Jak vyčerpat rodičovský příspěvek před nástupem na mateřskou?

ivgr
4. bře 2025

Zdravím všechny.
Jdu s prosbou, teda vlastně s dotazem co dělat, aby to bylo poctivě a já neměla nervy, že o peníze přijdu nebo že nebudu mít hrazené sociální a zdravotní nebo tak prostě guláš v hlavě 🤷🏻‍♀️
Jsem momentálně na RD s prvním dítětem. Je mu rok a půl. Zjistila jsem, že jsem znovu těhotná, je to jen začátek, zatím nic stoprocentního. Budu teď psát čisté hypoteticky, že vše bude v pořádku a bude tak jak má být.
Takže, jde mi o to, zda můžu vybrat celý RP než nastoupím na MD respektive ty dva měsíce před porodem.
Můj DVZ je 1424 Kč a výše měsíčního příspěvku 29 904 kč a zbývá mi tam nějakých 182.000,-
Prvnímu dítěti v době porodu budou dva roky a dva měsíce, ale RD jsem si nastavila do jeho 3 let.
Můžu si teď vyčerpat za cca 6 měsíců celý RP, když mám vysoký DVZ a nebo se to musí pak až zpětně po porodu? Budu tím podvádět když to vyčerpám teď?
A teď budu mít hodně černé myšlenky, kdyby se cokoliv stalo, a druhé těhotenství by nakonec neproběhlo, můžu být doma dál do 3 let věku prvního dítěte jakoby bez měsíčního příjmu, samozřejmě bych měla bokem dané ty peníze, takže úplně bez peněz bych nebyla, ale chápete mě.
Lze to takto udělat a vybrat během 6 měsíců a nebo nechat běžet almužnu 9.000,- měsíčně a pak po porodu zažádat o dovyplacení?
A ještě by mě zajímalo, budu mít nárok na proplacení dovolené, i když jsem nic neodpracovala? Někde jsem četla že ano, ale přijde mi to kravina.
A poslední dotaz, výše MD do půl roku věku dítěte bude stejná jako u prvního? Nebo se to nějak snižuje?
Děkuji všem z vás které mi poradíte, věřím že si povzdychnete, že jsem lempl, ano jsem 😂 na tohle jo no.

squezy
5. bře 2025

@ivgr neřeknu ti to odborně,ale ja si dovybrala rodičovský příspěvek 3 měsíce před 2.narozeninama kluku (dvojčata),RD jsem v praci měla nahlášenou v práci do 3 let veku děti a ZP za me standardně platil stát,na pojišťovnu jsem nepsala žádné prohlášení, že pečuju o děti,nic..Kdyby se dítě narodilo po 3.narozeninach prvniho,tak pak by to bylo jinak a peci bys musela na zdravce hlasit a v práci si zadat o neplacené volno...Být tebou,tak si rodicak nastavím na maximum,vyberu a v nejhorsim ty peníze budeš mít dříve doma. Ta částka rodicaku se odviji od vyse ppm. Ještě se na to zeptej na socialce (nebo třeba AI taky poradi 🙂),ale neni úplně tak pravda ty komentáře na diskuzich, že se musí aspoň 50Kc poborat rodicaku, abys neplatila ZP.

j.a.n.i
5. bře 2025

@squezy No, ono musis uvadet cele souvislosti, pro nekoho, kdo je nezamestnany a chce, aby dite nemelo omezenpu školku, tak minimálně tu 50,- brat musi, tak smahem netvrd, ze to neni pravda.

j.a.n.i
5. bře 2025

@ivgr U tebe je úplně fuk, zda to vycerpas rychle nebo si to nechas po porodu doplatit. Zdravotni mas hrazene z titulu rodičovské dovolené, takze rodicovsky prospevek muzes klidne docerpat driv.
Mateřská bude ve stejné výši.
A mateřská se bere jako kdybys pracovala, takze budes mit narok na nejakou dovolenou. Akorát dovolenou musis cerpat, neproplaci se.

ivgr
autor
6. bře 2025

@j.a.n.i moc děkuji ❤

ivgr
autor
6. bře 2025

@squezy moc děkuji ❤