestli sis to jen nepopletla s nemocenským, nebo aby na tebe opravdu nečekaly nedoplatky.
Jak psali holky, nemocenské a sociální si musíš platit min. 270dní před nástupem na mateřskou, tzn. alespoň ty 3 měsíce před plánovaným otěhotněním.