Jak se řeší přechod z rodičovského příspěvku, když se mi má narodit 2. dítě?

luzca11
29. říj 2017

Maminky prosím o radu a zkušenosti.. Dcerka měla v Červenci 3 roky, pobírám rodičovský příspěvek, který bych měla mít do Července 2018, ale v Prosinci, nebo na začátku Ledna se nám má narodit druhá dcerka a nevím zda se to musí někde hlásit, nebo stačí to nahlásit na Úřád až jak se narodí? A měla jste některá mateřskou přes manžela? Chtěla bych u druhé dcerky to na 3 roky..Předem děkuji za odpověd.

blahova_andrea
29. říj 2017

já to hlásila předem, protože jsem si měnila výši RP, abych stihla vybrat co nejvíce. jestli to dobře chápu, tak to ty nemůžeš. na mateřskou podle všeho nárok také nemáš, aby jsi to řešila v rámci toho. každopádně bych se na úřadě stavila a domluvila - sepsala dle data TP ukončení pobírání RP na první dítě. RP na druhé dítě si půjdeš vyřídit zas až s RL druhého. každopádně pokud by ti mezitím vypláceli RP na to první, tak by jsi to musela vracet. jde ti o mateřskou na manžela nebo o pobírání RP skrz příjem manžela? to je rozdíl 😉

luzca11
autor
29. říj 2017

@blahova_andrea skrz příjem manžela 🙂

blahova_andrea
29. říj 2017

není na tom nic složitého. až dostaneš na úp papíry k vyplnění příjmu kvůli DVZ, tak to dáš manželovi, ať si to nechá vyplnit. žádost o RP bude na tvé jméno, ale příjmy doložíš jeho.