Zdravím všechny.
Jdu s prosbou, teda vlastně s dotazem co dělat, aby to bylo poctivě a já neměla nervy, že o peníze přijdu nebo že nebudu mít hrazené sociální a zdravotní nebo tak prostě guláš v hlavě ♀️
Jsem momentálně na RD s prvním dítětem. Je mu rok a půl. Zjistila jsem, že jsem znovu těhotná, je to jen začátek, zatím nic stoprocentního. Budu teď psát čisté hypoteticky, že vše bude v pořádku a bude tak jak má být.
Takže, jde mi o to, zda můžu vybrat celý RP než nastoupím na MD respektive ty dva měsíce před porodem.
Můj DVZ je 1424 Kč a výše měsíčního příspěvku 29 904 kč a zbývá mi tam nějakých 182.000,-
Prvnímu dítěti v době porodu budou dva roky a dva měsíce, ale RD jsem si nastavila do jeho 3 let.
Můžu si teď vyčerpat za cca 6 měsíců celý RP, když mám vysoký DVZ a nebo se to musí pak až zpětně po porodu? Budu tím podvádět když to vyčerpám teď?
A teď budu mít hodně černé myšlenky, kdyby se cokoliv stalo, a druhé těhotenství by nakonec neproběhlo, můžu být doma dál do 3 let věku prvního dítěte jakoby bez měsíčního příjmu, samozřejmě bych měla bokem dané ty peníze, takže úplně bez peněz bych nebyla, ale chápete mě.
Lze to takto udělat a vybrat během 6 měsíců a nebo nechat běžet almužnu 9.000,- měsíčně a pak po porodu zažádat o dovyplacení?
A ještě by mě zajímalo, budu mít nárok na proplacení dovolené, i když jsem nic neodpracovala? Někde jsem četla že ano, ale přijde mi to kravina.
A poslední dotaz, výše MD do půl roku věku dítěte bude stejná jako u prvního? Nebo se to nějak snižuje?
Děkuji všem z vás které mi poradíte, věřím že si povzdychnete, že jsem lempl, ano jsem na tohle jo no.
@ivgr U tebe je úplně fuk, zda to vycerpas rychle nebo si to nechas po porodu doplatit. Zdravotni mas hrazene z titulu rodičovské dovolené, takze rodicovsky prospevek muzes klidne docerpat driv.
Mateřská bude ve stejné výši.
A mateřská se bere jako kdybys pracovala, takze budes mit narok na nejakou dovolenou. Akorát dovolenou musis cerpat, neproplaci se.
@ivgr neřeknu ti to odborně,ale ja si dovybrala rodičovský příspěvek 3 měsíce před 2.narozeninama kluku (dvojčata),RD jsem v praci měla nahlášenou v práci do 3 let veku děti a ZP za me standardně platil stát,na pojišťovnu jsem nepsala žádné prohlášení, že pečuju o děti,nic..Kdyby se dítě narodilo po 3.narozeninach prvniho,tak pak by to bylo jinak a peci bys musela na zdravce hlasit a v práci si zadat o neplacené volno...Být tebou,tak si rodicak nastavím na maximum,vyberu a v nejhorsim ty peníze budeš mít dříve doma. Ta částka rodicaku se odviji od vyse ppm. Ještě se na to zeptej na socialce (nebo třeba AI taky poradi
),ale neni úplně tak pravda ty komentáře na diskuzich, že se musí aspoň 50Kc poborat rodicaku, abys neplatila ZP.